ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Κρατάνε» οι υψηλές τιμές

Απέδωσαν τελικά οι κυβερνητικές προσπάθειες να μην πουλιούνται τα αμνοερίφια με 3.000 δραχμές το κιλό. Ηδη, στη Βαρβάκειο Αγορά, «έπεσαν» στις 2.999 δραχμές! Μέχρι και 3.900 η τιμή στα συνοικιακά κρεοπωλεία

Μπορεί και χτες να μην υπήρξαν αξιόλογες νέες αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων και ιδιαίτερα των αμνοεριφίων στην αγορά, ωστόσο, οι ήδη διαμορφωμένες τιμές στις 3.000 περίπου δραχμές σε αρνιά και κατσίκια στη Βαρβάκειο Αγορά, και περί τις 3.300 έως τις 3.900 δραχμές για τα συνοικιακά κρεοπωλεία, συνθέτουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα για τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Οι μέχρι τώρα τιμές στα κρέατα είναι χωρίς καμιά υπερβολή αστρονομικές, ενώ - ειδικά για τη Βαρβάκειο - φαίνεται πως η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη ...πέτυχε το στόχο της, που ήταν «να μην φτάσουν οι τιμές των αμνοεριφίων τις 3.000 δραχμές το κιλό, επειδή χτυπάνε άσχημα στο μάτι». Βέβαια, το πόσο διαφέρει για την τσέπη του καταναλωτή το 3.000 από το 2.999, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, όπου, πιθανά, μόνο η «εκσυγχρονιστική» κυβερνητική πολιτική διαβλέπει διαφορές.

Η κίνηση στην αγορά χτες ήταν σχετικά πιο ανεβασμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, αφού οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Γενικά όμως, η κατάσταση που ενίσχυε τις υποψίες για παιχνίδια των χονδρεμπόρων με την επάρκεια, με τη μεθοδευμένη προχτεσινή τους κίνηση να διακινήσουν μικρές ποσότητες αμνοεριφίων στην αγορά, φαίνεται να ξεπεράστηκε, αφού χτες οι ποσότητες που διοχετεύτηκαν, κρίθηκαν επαρκείς.

Ειδικότερα, οι τιμές των αμνοεριφίων στη Βαρβάκειο κυμαίνονται από 2.500 έως 3.000 δραχμές το κιλό, οι νωπές ντόπιες γαλοπούλες από 2.200 έως 2.700 δρχ. το κιλό, το γουρουνόπουλο από 1.700 έως 2.300 το κιλό, ενώ τα γουρουνόπουλα που το βάρος τους είναι μικρότερο από τα 14 κιλά, πωλούνται από 2.500 έως 3.000 δραχμές δραχμές το κιλό. Οι εισαγόμενες γαλοπούλες κυμαίνονται από τις 1.500 έως τις 1.800 δραχμές το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, οι τιμές είναι αρκετά μεγαλύτερες, ειδικότερα για τα αμνοερίφια, τα οποία κυμαίνονται από τις 3.300 έως και τις 3.900 δραχμές το κιλό. Η ντόπια γαλοπούλα αντίστοιχα πωλείται μεταξύ των 2.500 και 2.800 δραχμών το κιλό.

Το ωράριο

Τα κρεοπωλεία, σήμερα Παρασκευή, θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ αύριο Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 24/12 από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, τις προαναφερθείσες μέρες, θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα από αυτά της Αθήνας, εκτός από τις Κυριακές - παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που θα ισχύει ακριβώς το ίδιο ωράριο με αυτό της Αθήνας.

Τα σούπερ μάρκετ, σήμερα, θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, τα Σάββατα από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τις δύο Κυριακές, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Τα αρτοποιεία την Τρίτη θα είναι κλειστά. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν την Κυριακή ψωμί για τρεις μέρες. Τη Δευτέρα των Χριστουγέννων, θα είναι ανοιχτά μόνο για ψήσιμο φαγητών.

ΠΑΣΕΓΕΣ
Δικομματική καρεκλοκενταυρομαχία

  Σε θλιβερή παρωδία εξελίχτηκαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Σε θλιβερή δικομματική καρεκλοκενταυρομαχία εξελίχτηκαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Μέσα σε κλίμα εκφυλισμού και με διαβλητές διαδικασίες, που καταρρακώνουν το κύρος του συνεταιριστικού κινήματος, οι επίδοξοι γαλαζοπράσινοι διεκδικητές των καρεκλών του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ συγκρότησαν το ενιαίο ψηφοδέλτιο, αναμένοντας να πέσουν στην κάλπη τα... ακομμάτιστα σταυρουδάκια που θα τους αναδείξουν για άλλη μια φορά στα ύπατα αξιώματα της υποτέλειας και της εξυπηρέτησης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Χαρακτηριστικό της «δημοκρατικής ευαισθησίας» τους ήταν ότι η ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής δεν έγινε με μυστική ψηφοφορία, ενώ οι ενστάσεις που έγιναν από αντιπροσώπους της ΛΑΕ για το θέμα αυτό, απορρίφτηκαν με μιας.

Το κακό όμως δε σταμάτησε εδώ. Το μεγάλο μπάχαλο έγινε με τις Ενώσεις, που δεν είχαν πληρώσει τη συνδρομή τους στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Το μόνιμο αυτό πρόβλημα, αφού τα χρωστούμενα των Ενώσεων προς της ΠΑΣΕΓΕΣ ξεπερνούν τα 500 εκατ. δραχμές, χρησιμοποιήθηκε επιλεκτικά κατά πώς φαίνεται για να αποκλειστούν από το δικαίωμα ψήφου οι αντιπρόσωποι κάποιων Ενώσεων, ενώ στους αντιπροσώπους κάποιων άλλων Ενώσεων βρέθηκε φόρμουλα για να ψηφίσουν. Κι ενώ σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΑΣΕΓΕΣ, όλες οι Ενώσεις όφειλαν να πληρώσουν τις συνδρομές τους μέχρι τις 15/12 για να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές, τελικά άγνωστο με ποιες εγγυήσεις τουλάχιστον 20 Ενώσεις κατέθεσαν μεταχρονολογημένες επιταγές για να αποκτήσουν οι αντιπρόσωποί τους δικαίωμα ψήφου. Από την άλλη γύρω στις 11 Ενώσεις έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία. Ανάμεσά τους και η Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Αντιπρόσωποι των αποκλεισμένων Ενώσεων κατέθεσαν ενστάσεις, αλλά και αυτές απορρίφτηκαν. Μάλιστα αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης αγανακτισμένοι δήλωσαν χτες πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ακυρώσουν τις εκλογές. Αναφορικά με τους επιλεκτικούς αποκλεισμούς Ενώσεων, αντιπρόσωποι που αποκλείστηκαν από την ψηφοφορία, αλλά και άλλοι που δεν αποκλείστηκαν, εμφανώς χολωμένοι από την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ανέφεραν χτες ότι οι αποκλεισμοί έγιναν σκοπίμως για να εξυπηρετηθούν εσωκομματικές ισορροπίες κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ.

Το τι έχει συμβεί τελικά θα φανεί, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που αναμενόταν να γίνουν γνωστά αργά χτες το βράδυ. Μέχρι τότε θα διαρκούσε η αγωνία των επίδοξων γαλαζοπράσινων διεκδικητών της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που πριν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας παραμέριζαν αντιπροσώπους στην αίθουσα των εκλογών, για να τους δώσουν τα χαρτάκια με τα ονόματα που θα έπρεπε να σταυροδοτήσουν. Ακομμάτιστα πράγματα δηλαδή, που αποτελούν απόρροια της καθιέρωσης του ενιαίου ψηφοδέλτιου, καθώς και του αντιδημοκρατικού πλειοψηφικού συστήματος που επέβαλε η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών στο νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, με προφανή επιδίωξη τον αποκλεισμό των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων.

ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
«Καίγονται» από την αντιαγροτική πολιτική

Χτες πραγματοποίησαν προειδοποιητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας  και κατέλαβαν τη Νομαρχία,  απαιτώντας να  αποζημιωθούν  άμεσα για τις καταστροφές που υπέστησαν

Προειδοποιητικά «μηνύματα» στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στον πολύμηνο εμπαιγμό σε βάρος τους, έστειλαν χτες το πρωί εκατοντάδες πυροπαθείς αγρότες της Κορινθίας. Οι αγανακτισμένοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από τη Νομαρχία, απέκλεισαν για δύο ώρες το κτίριο και στη συνέχεια προχώρησαν σε 15λεπτο αποκλεισμό κεντρικού δρόμου της Κορίνθου. Οι πυροπαθείς αγρότες του νομού δηλώνουν πως «έφτασε πια ο κόμπος στο χτένι», καθώς η κοροϊδία και το θράσος της κυβέρνησης δεν έχουν όρια. Αντί των επιδοτήσεων που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν, η κυβέρνηση τους μοίρασε μερικά σακιά με ρύζι και μακαρόνια - και μάλιστα χαλασμένα όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι - στα οποία αναγραφόταν προκλητικά «δωρεά της ΕΕ».

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οι αγρότες άδειασαν τα σακιά με το ρύζι έξω από τη Νομαρχία, δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε, αυτά που είχε "υποσχεθεί" η κυβέρνηση ότι θα μας δώσει... άμεσα, όπως η αποζημίωση για την πυρκαγιά στις 12 Ιούλη. Πάνε πέντε μήνες και το μόνο που φρόντισε να μας δώσει ως... ελεημοσύνη είναι σακιά με ρύζι και μακαρόνια, λες και είμαστε επαίτες». Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας της «Κίνησης Πυροπαθών Αγροτών» στο Νομάρχη και προχώρησαν σε δίωρη κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας, απαιτώντας να κανονιστεί συνάντησή τους με τους αρμόδιους του υπουργείου Γεωργίας. Η μόνη απάντηση που έλαβαν οι αγρότες, όπως δηλώνουν, από πλευράς υπουργείου ήταν η άρνηση ακόμα και γι' αυτή τη συνάντηση. Κατόπιν τούτου, οι αγωνιζόμενοι αγρότες πραγματοποίησαν προειδοποιητικό μπλόκο στο κέντρο της πόλης και αποχώρησαν, δηλώνοντας πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικότερα την ερχόμενη βδομάδα, στήνοντας μπλόκα στον Ισθμό της Κορίνθου ή έξω απ' τα χωριά τους.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως οι πυροπαθείς αγρότες «καίγονται» από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία «όπως όλα δείχνουν θα δώσει μόνο ψίχουλα, παρά το γεγονός ότι πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης». Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ κάλεσε τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, προειδοποιώντας τους αμέσως μετά τις πυρκαγιές ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό σαν εργαλείο για τη μείωση των ελαιώνων, των αμπελοειδών και των άλλων καλλιεργειών, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη γεωργία, που επιτάσσει η ΕΕ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», όπως τονίζει και στην ανακοίνωσή της.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα κυβερνητικά στελέχη του νομού (νομάρχης, βουλευτές), οι οποίοι «κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να παραπλανήσουν τους αγρότες ότι δήθεν ενδιαφέρονται για να "λυθεί" το ζήτημα των αποζημιώσεων, με στόχο να μην κινητοποιηθούν και να μη διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά που δικαιούνται». Και τονίζει πως «η μόνη διέξοδος είναι ο συντονισμός του αγώνα τους με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 

Η ΓΣΕΣ του Τμήματος Βιολογίας στη συνεδρίασή της της 5-12-2000 αποφάσισε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 και 12 του Ν. 2083/92 και 4 της 711/33/Β7/295/30-5-95 ΥΑ και ύστερα από τις εισηγήσεις των αρμοδίων Τομέων, την προκήρυξη για την εισαγωγή δέκα έξι (16) Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας για την απόκτηση Διδακτορικών Διπλωμάτων στα εξής γνωστικά αντικείμενα:

Τομέας Φυσιολογίας Ζώων και Ανθρώπου

1. Επίδραση περιβαλλοντικού στρες στις ενεργοποιούμενες από μιτογόνα πρωτεϊνικές κινάσες στο θαλάσσιο ασπόνδυλο Octapus vulagaris.

2. Η δράση των ΜΑΡ κινασών σε διαφορετικές συνθήκες της ισχαιμικής προετοιμασίας του μυοκαρδίου (preconditioning).

3. Μελέτη της επίδρασης αντιοξειδωτικών παραγόντων στη λειτουργία της καρδιάς.

4. Μελέτη της γονιδιακής έκφρασης των κολλαγενασών ΜΜΡ 2 και ΜΜΡ 9 σε κύτταρα θηλαστικών, καλλιεργούμενα σε συνθήκες που μιμούνται παθολογικές καταστάσεις με έμφαση στις νευροεκφυλιστικές νόσους.

5. Μελέτη μοριακών μηχανισμών δράσης της ογκογονικής πρωτεΐνης LMP1.

Τομέας Βοτανικής

1. Οικοφυσιολογία Μεσογειακών Φυτών.

2. Φυσιολογία Φυτών.

3. Οικοανατομία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

4. Επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεσογειακά φυτά.

5. Κυτταροσκελετός και μορφογένεση φυκών.

6. Μελέτη μεταφορικών πρωτεϊνών σε πρότυπα μεσογειακά οικοσυστήματα.

Τομέας Γενετικής και Βιοτεχνολογίας

1. In vivo μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων των πρωτεϊνών του ριβοσωμικού μίσχου του μεταξοσκώληκα Bombyx mori σε μεταλλαγμένα στελέχη του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae.

Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής

1. Μελέτη μυοπαθειών.

2. Πρόγνωση Δομής και Λειτουργίας Πρωτεϊνών.

3. Ανάλυση της μορφολογικής διαφοροποίησης του πυρήνα ευκαρυωτικών κυττάρων.

Τομέας Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας

1. Παράκτιες βιοκοινωνίες: οικολογία και εφαρμογές στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Στο πιο πάνω πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτοί, ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές - Υποψήφιοι Διδάκτορες, πτυχιούχοι Τμημάτων Βιολογίας ή συναφών με τη Βιολογία Επιστημών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 16 του Ν. 2327/95.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος της Βιολογίας (αρμόδια υπάλληλος, κ. Χρ. Παναγιώτου) αιτήσεις υποψηφιότητας (σε ειδικό έντυπο) μέχρι 15 Ιανουαρίου 2001, με τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά:

1. Πτυχίο ΑΕΙ, αντίστοιχο ή συναφές με το πτυχίο Βιολογίας, με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν καλώς» ή βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του (7) σε σχετικά με το αντικείμενο της προκηρυγμένης θέσης προπτυχιακά μαθήματα και πολύ καλή επίδοση στη Διπλωματική εργασία (όπου προβλέπεται από το πρόγραμμα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών). Ως «σχετικά», θεωρούνται εκείνα τα προπτυχιακά μαθήματα που έχουν χαρακτήρα υποβάθρου στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυγμένης θέσης και ως εκ τούτου καθορίζονται κατά περίπτωση (γνωστικού αντικειμένου) από την Επιτροπή Επιλογής.

2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών.

3. Αποδεικτικά στοιχεία (τίτλοι σπουδών) γνώσης ξένης γλώσσας π.χ. Proficiency κλπ. Η επαρκής γνώση μιας ξένης γλώσσας από όλους τους υποψηφίους και επιπλέον της Ελληνικής από τους αλλοδαπούς, θα ελέγχεται μετά από εξετάσεις που θα διενεργήσει ειδική επιτροπή, εφόσον δεν υπάρχουν σχετικοί τίτλοι σπουδών.

4. Συστατικές επιστολές και άλλα στοιχεία (ερευνητικές εργασίες, δημοσιεύσεις, τεχνική εμπειρία κλπ.) ενισχύουν την υποψηφιότητα.

5. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα με αναφορά σε επιστημονικό έργο ή και σε επαγγελματική προϋπηρεσία και ανάτυπα δημοσιευμένων εργασιών.

6. Ισοτιμία ΔΙΚΑΤΣΑ στις περιπτώσεις τίτλων της αλλοδαπής.

7. Σύντομη έκθεση επιστημονικών και επαγγελματικών ενδιαφερόντων στην οποία να αναφέρονται οι λόγοι παρακολούθησης του συγκεκριμένου ΠΜΣ.

8. Δύο (2) φωτογραφίες.

9. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

Στη διαδικασία επιλογής συμπεριλαμβάνεται και συνέντευξη του υποψηφίου στα μέλη ΔΕΠ της επιτροπής επιλογής εισακτέων, η οποία θα ορισθεί από την ΓΣΕΣ.

Οι υποψήφιοι-πτυχιούχοι εκτός των Τμημάτων Βιολογίας θα υποβληθούν σε γραπτή δοκιμασία σε μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του διδακτορικού, τα οποία θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Για κάθε σχετική πληροφορία καθώς και για την παραλαβή του εντύπου αίτησης της ύλης των εξεταστέων μαθημάτων, και του σχετικού κανονισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας (τηλ. 7274.247, κ. Παναγιώτου).

Ο Πρόεδρος

του Τμήματος Βιολογίας

Καθηγητής Θεοχάρης Αλ. Παταργιάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ