ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να υψωθεί τείχος για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Απαιτείται μαζική αντίθεση και κινητοποίηση των εργαζομένων στο εμπόριο, των μικροκαταστηματαρχών, όλων των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, ξεκινώντας από την ερχόμενη. Πολύ περισσότερο που το μέτρο αυτό αποτελεί τον προπομπό για γενικευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου, αλλά άμεσα και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Την ίδια στιγμή οδηγεί τα μικρά καταστήματα - όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά, της φτώχειας του λαού και της φοροληστείας - ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων αλλά και του ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε 7ήμερη, 12ωρη δουλειά.

Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη είναι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες που θα λειτουργήσουν παρά και ενάντια στα όσα λέει η κυβέρνηση, πατώντας στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η ΕΕ κατοχυρώνει και υπερασπίζεται. Γι' αυτό και οι μεγαλέμποροι είναι οι μόνοι που στηρίζουν το παραπέρα άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές και ταυτόχρονα απαιτούν νέα μείωση στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, πέρα από την κυβέρνηση, είναι και οι αιρετοί στην Τοπική Διοίκηση, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συμβάλλουν στην υλοποίηση του μέτρου για άνοιγμα των καταστημάτων κάτω από 250 τ.μ. περισσότερες - ή και όλες - Κυριακές του χρόνου. Μάλιστα, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού, τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να βρουν την ενεργητική στήριξη από όλους τους εργαζομένους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή μέρα ανάπαυσης για όλους. Αλλωστε, είναι πλέον γνωστό τι ακολουθεί, όταν ανοίξει μία κερκόπορτα.

Χρειάζεται τώρα κοινός αγώνας, Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΒΕ
Κοινές δράσεις στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα (10 π.μ., γραφεία Εμποροϋπαλλήλων), στη Θεσσαλονίκη (10 π.μ., Τσιμισκή με Αριστοτέλους) και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Κυριακή αργία
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Κυριακή αργία
Σε απεργία προχωρούν οι εμποροϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα αύριο, Κυριακή 3 Νοέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου που οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου προγραμματίζουν απεργιακές συγκεντρώσεις. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ. Με ανακοινώσεις τους καλούν στις κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ.

Στην Αθήνα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία καλούν στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Στον Πειραιά, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, καλεί στις 10 το πρωί στην Αγία Τριάδα (Βασ. Γεωργίου και Εθν. Αντιστάσεως).

Συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα σε: Θεσσαλονίκη (10 π.μ., συμβολή οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους), με κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Ξάνθη (10.30 π.μ., εμπορικό κέντρο «Flamingo»), με κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, μαζί με την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή, Αγρίνιο (10 π.μ., πεζόδρομος Παπαστράτου), με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιάννενα (10 π.μ., συμβολή οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη), Καλαμάτα (10 π.μ., έξω από το πολυκατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Αρτέμιδος), με κάλεσμα του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας, Καρδίτσα (10 π.μ., κεντρική πλατεία) με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λάρισα (9 π.μ., Εργατικό Κέντρο), με κάλεσμα κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, Λαμία (10.30 π.μ., μπροστά στα Δικαστήρια), Ρόδο (10 π.μ., πάρκινγκ Εθνικής Αντίστασης - «Κωτσόβολος»), με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στη Σάμο (10 π.μ. Εργατικό Κέντρο) με απόφαση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ηράκλειο (10 π.μ. στη διασταύρωση Δικαιοσύνης - Δαιδάλου, έξω από τα ZARA) με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Μυτιλήνη (11 π.μ. πλατεία Σαπφούς) με κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού.

Μπροστά στην αυριανή απεργία, σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους καταναλωτές, καλώντας να στηρίξουν τον αγώνα τους. Την επιστολή υπογράφουν τα ΔΣ των Σωματείων: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παράρτημα Σωματείου Εργαζομένων στα καταστήματα ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA, Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα S/M «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ», Ενωση Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νέα συμφωνία με τους εργοδότες «στα μουλωχτά»

Υπέγραψαν «πρωτόκολλο» παράτασης των διαπραγματεύσεων για τη Σύμβαση μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη

Νέο έδαφος στους μεγαλέμπορους να κλιμακώσουν την αντεργατική επίθεση έδωσαν ξανά οι δυνάμεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) και του ΕΜΕΙΣ που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Προχτές το βράδυ, χωρίς καν να ενημερωθεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η πρόεδρος (ΕΜΕΙΣ) και ο γενικός γραμματέας (ΑΠ) της ΟΙΥΕ υπέγραψαν με δύο εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου (ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ) «Κοινή συμφωνία - Πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης» σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013.

Στη «συμφωνία» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεδομένου ότι, με τη λήξη της από 27-6-2012 εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης του εμπορίου, ο βασικός μισθός του κάθε εργαζόμενου, σύμφωνα με το νόμο και τους κανόνες της μετενέργειας, δεν μεταβάλλεται, τα μέρη συμφωνούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία σύμβαση θα έχει ισχύ από 1ης Νοεμβρίου 2013».

Με τον τρόπο αυτό, παραμένει «στον αέρα» η κλαδική Σύμβαση, παγιώνεται η μείωση του 6,7% στους μισθούς, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2012 και επιπλέον καλλιεργείται επανάπαυση στους εργαζόμενους, την ώρα που άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, καθώς χτες έληξε η μετενέργεια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ υπέγραψε και το 2012 σύμβαση με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, χωρίς καμιά ενημέρωση και χωρίς να έχει καν συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας!

Την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες ρητά έχουν απαιτήσει νέες μειώσεις στους μισθούς κατά 13%, την ώρα που «αέρα στα πανιά» τους δίνει και ο νόμος που στοχεύει στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η ηγεσία της ΟΙΥΕ όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να ενημερώσει και να οργανώσει την πάλη των εργαζόμενων, αλλά υπογράφει «συμφωνίες» με τους εργοδότες «στα μουλωχτά» και μάλιστα παραμονές πανεργατικής απεργίας. Οπως μάλιστα ομολογεί, στη συγκεκριμένη «συμφωνία» οι δύο μεριές έλαβαν υπόψη «την ανάγκη προστασίας τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων του εμπορίου»...

ΠΑΜΕ
Αύριο η εθελοντική αιμοδοσία

Την 4η εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διαθέτει οργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο, Κυριακή, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β). «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια προσφοράς και αλληλεγγύης στα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται καθημερινά από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων και βιώνουν τις συνέπειες από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ