Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας... |
Ο Σύλλογος της Εστίας, με τον παλικαρίσιο αγώνα του, εξασφάλισε κανένας εστιακός φοιτητής να μη στραφεί απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του πανεπιστημίου. Πρωτοστάτησε στο να αναπτυχθούν δομές αλληλεγγύης, όπως φιλοξενία φοιτητών που δεν μπορούσαν να νοικιάσουν σπίτι στην Πάτρα, η καθημερινή παροχή ενός δωρεάν γεύματος σε κάθε εστιακό (αφού το εστιατόριο παραμένει κλειστό λόγω των απολύσεων των διοικητικών) καταβάλλοντας το ποσό των 8.000 ευρώ!
Ανέπτυξε πολύμορφη δράση με περιοδείες, εξορμήσεις για να εντοπιστούν παιδιά με οξυμένο οικονομικό πρόβλημα που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για δωμάτιο στην Εστία, ενώ, τέλος, οργάνωσε κοινές δράσεις με τους διοικητικούς για να δυναμώσουν οι δεσμοί εργαζομένων και φοιτητών. Συνεχίζει τον αγώνα για να δοθούν δωμάτια σε όλους τους φοιτητές που θα υποβάλουν αίτηση, για να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία της Πάτρας για τους φοιτητές που θα μείνουν εκτός εστίας (διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι μόνο 50 δωμάτια). Απαιτεί να γίνει άμεσα φοιτητική εστία το ξενοδοχείο «Μορέας» που βρίσκεται στην Πάτρα.
...και τη συλλογή τροφίμων και χρημάτων για την ενίσχυση των εστιακών φοιτητών |
Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να διεκδικήσουν:
Σε πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής Γ. Λαμπρούλης προς τον υπουργό Παιδείας, σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, παιδιά λαϊκών οικογενειών, στα σχολεία τους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πολιτική που στερεί (και) το δικαίωμα στη μόρφωση. Τον Αύγουστο του 2013, με την ψήφιση του νόμου για την "Αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", η κυβέρνηση μίλησε για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ομως, τα στοιχεία που έρχονται απ' όλη τη χώρα είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν άλλη μια φορά το ταξικό πρόσωπο αυτής της πολιτικής που δήθεν αναβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση. Χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες, εκατοντάδες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Οι προσλήψεις αναπληρωτών στις αρχές του Δεκέμβρη προφανώς δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς ανάμεσα στα άλλα δε συμπεριλαμβάνουν ειδικότητες σε τομείς που καταργήθηκαν (π.χ. Υγείας).
Είναι κυριολεκτικά απάνθρωπο να υπάρχει απόφαση, η οποία επιβάλλει σε παιδιά που το πρωί δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά να μετακινούνται από την πόλη τους, προκειμένου να βρουν εσπερινά ΕΠΑΛ που έχουν την ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει για όλα τα παιδιά που μετακινούνται για να πάνε σχολείο και πληρώνουν 3-5 ευρώ καθημερινά σε εισιτήρια». Και εκφράζονται ερωτηματικά για τη διαφαινόμενη κατεύθυνση να συγκεντρώνονται ειδικότητες σε ΕΠΑΛ, δημιουργώντας έτσι «κλαδικά» ΕΠΑΛ χωρίς όλες τις ειδικότητες και τους κλάδους. Με βάση όλα τα παραπάνω, ρωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου:
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπροσώπους των Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, δεσμεύτηκε ότι δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τα πανεπιστήμια, για όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα θα ισχύσει δια- ή ενδο-ιδρυματική κινητικότητα, οι 1.145 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα πληρώνονται κανονικά όλο το μισθό, και δε θα υπάρξει κανενός είδους πειθαρχική δίωξη ή κύρωση σ' όσους δεν αυτοαπογράφηκαν.
Χτες, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας -της ΑΔΕΔΥ όπου συμμετείχαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και εργαζομένοι στο ΕΚΠΑ- στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, απαιτώντας να παρθεί πίσω η εισαγγελική παραγγελία, με την οποία ζητούνται τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στο ΕΚΠΑ (2/12/2013). Ο διευθυντής του υπουργείου Δ. Περδίκης δεσμεύτηκε ότι θα διερευνηθεί το θέμα.