ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ενισχύει τη συγκέντρωση γης σε λιγότερα χέρια

Μόνιμα και διευρυμένα τα αντιλαϊκά χαράτσια

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση γης και περιουσίας, εδαφικών εκτάσεων και καλλιεργειών που χαρακτηρίζονται από τη σχετική διασπορά μικροϊδιοκτησίας, σε ολοένα και λιγότερα χέρια διαμορφώνει ο λεγόμενος ενιαίος φόρος ακινήτων, το νέο μόνιμο μέτρο, που θα ισχύσει από το 2014. Η τάση της συγκέντρωσης αναμένεται να ενισχυθεί από τα δυσβάσταχτα χαράτσια, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με τα λαϊκά νοικοκυριά να χτυπιούνται από ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην επόμενη φάση, μάλιστα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων (καταβάλλεται από τον αγοραστή), όχι βέβαια γιατί τους «έπιασε ο πόνος» για τα λαϊκά στρώματα, αλλά για την ενίσχυση της διεργασίας συγκέντρωσης. Στην ίδια κατεύθυνση, στο νομοσχέδιο που δόθηκε σε «δημόσια διαβούλευση» περιέχεται διάταξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» προς την Εφορία, από το νέο ιδιοκτήτη, στον οποίο θα περάσει το ακίνητο.

Η ίδια πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για τον «έκτακτο» και πρόσκαιρο χαρακτήρα των μέτρων που παίρνονται για την κάλυψη των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», κάτι για το οποίο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Το χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη όχι μόνο αποδείχτηκε μόνιμου χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα διευρύνθηκε και επιβάλλεται σε μικρές ιδιοκτησίες, που μέχρι και πρόσφατα ήταν αφορολόγητες.

Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που «ενσωματώνει», δηλαδή καταργεί, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι ο φόρος πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές. Στο εξής μονιμοποιείται φόρος από το πρώτο τετραγωνικό για κάθε κατοικία ξεχωριστά και από το 2014 επεκτείνεται σε κάθε έκταση γης. Σε ισχύ θα παραμείνουν τα χαράτσια στη λαϊκή στέγη, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, όπως, για παράδειγμα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και καταβάλλεται, μέσω ΔΕΗ, από το κάθε λαϊκό νοικοκυριό, δηλαδή ακόμη και από τους ενοικιαστές των ακινήτων.

Φορο-επέλαση στους φτωχομεσαίους αγρότες

Για πρώτη φορά, θα χαρατσωθούν οι φτωχομεσαίοι αγρότες για τις κάθε είδους γεωργικές εκτάσεις, ακόμη και αν δεν αποκτούν από αυτές κανένα εισόδημα. Τρανταχτές ελαφρύνσεις ισχύουν, αντίθετα, για τις μεγάλες συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, για τις οποίες η μείωση του αρχικά προσδιοριζόμενου φόρου φτάνει στο 60% για εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα.

Η επιχείρηση εξουθένωσης φτωχών και μεσαίων αγροτών συνδυάζεται μάλιστα με το νέο «τρόπο» φορολόγησης που θα εφαρμοστεί από το 2014. Ο φόρος στα γεωργικά εισοδήματα καθορίζεται στο 13% και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, καταργείται και το σημερινό καθεστώς και γίνεται υποχρεωτική, για όλους τους αγρότες, η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

Ορισμένα παραδείγματα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της λαϊκής επιβάρυνσης, δίνουμε ορισμένα παραδείγματα. Σε κανένα από αυτά δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής φόρου (ΦΑΠ) πριν την επιβολή του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, ενώ για τα αγροτεμάχια δεν υπήρχε κανένας τέτοιος φόρος μέχρι και φέτος.

Γαλάτσι, διαμέρισμα 85 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών: 377,74 ευρώ.

Περιστέρι, διαμέρισμα 60 τ.μ , στον 3ο όροφο, 16 ετών: 213,25 ευρώ.

Αιγάλεω, διαμέρισμα 100 τ.μ., 17 ετών, 1ου ορόφου: 468 ευρώ.

Αθήνα, διαμέρισμα 50 τ.μ., ισόγειο, 20 ετών: 169,68 ευρώ.

Θεσσαλονίκη, διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, 4 ετών: 323,20 ευρώ

Λάρισα, διαμέρισμα 90 τ.μ., 6ου ορόφου, 7 ετών: 510,49 ευρώ.

Πλατύκαμπος - Λάρισα, χωράφι 50 στρέμματα, μονοετής καλλιέργεια, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό: 90 ευρώ.

Κιλκίς, βοσκότοπος, 30 στρέμματα: 32 ευρώ.

Μέγαρα Αττικής, χωράφι 6,5 στρέμματα, με ελαιόδενδρα και κατοικία, πρόσοψη σε επαρχιακή οδό: 212,36 ευρώ.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Προχωρά η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στα μονοπώλια

Διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ σε Σέρρες και Θράκη

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά και στη Βόρεια Ελλάδα η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, παραχωρείται σε ομίλους η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και η λειτουργία τους για τα επόμενα 27 χρόνια, με σοβαρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες τόσο μέσω των πολλαπλάσιων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, όσο και με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις τεχνολογίες που επιλέγονται.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την έναρξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Σερρών και την Α' φάση του διαγωνισμού για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην περίπτωση των Σερρών, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι στις 4 Δεκεμβρίου 2013 και αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Νομού Σερρών για διάστημα 27 ετών. Οι συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι οι: ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ΕNVITEC, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, NOVAERA HELLAS.

Στην περίπτωση της Θράκης, ξεκίνησε η Α΄ Φάση με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και η προθεσμία υποβολής λήγει στις 3 Δεκέμβρη 2013. Αφορά την κατασκευή και λειτουργία για διάστημα 27 ετών, Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου θα λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προβλέπει επίσης την κατασκευή και λειτουργία και δεύτερης ΟΕΔΑ, στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.

Για τη συγχρηματοδότηση του κόστους κατασκευής θα αξιοποιηθούν και πόροι από το ΕΣΠΑ.

Τις αρνητικές εξελίξεις είχε καταγγείλει μέσα στο καλοκαίρι η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών σημειώνοντας ότι στο βωμό του κέρδους έγινε «λάστιχο» ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά, ο ΧΥΤΥ των Σερρών έγινε ΧΥΤΑ και στη συνέχεια ΧΥΤ και μάλιστα σε τοποθεσία (περιοχή Νεράιδα στο Παλαιόκαστρο) που δεν καλύπτει τις περιβαλλοντικές ανάγκες του νομού, αφού έγινε σε υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο επιπτώσεων για την υγεία των κατοίκων. Σήμερα στον ίδιο χώρο προωθείται η εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Προειδοποιούσε, επίσης, ότι «όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, με τους γερασμένους στόλους, με τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού οδηγούν εκ των πραγμάτων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με μεγάλο κόστος. Στα σχέδιά τους μάλιστα δήθεν για τη μείωση του κόστους συμπεριλαμβάνεται και η καύση με στόχο την παραγωγή ενέργειας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το περιβάλλον και τη ζωή των δημοτών και των εργαζομένων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Σε ανακοίνωσή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το νέο χαράτσι για τα ακίνητα διαψεύδει κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για μη επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε τρομακτική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από: Τη μονιμοποίηση του δήθεν έκτακτου χαρατσιού στη λαϊκή κατοικία, τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της, τη φορολόγηση κάθε σπιθαμής γης που μπορεί να οικοδομηθεί με αβάσταχτους συντελεστές και τη φορολόγηση των μικροαγροτών.

Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής για επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης θα εξαναγκαστούν να ξεπουλήσουν την όποια ακίνητη περιουσία κατέχουν γιατί η κατοχή της γίνεται πλέον αβάσταχτη. Η εξαγγελία για σημαντική μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η μετατόπιση της φορολογίας στην κατοχή των ακινήτων, υπηρετεί την ίδια στόχευση.

Την ίδια στιγμή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει νέες φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Η φορολόγηση των ακινήτων των μονοπωλίων εκπίπτει ως δαπάνη.

Η απλή αριθμητική υποδεικνύει ποιος είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος. Η αύξηση του συνολικού φόρου που υπολογίζουν να εισπράξουν μαζί με τις φοροαπαλλαγές και τις τεράστιες μειώσεις στη φορολόγηση της συγκεντρωμένης ακίνητης περιουσίας των μονοπωλίων φωτογραφίζουν τα λαϊκά στρώματα ως τους μεγάλους χαμένους.

Καμιά αναμονή, καμιά επανάπαυση! Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν άμεσα την απόσυρση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία, την πλήρη φοροαπαλλαγή για μισθωτούς με οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, την αφορολόγητη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη φορολόγηση με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωση του αγώνα, η λαϊκή αντεπίθεση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με αποδέσμευση απ' την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία».

Χωρίς δορυφόρο η ΕΡΤ

Από χτες στις 6 το απόγευμα η φωνή και η εικόνα της ΕΡΤ έπαψε να μεταδίδεται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, καθώς διακόπηκε η εκπομπή και από τον δεύτερο δορυφόρο που μετέδιδε το πρόγραμμά της. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, με ανακοίνωσή τους, καλούσαν τους ακροατές να κρατάνε συντονισμένα τα ραδιόφωνά τους στη συχνότητα των μεσαίων, να επικοινωνούν με τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ στις περιοχές τους και να μένουν συντονισμένοι στο ertopen.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ