...λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών
MotionTeam |
Τέτοιου τύπου απαντήσεις πήραν από τον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης οι γονείς του 4ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης που κινητοποιήθηκαν, απαιτώντας να καλυφθεί με εκπαιδευτικούς το σχολείο, ώστε να μη χάνονται 30 διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα σε Οικιακή Οικονομία και Φυσική! Οι γονείς, που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών τους και να αποδεχτούν π.χ. ότι τα παιδιά τους θα κάνουν μια ώρα λιγότερη Φυσική από τα άλλα σχολεία ή ότι δε θα διδαχθούν καθόλου Οικιακή Οικονομία, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και οργανώνουν το συντονισμός τους και με τα άλλα σχολεία της περιοχής. Εξάλλου, τα προβλήματα δε λείπουν και στα άλλα σχολεία της περιοχής, με το 1ο Γυμνάσιο να χάνει επίσης 12 ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και με την απουσία δεύτερου Λυκείου στην περιοχή να οδηγεί εκατοντάδες 16χρονα και 17χρονα παιδιά σε «μαθητική μετανάστευση» σε σχολεία διπλανών δήμων. Το υπάρχον μοναδικό Λύκειο της Μεταμόρφωσης χωράει μόλις 450 από τα 1.000 που έχει η περιοχή. Η μη ύπαρξη δεύτερου Λυκείου οδηγεί και παιδιά που τελειώνουν το Γυμνάσιο να μη συνεχίζουν στο Λύκειο, αλλά να επιλέγουν λύσεις υποβαθμισμένης κατάρτισης.
Επίσης, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν 90 ακάλυπτες ώρες στο πρόγραμμα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου. Κάνει λόγο γενικότερα για ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα δημοτικά του Δήμου, με μαθητές που «περιφέρονται» από τάξη σε τάξη κατά τη διάρκεια των «κενών» και ολοήμερα που - στην καλύτερη των περιπτώσεων - υπολειτουργούν.
Η εικόνα των δεκάδων χαμένων ωρών σε κάθε σχολείο εβδομαδιαίως εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δίνει για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών ο Δήμος Νεάπολης Συκεών της Θεσσαλονίκης, για τα σχολεία Νεάπολης, Πευκών και Συκεών.
Σύμφωνα με αυτά, σε 16 Δημοτικά Σχολεία χάνονται δεκάδες ώρες μαθημάτων κάθε βδομάδα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα λείπουν εκπαιδευτικοί: Για 44 ώρες Πληροφορικής, για 22 ώρες Θεατρικής Αγωγής, για 62 ώρες Γυμναστικής, για 91 ώρες Αγγλικών, για 23 ώρες Εικαστικών και για 5 ώρες Μουσικής. Επίσης, λείπει ένας δάσκαλος για 18 ώρες στο 1ο Δημοτικό Νεάπολης, δύο εκπαιδευτικοί για Τμήματα υποδοχής στο 8ο και στο 12ο Δημοτικό Νεάπολης και δύο εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη στο 1ο και στο 3ο Δημοτικό Πευκών.
Ακόμα, ελλείψεις εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής και Οικιακής Οικονομίας σημειώνονται σε τέσσερα Γυμνάσια του Δήμου, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται και σε τρία Λύκεια του Δήμου.
Την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ζητούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, κατήγγειλαν ότι η τρέχουσα προγραμματική σύμβαση λήγει το Δεκέμβρη και ακόμη δεν έχει υπογραφεί η επέκτασή της, καθώς η ΚΕΔΕ κωλυσιεργεί ζητώντας νέα περικοπή της χρηματοδότησης. Σημειώνουμε ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από τα υπουργεία Εσωτερικών μέσω της ΚΕΔΕ και Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ. Ηδη από την προηγούμενη χρονιά η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης έχει περικοπεί περίπου κατά 50%.
Σήμερα σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 73 Κέντρα Πρόληψης όπου απασχολούνται συνολικά 400 εργαζόμενοι. Ο κίνδυνος να πάψει η λειτουργία τους είναι ορατός και οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι δραματικές για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως για την κοινωνία. Και αυτό γιατί η δράση των Κέντρων Πρόληψης αφορά την ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, εφήβων και νέων για κάθε μορφής εξάρτηση (χρήση νόμιμων ή παράνομων ουσιών, τζόγος, διαδίκτυο κλπ.) με στόχο την πρόληψη.
Προκειμένου να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα των Κέντρων Πρόληψης, παρουσιάστηκαν στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής μελέτης που ανακοινώθηκε το 2011 και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το 15,2% των μαθητών ηλικίας 15-19 ετών έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά στη ζωή του, ενώ το 9,8% από αυτούς έχει επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον τρεις φορές. «Αυτά τα ποσοστά αφορούν την περίοδο προ κρίσης. Στην επόμενη έρευνα θα δούμε ποσοστά που δεν θα τα πιστεύουμε» σημείωσε ο Α. Τσούνης, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης την απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης και επανέλαβαν τη θέση τους για την ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής ενάντια σε κάθε εξάρτηση, με θεμέλιο την πρόληψη.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων και παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση του ΚΚΕ για κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.