ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες

Κατηγορηματική αντίθεση από το ΚΚΕ

Συγκριτικό μεγεθών με βάση την πρόβλεψη για ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων
Συγκριτικό μεγεθών με βάση την πρόβλεψη για ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων
Ενα φαραωνικό έργο (τρεις συστοιχίες ανεμογεννητριών) που καμιά σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες επιδιώκεται να γίνει στις κορυφογραμμές των ανατολικών Αγράφων. Η αίτηση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών απασχόλησε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας που μπροστά στις αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην Περιφέρεια. Η εγκατάσταση αφορά σε τρεις πανέμορφες βουνοκορφές, «καπροβούνι - κεφαλόβρυση», «γιώτης», «κούλια - κορυφή - προφήτης Ηλίας». Με ανακοίνωσή τους οι σύμβουλοι του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσαν ότι δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς με τα «αντισταθμιστικά» που προσφέρει η εταιρεία (μιλά για θέσεις εργασίας όταν είναι ήδη γνωστό από ανάλογες επενδύσεις ότι το «όφελος» είναι πρόσκαιρο), μπροστά στη καταστροφή που θα είναι μόνιμη.

Από την πλευρά της η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πρόκειται για παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους προκειμένου να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα (...) Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.

Για το ΚΚΕ, υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής όπως εν προκειμένω της αιολικής ενέργειας. Εχει να κάνει με το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα. Αν η ενεργειακή πολιτική θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή, αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επένδυση καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ εκτιμάει πως:

1. Μια τέτοια επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, τα βουνά μας δηλαδή, αλλοιώνοντας την ιστορική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

2. Η κατασκευή του αιολικού πάρκου θα απαιτήσει και δίκτυα διασύνδεσης- νέα δίκτυα υψηλής τάσης- πράγμα που σημαίνει εκατοντάδες κολώνες και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα καλωδίων να κατακλύζουν τα βουνά μας. Αρα, πρώτα απ' όλα σοβαρή, επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, πρόσθετη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

3. Τα επιχειρήματα για την ανάπτυξη των χωριών και της ευρύτερης περιοχής και για την αύξηση της απασχόληση που έντεχνα και μεθοδικά διαρρέονται, δεν ευσταθούν. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Και είναι πολλά τα παραδείγματα από αυτή την ανάπτυξη και στο τόπο μας: Ελάχιστες θέσεις εργασίας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απαράδεκτες συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, (έργα Αχελώου, Ε-65 κ.λπ.).

Το ΚΚΕ θεωρεί πως η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών άρα και της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

Καλούμε τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες τους κτηνοτρόφους τον κάθε μαζικό φορέα να εκφράσει την αντίθεσή του στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Να μην τους επιτρέψουμε να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας».


ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

ΒΑΡΗΚΟΟΙ προσοχή! Νέο ψηφιακό ακουστικό μέσα και έξω στο αυτί χωρίς σφύριγμα, με σωστή ποιότητα ακοής. Γ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ και ΣΙΑ Ε.Ε. ΑΘΗΝΑ: Ακαδημίας 87, τηλ. 210.3831.705, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 34, τηλ. 2310.237.755. ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Δραγάτση 2, τηλ. 210.4126.845.

ΤΕΝΤΕΣ

ΤΕΝΤ CENTER Τεντοτεχνική. Μεγάλη ποικιλία υφασμάτων, ευκολίες πληρωμής, άμεση εξυπηρέτηση, δωρεάν εγκατάσταση. Αφήνουμε την τέντα να μιλήσει από μόνη της! Σωκράτους 52 - Δραπετσώνα, 210.4080.119, 210.4080.199, κιν. 6942.554.060. Δεχόμαστε πιστωτικές κάρτες.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΧΡΩΜΑΤΑ, επισκευές κτιρίων, μετατροπές. Μονώσεις, υδρομονώσεις θερμοπροσόψεων κτιρίων, σοβάδες. Φρεσκαρίσματα πολυκατοικιών με δικές μας σκαλωσιές, τηλ. 210.2467.426, κιν. 6932.991.255, ΑΜΔΑΡΗΣ.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπητό μας πατέρα και παππού, ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, κηδεύουμε, σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 14.00 στο Νεκροταφείο Κερατέας Αττικής. Η κηδεία θα είναι πολιτική.

Για τη μνήμη του, η κόρη του Ελισάβετ και τα εγγόνια του, Φιλιώ και Κώστας, προσφέρουν στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ
φωτό

Στη μνήμη του αγαπημένου φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Πρέβεζας.

Ελένη Καρακατσούλη

***

Για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Λογιστών Αθήνας, 100 ευρώ, στη μνήμη του φίλου και συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΣΗ.

φωτό

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΗΔΡΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, με εξορίες σε Γυάρο και Μακρόνησο, η σύζυγός του και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κόνιτσας.

***

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ - ΜΟΤΖΑΚΗΣ από τη Μέσση Ρεθύμνου πιάστηκε στο μπλόκο της Λεύκης, πέρασε από τις φυλακές «Μέρλιν» και «Χατζηκώστα» και εκτελέστηκε μαζί με άλλους πατριώτες στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου στις 4 Μάη 1944.

Στη μνήμη του ο γιος του Νίκος προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κόνιτσας.

***

φωτό 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΜΕΝΕΛΑΟΥ και ΝΙΚΗΣ ΜΠΑΡΑΚΟΥ, τα παιδιά τους, Γιώργος και Θύμιος, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΔΡΟΣ
ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΝΙΚΗ
ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΝΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΗΔΕΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΖΑΚΟΥ

(ΟΜΗΡΟΥ)

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τον αποχαιρετισμό του πατέρα μου Λευτέρη Τζάκου (Ομηρου), ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 100 χρόνων (15 Απριλίου 1913).

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 28 Νοέμβρη 2013 από το Νεκροταφείο της Καισαριανής στις 2 μ.μ. Στη λιτή τελετή θα παρευρεθούν η οικογένειά του, οι φίλοι και οι σύντροφοί του.

Αντί για στέφανα, όσοι επιθυμείτε μπορείτε να καταθέσετε κάποιο ποσόν υπέρ της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Παμμακάριστος». Ο διευθυντής της χειρουργικής Μικές Γλυνάτσης υπήρξε ο φύλακας-άγγελος του πατέρα μου. (Τράπεζα Eurobank-Εργασίας - Αριθμός Λογαριασμού: 00260032840200264951).

Η κόρη του: Αυγή Ε. Τζάκου. Ο εγγονός του: Λευτέρης Ε. Χαιρετάκης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ