ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από διαπλοκή... σε διαπλοκή
  • 100 εκατ. πρόστιμο επέβαλε χτες το ΕΣΡ στο ΜΕΓΚΑ για τη συμμετοχή του ΔΟΛ σε εταιρία ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν  προμήθειες του δημοσίου
  • Για πρώτη φορά επιβάλλεται πρόστιμο για  παράβαση που αφορά στο ασυμβίβαστο

Το «φάκελο» της διαπλοκής ανοίγει για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με τη χτεσινή του απόφαση να επιβάλει πρόστιμο 100 εκατ. στο ΜΕΓΚΑ, για το μείζον θέμα που αφορά στο ασυμβίβαστο της συμμετοχής σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα ή προμήθειες του δημοσίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΔΟΛ. Το ΕΣΡ, παρότι δεν έχει τη δυνατότητα για πλήρη διασταύρωση στοιχείων, αφού εσκεμμένα ο νόμος Βενιζέλου αφήνει κενά, επιχειρεί να ρίξει μια έστω αχτίδα φωτός στο διαπλεκόμενο τοπίο και των υπόλοιπων μετόχων της εταιρίας «Τηλέτυπος», καθώς και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Χτες έκανε την πρώτη του κίνηση, για μια στοιχειώδη έστω νομιμότητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τηλεοπτικών σταθμών, επιβάλλοντας 50 εκατ. πρόστιμο για τη συμμετοχή του ΔΟΛ στην εταιρία «Τηλέτυπος» και τη συμμετοχή του στο ταξιδιωτικό γραφείο «Τράβελ Πλαν», που είχε συνάψει σύμβαση με το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο προσέφερε ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Αποφάσισε επίσης να επιβάλει πρόστιμο άλλων 50 εκατ. στην εταιρία του ΜΕΓΚΑ «Τηλέτυπος» για τη συμμετοχή του ΔΟΛ στην εταιρία των ΜΜΕ και συγχρόνως στη σύμβαση ύψους 600 εκατ. που έχει υπογράψει το «Τράβελ Πλαν» με τον ΟΤΕ. Θα υπάρξει, επίσης, έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για την εταιρία «Multichoice», αφού ο «Τηλέτυπος» συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.

Σημαντική επίσης είναι η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία ενεργοποιείται η διάταξη του νόμου 2328/95, που αναφέρεται στην άμεση υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου και στη συμμόρφωση. Το ΕΣΡ διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του για το συγκεκριμένο άρθρο, αφού ο υπουργός Τύπου δεν έχει προβεί σε σχετική ερώτηση. Ο υπουργός Τύπου οφείλει, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΔΟΛ, να προβεί σε ανάκληση της άδειας, εάν ο ΔΟΛ παραμείνει και στον «Τηλέτυπο» και εξακολουθεί συγχρόνως να είναι προμηθευτής έργων του δημοσίου. Ο ΔΟΛ, σύμφωνα με το νόμο, οφείλει ή να είναι προμηθευτής του δημοσίου ή μέτοχος σε εταιρία ΜΜΕ. Σε περίπτωση που επιλέξει το πρώτο είναι υποχρεωμένος να μην είναι πλέον ένας από τους μετόχους του «Τηλέτυπου».

Με στοιχεία που αποδεικνύουν το ασυμβίβαστο, ομόφωνα το ΕΣΡ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στο ΔΟΛ. Διαφοροποιήσεις στα μέλη υπήρξαν σχετικά με την ποινή και το ύψος του προστίμου. Πέντε από τα εννέα μέλη ψήφισαν υπέρ των 50 εκατ. για κάθε σύμβαση. Ενα μέλος πρότεινε πρόστιμο 250.000 δρχ. για κάθε σύμβαση, ένα μέλος πρότεινε ανάκληση της άδειας, ένα μέλος σύσταση ενώ υπήρξε και μία αποχή.

Από το τμήμα ελέγχου και διαφάνειας του ΕΣΡ γίνεται έρευνα και για άλλους μετόχους που εμπλέκονται στο ασυμβίβαστο με έργα δημοσίου. Είναι φανερό ότι με το νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1995 είναι δύσκολο ν' αποσαφηνιστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και τα ασυμβίβαστα, αφού στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, αλλά συγγενικά και άλλα πρόσωπα. Επίσης, μέσα σε αυτό το δύσβατο για τη διαφάνεια πλέγμα είναι δύσκολο να αποδειχθεί ποιοι αναλαμβάνουν προμήθειες του δημοσίου ή συμμετέχουν σε περισσότερα από ένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Παρ' όλα αυτά, με τα ελλιπή έστω στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΣΡ και μέσα από την εισηγητική έκθεση του μέλους του ΕΣΡ Δ. Ψυχογιού, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, τα «σημάδια» της διαπλοκής είναι ορατά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στην εταιρία «Τηλέτυπος», για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, μέτοχος είναι και η εταιρία «Θεμελιοδομή», που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και αναλαμβάνει και δημόσια έργα. Στο μερίδιο του Χρ. Κ. Τεγόπουλου μετέχει ο Σπ. Κούτλας, που είναι βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρίας «Προοδευτική», η οποία αναλαμβάνει δημόσια έργα. Στον ΑΝΤΕΝΝΑ μετέχει η εταιρία «Μοσχολιός», που είναι προμηθευτής της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ, εταιριών που ανήκουν στο δημόσιο. Στον ALPHA μετέχει και η «Ιντεραμέρικαν Ελληνική Ασφαλιστική», που έχει μετοχές και στον «Τηλέτυπο» και στον ALTER, ενώ είναι μέτοχος και στα «Ελληνικά Καλώδια Ρόκκας», που αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες δημοσίου. Στο STAR μετέχουν πέντε εταιρίες «χόλντιν», τις οποίες ουδείς μπορεί να ελέγξει. Επίσης, η εταιρία «Fairgreen Holding Ltd» με έδρα τη Λευκωσία, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι ο Μωυσής Μωυσέως, είναι και μέλος του ΔΣ της εταιρίας «Mnoticks Holdings Ltd», η οποία κατέχει μετοχές στον «Τηλέτυπο» και είναι ο τρίτος και μεγαλύτερος μέτοχός του, μετά τον «Πήγασο», τη «Χ. Κ. Τεγόπουλος» και τον ΔΟΛ. Παραβιάσεις του άρθρου περί ασυμβιβάστου περιλαμβάνουν και τα στοιχεία για τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ

Με καθυστέρηση έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει λύση με νομοθετική ρύθμιση στο θέμα του πολιτικού όρκου που έχει λυθεί από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας προ πολλού. Το Στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) από το 1998 με απόφασή του (2601/98) είχε δεχτεί ότι όσοι δεν επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο είναι απολύτως ελεύθεροι να το κάνουν.

Ειδικότερα, η απόφαση εκείνη ανέφερε ότι αν ένα άτομο καλείται κατ' εφαρμογή νόμου ή διάταξης να δώσει θρησκευτικό όρκο και δηλώσει πως κωλύεται για κάτι τέτοιο, δικαιούται να επικαλεστεί την τιμή και τη συνείδησή του, δίνοντας έτσι τη διαβεβαίωση περί του συγκεκριμένου ζητήματος. Επίσης, στην ίδια απόφαση αναφερόταν πως ούτε από το Σύνταγμα συνάγεται ότι αποκλείεται να δοθεί, αντί του θρησκευτικού όρκου, διαβεβαίωση στο λόγο της τιμής και της συνείδησης.

Πάντως, με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο θρησκευτικός όρκος γίνεται προαιρετικός στις αστικές δίκες (διαζύγια, διατροφές, περιουσιακές διαφορές κλπ) και ανάλογη ρύθμιση δεν αποκλείεται να προωθηθεί και στις ποινικές δίκες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε διημερίδα, που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίστηκε από τους ομιλητές ότι η Ελλάδα οφείλει να προσαρμόσει σύντομα τη νομοθεσία της, όσον αφορά τη μεταχείριση των ετερόδοξων.

Ο αρχιεπίσκοπος

Από την πλευρά της Εκκλησίας ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με χτεσινές δηλώσεις του, διαπίστωσε ότι η ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι κάτι καινούριο και επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται δεκτό το στοιχείο της προαιρετικότητας. «Αυτό, πρόσθεσε, μου δημιουργεί ένα ερωτηματικό: θα παρέμβει ο κ. Δαφέρμος, όπως παρενέβη στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες; Τότε είχε πει ότι ο Ελληνας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέγει εάν το θρήσκευμά του θα υπάρχει ή δε θα υπάρχει στην ταυτότητά του, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο εξωτερικεύει τα πιστεύω του, που αποτελούν κατ' αυτόν εσωτερική υπόθεση... Μήπως ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Προς αναβολή η νέα ΝΑΤΟική άσκηση

To ελληνοτουρκικό ειδύλλιο της στρατιωτικής συνεργασίας μέσω ΝΑΤΟικών ασκήσεων περνάει «δύσκολες» ώρες, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οδεύει προς αναβολή η σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική άσκηση «Distant Thunder». Η τουρκική πλευρά μετά τα όσα αποκόμισε από τις δύο προηγούμενες ασκήσεις που διεξήχθησαν μέσα στο 2000, την «Dynamic Mix» και την «Destined Glory», προσπαθεί να παγιοποιήσει τα κέρδη της, επιμένοντας και η νέα άσκηση να διεξαχθεί στο Αιγαίο υπό τουρκική διοίκηση. Αντίθετα Ελλάδα και Ιταλία επιμένουν να τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο η άσκηση θα διεξαγόταν στο Ιόνιο και την Αδριατική, το Μάη του 2001. Το αποτέλεσμα είναι ο σχεδιασμός της άσκησης να έχει μπλοκαριστεί στα επιτελεία του ΝΑΤΟ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε δίκη ο Ελληνοκύπριος στα Κατεχόμενα

Στημένο δικαστήριο στα Κατεχόμενα δέχτηκε την ψεύτικη κατηγορία εναντίον του Πανίκου Τσιακούρμα για κατοχή ναρκωτικών και όρισε δίκη για τις 12 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, ο Πανίκος θα παραμείνει υπό κράτηση.

Η ποινή επιβλήθηκε παρουσία της συζύγου του Πανίκου, Νίκης και του ανιψιού του Κυριάκου, οι οποίοι τηλεφώνησαν στους υπόλοιπους συγγενείς στο οδόφραγμα του Λήδρα - Πάλας και τους γνωστοποίησαν την απόφαση.

Στο οδόφραγμα προκλήθηκε ένταση και εκνευρισμός. Αγανακτισμένοι, οι συγγενείς του απαχθέντος επιχείρησαν να αποκόψουν την είσοδο προς τα Κατεχόμενα, ενώ ο αδελφός του προσπάθησε να περάσει στα Κατεχόμενα.

Μετά την επιστροφή τους το απόγευμα στις ελεύθερες περιοχές, η Νίκη Τσιακούρμα και ο ανιψιός του συζύγου της κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για την απελευθέρωση του Πανίκου. Ακολούθως πήγαν στη Βουλή, όπου προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριό της για να διαμαρτυρηθούν για την παράνομη απόφαση του ψευδοδικαστηρίου.

Προς στιγμήν προκλήθηκε ένταση, αφού οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. Στη συνέχεια όμως, έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, από τον οποίο ζήτησαν να ενεργήσει, ώστε να απελευθερωθεί ο Πανίκος Τσιακούρμας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ