ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Στο απυρόβλητο οι καπιταλιστές

Κίνηση εντυπωσιασμού και χοντροκομμένο εμπαιγμό απέναντι στους εργαζόμενους αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις», το οποίο χτες επικυρώθηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής και με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί κατ' άρθρο.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

«Την υποχρέωση από την 1/12/2013 των εργοδοτών να καταθέτουν δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ, μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ». Το εξωφρενικό είναι ότι αν δεν καταθέσουν οι εργοδότες ΑΠΔ, τότε τη νύφη πληρώνει ο εργαζόμενος γιατί δεν θεωρείται ασφαλισμένος!

Την επιβολή προστίμων για τους «αδήλωτους εργαζόμενους», που ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού και πιο συγκεκριμένα σε 10.549,44 ευρώ για τους «αδήλωτους» εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 9.197 ευρώ κάτω των 25. Τα πρόστιμα αφορούν και τον εργοδότη που αν και δήλωσε τον εργαζόμενο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δεν τον συμπεριέλαβε στην ΑΠΔ, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος παραμένει ανασφάλιστος.

Οπως αποκαλύφθηκε χτες από τον εισηγητή του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτη, πρόκειται για μέτρα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Πρώτα και κύρια δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία όταν η ανεργία έχει πάρει τέτοιες εκρηκτικές διαστάσεις και, δεύτερον, όταν ενώ αυξάνονται τα πρόστιμα μειώνονται οι έλεγχοι και αποψιλώνονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. «Οι βεβαιωμένες οφειλές - ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης - που δεν έχουν εισπραχθεί από το ΙΚΑ φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ μειώνουν τους ελέγχους γιατί δεν έχουν προσωπικό».

Ενδεικτικά, στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), σήμερα υπάρχουν μόλις 25 ελεγκτές, χωρίς νομική κάλυψη, έξοδα κίνησης, αυτοκίνητα κ.ά. Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ πριν το 2010 ήταν 9.700 εργαζόμενοι και σήμερα είναι 5.800. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, αυτή τη στιγμή να είναι σε εκκρεμότητα 160.000 υποθέσεις συνταξιοδότησης! Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ισχυρίστηκε ότι «οι συντάξεις δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και το 2014 θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος βρήκε την ευκαιρία να αθωώσει την ΕΕ και την πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αποδίδοντας τη δραματική κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποκλειστικά και μόνο στο μνημόνιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην άγρια λεηλασία που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή ο ιδρώτας και το αίμα των εργαζομένων, επί δεκαετίες, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, με θαλασσοδάνεια, στη συνέχεια με το «ρίξιμο» των αποθεματικών στον τζόγο, πρόσφατα με το «κούρεμα» και πάει λέγοντας. «Τι στόχο έχει όλη αυτή η πορεία; Να μειώσει ουσιαστικά το μισθολογικό κόστος, να δημιουργήσει, δηλαδή, πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Τόνισε ότι πρόκειται για μέτρα που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ και είναι δεσμευμένα απέναντι σε αυτά όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, σε κάθε τόπο δουλειάς για να αποκρούσουν την επίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους για την αντεπίθεση.

ΚΑΛΑΜΑΚΙ - ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την αποβολή του σπουδαστή

Τιμωρήθηκε από τον διευθυντή, γιατί μοίραζε ανακοινώσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι προχώρησαν χτες αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, με αίτημα να παρθεί πίσω η 3ήμερη αποβολή σπουδαστή, επειδή διακινούσε ανακοινώσεις στους συμμαθητές του, συμμετέχοντας σε περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων σε σπουδαστές ειδικοτήτων του κλάδου.

Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της ΕΠΑΣ υιοθέτησαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν να παρθεί πίσω η τριήμερη αποβολή και να σβηστούν όσες απουσίες έχει πάρει ο συνάδελφός τους εξαιτίας της. Επιπλέον, στη συνέλευση συζητήθηκε η ανάγκη να αναδειχτούν αγωνιστικά 7μελή στις σχολές.

Το περιστατικό καταγγέλλουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΟΑΕΔ. Στην ανακοίνωσή τους, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν: «Αναρωτιόμαστε ως εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ από πότε η απαγόρευση της εισόδου στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, την ίδια στιγμή που οι εργοδοτικές οργανώσεις αλωνίζουν ελεύθερα; Μήπως δεν είναι δουλειά του εκπαιδευτικού να "σμιλεύει" τις συνειδήσεις των μαθητών, αφήνοντας τους και να εκφραστούν ελεύθερα και να διακινήσουν τις ιδέες τους ελεύθερα; Είναι κακό να έρχονται σε επαφή οι μαθητές με τα σωματεία που τους εκπροσωπούν σαν σημερινοί πρακτικάριοι (με μισθό χαρτζιλίκι) και αυριανοί εργαζόμενοι σε μια εργασιακή ζούγκλα;

Ζητάμε να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση αποβολής του μαθητή και καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθεια χαλιναγώγησης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο χώρο του σχολείου».

Ανεστάλη πλειστηριασμός κατοικίας

Ανεστάλη -έστω προσωρινά- πλειστηριασμός ακινήτου (για χρέη προς το δήμο Αθηναίων) που ανήκει σε χτυπημένη άγρια από την κρίση οικογένεια μουσικού, κατόπιν δυναμικής παρέμβασης αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα την προφορική και άτυπη δέσμευση της διοίκησης του δήμου για προσωρινή αναστολή του πλειστηριασμού (ήταν να γίνει στις 18/12), αν και δεν απαντήθηκε το αίτημα να ματαιωθεί οριστικά ο πλειστηριασμός, ούτε υπήρξε εγγράφως δέσμευση. Τέλος, ο Σύλλογος καταγγέλλει αυταρχική και απαράδεκτη συμπεριφορά από πλευράς παραγόντων της διοίκησης του Δήμου.

ΥΠΟΘΕΣΗ Α. ΠΑΛΛΗ
Ελεύθερος μεν, προφυλακιστέος δε

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο επιχειρηματίας Α. Πάλλης μετά τη χτεσινή απολογία του στον ανακριτή για την υπόθεση των όπλων. Ομως, θα οδηγηθεί στη φυλακή γιατί κρίθηκε προχτές προφυλακιστέος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας FB. Ο πρώην συνεργάτης του εφοπλιστή Β. Ρέστη ήταν καταζητούμενος για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν στην υπόθεση εκταμίευσης δανείου εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος είχε ζητήσει να τεθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για να καταθέσει σε βάρος του Β. Ρέστη, ο οποίος στο μεταξύ έχει ήδη αποφυλακιστεί.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Στοχευμένες διαρροές

Νέο οπτικοακουστικό υλικό διοχετεύτηκε χτες στον ηλεκτρονικό Τύπο, από τη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή. Το γεγονός ότι οι διαρροές γίνονται από συγκρουόμενα μεταξύ τους ως προς την υπερασπιστική γραμμή νομικά κέντρα ενισχύει την υποψία ότι οι χειρισμοί στην υπόθεση συναρτώνται και με διάφορα πολιτικά σενάρια. Ενα από αυτά τα σενάρια προβλέπει την «κάθαρση» της ΧΑ από ορισμένα στοιχεία της, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να μετάσχει μέρος της στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Ισχυρή είναι και η εκδοχή να γίνεται χρήση στοιχείων της υπόθεσης για να ενισχυθεί το κρατικό νομικό οπλοστάσιο για επόμενη φάση.

Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζουν οι αξιωματικοί της «αντιτρομοκρατικής» και οι ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση συμπεριλαμβάνονται δύο βίντεο. Σε ένα από αυτά που ενοχοποιούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο εμφανίζεται ο αρχηγός της ΧΑ να μιλά σε μέλη της οργάνωσης και να λέει ότι «οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν απλά άτυχοι. Δεν υπήρχε καμία δολοφονική πρόθεση. Πέθαναν από εξοστρακισμένες σφαίρες». Σε άλλο βίντεο, που αφορά την ενοχοποίηση του Η. Κασιδιάρη, εμφανίζεται ο ίδιος να κάνει σκοποβολή με μακρύκανο όπλο. Από την πλευρά του, ο Η. Κασιδιάρης με παρέμβασή του στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι μέσα από τις διαρροές γίνεται προσπάθεια να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για «κατάλυση πολιτεύματος».

ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ
Κινητοποίηση την Παρασκευή στον Αγιο Στέφανο

Κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή, στις 2.30 το μεσημέρι στον κόμβο του Αγ. Στεφάνου, διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Διονύσου και Ωρωπού του ΚΚΕ. Η κινητοποίηση γίνεται κατά της τοποθέτησης νέων σταθμών διοδίων στον Αγ. Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη, καθώς και για την εξωφρενική αύξησή τους κατά 65%. Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «τα νέα διόδια που θα τοποθετηθούν στις εισόδους και τις εξόδους του Αγ. Στεφάνου και της Βαρυμπόμπης κοστολογούνται με 90 και 60 λεπτά αντίστοιχα ανά διέλευση. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην περιοχή καθημερινά θα πληρώνουν για να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά 1,80 ευρώ, δηλαδή, περίπου 500 ευρώ ετησίως».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να παλέψει για να μην τοποθετηθούν νέα διόδια, αλλά και να καταργηθούν όλα τα διόδια, όπως και να αγωνιστεί για έργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και για δημόσιες, σύγχρονες, φτηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες, συγκοινωνίες.

Νεκρός στο μεροκάματο

Νεκρό ανέσυραν χτες πυροσβέστες έναν 52χρονο εργάτη, ο οποίος εγκλωβίστηκε μέσα σε αναβατόριο σε κτίριο εταιρείας ηλεκτρολογικού υλικού, στην οδό Μάρνη 34, στο κέντρο της Αθήνας. Το αναβατόριο είχε πράγματα τα οποία μεταφέρονταν από το υπόγειο στο ισόγειο του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πιθανολογείται ότι κουτιά έπεσαν πάνω στον άτυχο εργάτη που εγκλωβίστηκε κι έχασε τη ζωή του. Από την Πυροσβεστική διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ