ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Επείγει η διεκδίκηση άμεσων μέτρων για τις πλημμύρες

Από τις καταστροφές στην Κάλυμνο

aigaio-tv.gr

Από τις καταστροφές στην Κάλυμνο
Μεγάλες καταστροφές, διαλυμένα νοικοκυριά και οργισμένους ανθρώπους συνάντησε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που πραγματοποίησε περιοδεία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου. Το κλιμάκιο που αποτελούνταν από τους περιφερειακούς σύμβουλους Λίλα Καφαντάρη και Γιάννη Περδικάρη, όπως και το δημοτικό σύμβουλο Τάκη Πότσο, περιόδευσε προχτές την Παστίδα και χτες την Ιαλυσό.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν στους τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα, καθώς χτες επιβεβαιώθηκε ότι η σορός που εκβράστηκε στην παραλία της Ντάτσα (χερσόνησος της Κνίδου) στη Τουρκία, ανήκει στον 53χρονο εκπαιδευτικό Κώστα Αργυρόπουλο που χάθηκε στα νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής την περασμένη Παρασκευή. Οι συγγενείς του εκπαιδευτικού που είχαν μεταβεί στην Τουρκία αναγνώρισαν τον άτυχο άνδρα και απομένει να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά της σορού στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την περιοδεία οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίστηκε ότι ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρικών φαινομένων με τους τέσσερις νεκρούς και τις μεγάλες υλικές ζημιές αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες ενός συστήματος, που κύριο μέλημά του είναι η «επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα», τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος ακόμα και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.

Οι σύμβουλοι αναφέρθηκαν στα παράπονα και τα ερωτήματα των κατοίκων καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς ένα νησί με τις τουριστικές υποδομές που διαθέτει πνίγεται συχνά, γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν μείνει στα χαρτιά, γιατί η πολιτική προστασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γιατί, ενώ η Ρόδος είναι στην πρώτη δεκάδα των πλημμυρόπληκτων περιοχών της χώρας, οι κεντρικές και περιφερειακές αρχές τους κοροϊδεύουν με «έργα» που κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας εξαφανίζονται από τα νερά.

Τα μέλη του κλιμακίου ανέφεραν ότι τα χρήματα που υπάρχουν δίνονται για την προβολή των μεγαλοξενοδόχων, την επιδότησή τους με εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το κράτος δε διστάζει να ξεπουλά δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές της Ρόδου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Την ίδια στιγμή, απαξιώνει τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία του νησιού. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού, με τους 125.000 κατοίκους, ενώ διαλύθηκε η εταιρεία προστασίας φυσικών καταστροφών, την οποία απάρτιζαν 65 εργαζόμενοι και ανήκε στην πρώην ΤΕΔΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες, συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών των δύο κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν το νησί. Εξήγησαν ότι όποια περικοπή γίνεται σε κοινωνικές δαπάνες πληρώνεται από το λαό που βλέπει ζωές να χάνονται και περιουσίες που, με κόπο αποκτήθηκαν, να βουλιάζουν στα νερά και τη λάσπη.

Αναφορά έγινε και στα διάφορα έργα - κοροϊδία που εγκρίνονταν στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, τα οποία διαφημίζονταν κατάλληλα ότι προσφέρουν αντιπλημμυρική προστασία. Τονίστηκε, χαρακτηριστικά, ότι από την αρχή της λειτουργίας του πριν από τρία χρόνια το Περιφερειακό Συμβούλιο απέφευγε να συζητήσει το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Μετά δε τις πλημμύρες του 2011 στον Αρχάγγελο, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει 60.000 ευρώ για να κατασκευαστούν...τοιχάκια στην περιοχή, τα οποία παρουσιάστηκαν ως έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τα μέλη του κλιμακίου υπογράμμισαν στους κατοίκους που έχουν πληγεί ότι πρέπει να μπουν μπροστά σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, συγκροτώντας Λαϊκές Επιτροπές. Τους τόνισαν πως είναι ανάγκη να έρθουν οι ίδιοι στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, να ενισχύσουν την προσπάθεια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η ενεργοποίηση και ο προσανατολισμός του αγώνα τους είναι το ζητούμενο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε πως, για να υπάρξει πλήρης αντιπλημμυρική προστασία, απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός από μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Υπάρχουν, όμως, και απαραίτητα μέτρα που πρέπει άμεσα να διεκδικηθούν όπως: Καταγραφή των ζημιών και πλήρεις αποζημιώσεις των πληγέντων, πάγωμα όλων των δανειακών τους υποχρεώσεων, άτοκα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από την πλημμύρα και των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, απαλλαγή των πληγέντων από τα ανταποδοτικά τέλη, από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων τους, άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη τόσο το επαρχιακό όσο και το δημοτικό οδικό δίκτυο, άμεση έναρξη και επαρκής χρηματοδότηση της κατασκευής της γέφυρας Κρεμαστής και άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υπόλοιπες γέφυρες.

Επίσης, συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων των μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας, που υπάρχουν σε όλα τα Δωδεκάνησα και πρώτα και κύρια σε Ρόδο, Κάλυμνο, Ψέριμο. Προτεραιότητα να δοθεί σε Ιαλυσό, Παστίδα, Κρεμαστή, Αφάντου, επικαιροποίηση των μελετών που υπάρχουν, εκπόνηση συμπληρωματικών ή νέων μελετών όπου απαιτείται και προγραμματισμός για την εφαρμογή τους, άμεση εκτέλεση των έργων.

Για τη δημιουργία, τη μελέτη, παρακολούθηση και την πλήρη εποπτεία των παραπάνω έργων επιβάλλεται να γίνουν από την Περιφερειακή Διοίκηση και από Δήμους όλες οι αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο επιστημονικό, εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Αναγκαία είναι η στελέχωση και ο πλήρης εξοπλισμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η λειτουργία με μόνιμους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της καθαριότητας, της ΔΕΥΑΡ, υπηρεσίες απαραίτητες για την πρόληψη και άμεση συνδρομή κατά τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο γιορτασμός του Γοργοπόταμου

Η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση για την Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στον τόπο της ανατίναξης, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη 2013.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί όλα τα Παραρτήματά της, ανά τη χώρα, να οργανώσουν τη μετάβαση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην εκδήλωση. Ανάμεσα στα άλλα, πούλμαν δρομολογούν και τα παρακάτω παραρτήματα:

Χαλανδρίου: Πούλμαν θα αναχωρήσει, την Κυριακή στις 7 π.μ., από το πάρκινγκ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (πληροφορίες: 210.6849.427).

Πειραιά: Αναχώρηση από την Αγία Τριάδα 7.30 π.μ. Τηλέφωνα: 210.4124.696 (πρωί), 210.4517.569 / 6971723788 (απόγευμα).

Καισαριανής: Αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Καισαριανής. Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 6-8 το απόγευμα στα γραφεία του Παραρτήματος Οδεμησίου και Εθν. Αντίστασης, κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου (τηλ. 2107239.591 - 6944862556 - 6936626273 - 6980055135).

Ηλιούπολης: Αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από τα γραφεία του Παραρτήματος.

Πετρούπολης: Αναχώρηση ώρα 7 π.μ. από το Δημαρχείο Πετρούπολης (για συμμετοχή στα τηλ.: 210.5012.893 - 6977850866 και 210.5017.676.

Ζωγράφου: Αναχώρηση πούλμαν από το Ηρώο, ώρα 7 π.μ. την Κυριακή (Για συμμετοχή τηλ.: 210.7701.920 και 6976908792).

Βόλου: Αναχώρηση ώρα 8 το πρωί της Κυριακής 1 Δεκέμβρη, από το δημαρχείο του Βόλου.

Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου: Πληροφορίες στα τηλ: 6972338459 (Χάρης) και 6976869951 (Μιχάλης).

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) βάζει πούλμαν για το Γοργοπόταμο, με αναχώρηση την Κυριακή 1.12.013 ώρα 7 π.μ., μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο (Αθηνάς). Για δηλώσεις συμμετοχής έως τις 29 Νοεμβρίου (Λυκούργου 9-1ος όροφος γραφείο 8, τηλ. 210.3249.037).

Δεν ήταν «προσωπικά δεδομένα»

Aθώος κρίθηκε χτες, από το δικαστήριο, ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης, που δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, για τη δημοσιοποίηση πριν από ένα χρόνο στο περιοδικό «Ηot Doc» της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Το δικαστήριο δε δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα, ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή του δημοσιογράφου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Θέλει να επανεκλεγεί

Την εκ νέου υποψηφιότητά του για το δήμο της Αθήνας στις επερχόμενες τοπικοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε ο σημερινός δήμαρχος Γ. Καμίνης, με αποφθέγματα τύπου «αρχή μας η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας» και «αναγνωρίζοντας το δικαίωμα ένταξης για εκείνους που το δικαιούνται».

Εκλεγμένος στις προηγούμενες εκλογές με στήριξη από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους και τη «Δράση» του Μάνου, αναμένει εκ νέου τώρα τέτοια στηρίγματα, προκειμένου να συνεχίσει την επιβολή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, με κατά γράμμα εφαρμογή όλων των κυβερνητικών κατευθύνσεων π.χ. για απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων, παραπέρα μειώσεις στην κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και εξασφάλιση των πόρων τους από τέλη, φόρους, παράβολα και πρόστιμα, αναπλάσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, στοχοποίηση των «παράνομων» μεταναστών, απαγορεύσεις λαϊκών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας κ.λπ.

Αυτές τις προτεραιότητες υπηρετεί ενταγμένος και στη λεγόμενη «πρωτοβουλία των πέντε», όπου μαζί με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου και Ιωαννιτών, συντονίζουν τα βήματά τους για μια Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο αντιδραστική, σε όφελος των μονοπωλίων και σε βάρος του λαού.

ΠΕΝΤΕΛΗ
Καταδίκη για μπάζωμα αναδασωτέας έκτασης

Για το μπάζωμα αναδασωτέας έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων στην Κηφισιά τον Αύγουστο του 2009, καταδικάστηκαν από το δικαστήριο, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων «Τζάμπο» και ο δήμαρχος Κηφισιάς. Το δικαστήριο επέβαλε και στους δύο, πρόστιμο 100.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Δασαρχείου Πεντέλης, με αφορμή καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Κοκκιναρά, σύμφωνα με τις οποίες τεράστιες ποσότητες χώματος που προέρχονταν από εκσκαφές που έγιναν για την κατασκευή πισίνας στη βίλα του ιδιοκτήτη των «Τζάμπο», κατέληγαν στη συγκεκριμένη έκταση. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στον Κοκκιναρά και είχε καεί το 2007. Κατά την ακροαματική διαδικασία του δικαστηρίου, αποδείχθηκε ότι ο δήμαρχος Κηφισιάς ήταν γνώστης του γεγονότος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ