Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η πραγματικότητα στα μέτρα τους

Σταχυολογούμε απ' την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα χτες στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ:

-- «Τρία χρόνια κάτω από αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές, που όχι μόνο δεν έφεραν κανένα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα (...) σε σχέση με τους αρχικούς στόχους για την αποκατάσταση του τεράστιου χρέους που ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε στην κρίση, αλλά μας δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερα επιπρόσθετα προβλήματα».

Ποια, όμως, ήταν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών, δηλαδή της στρατηγικής της ΕΕ; Ηταν η μείωση του χρέους όπως ισχυρίζεται ο Αλ. Τσίπρας; Και ήταν το χρέος που οδήγησε στην κρίση; Ρητορικά τα ερωτήματα. Το χρέος είναι σύμπτωμα της κρίσης και όχι αιτία της. Οι «μνημονιακές πολιτικές» δεν στόχευαν το χρέος αλλά την εργατική τάξη. Αυτό που προσδοκούσαν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ήταν η καταβαράθρωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Ηταν η αφαίρεση δικαιωμάτων που για την καπιταλιστική οικονομία αποτελούν βαρίδια στην προσπάθειά της να τεθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτές τους οι προσδοκίες ευοδώθηκαν. Δεν είναι δηλαδή παράπλευρη απώλεια λόγω λαθών, αστοχιών όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το ισχυρίζεται συνειδητά για να μην παραδεχτεί πως το πρόβλημα είναι η εξουσία την οποία θέλει να διαχειριστεί και όχι απλώς και μόνο ο διαχειριστής της.

-- «...με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης, κορυφώθηκε το θέατρο του παραλόγου (...) για τα πλεονάσματα που έχουμε καταφέρει ήδη και θα μοιράσουμε κιόλας. Θα μοιράσουμε, μας έλεγαν. Σήμερα η συζήτηση εστιάζεται (...) στο πώς θα προχωρήσουν σε νέα μέτρα».

Για πρωτογενή πλεονάσματα, όμως, λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι θα μοιράσει υπόσχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αποκρύπτει συνειδητά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα «πατάνε» και στα ερείπια μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων, δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Οτι το «τεφτέρι» των εργατικών - λαϊκών οικογενειών θα είναι πάντα ελλειμματικό, ακόμα και όταν την κρίση διαδεχτεί η αναιμική ανάκαμψη. Ούτε τότε θα δει χαΐρι ο λαός, αν δεν στοχεύσει η πάλη του τους άρπαγες του πλούτου που παράγει.

-- «Η στρατηγική που επέλεξαν μετά τις εκλογές του 2012 ήταν καταστροφική. Η στρατηγική του υπάκουου και καλού μαθητή, διότι έτσι θα μας λυπηθούν και θα μας δώσουν κάτι παραπάνω, έχει καταρρεύσει. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση (...) είναι προτιμότερο κανείς να παραδεχθεί τη λάθος στρατηγική, την εγκληματική στρατηγική, παρά να καμώνεται τον επαναστάτη και να γυρίζει με πεσμένα τα φτερά».

Από τη λάθος στρατηγική, λοιπόν, ήρθε η ισοπέδωση της ζωής του λαού; Κι αν η κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε λάθος επιλογή, τότε γιατί το ίδιο «λάθος» έκανε η κυβέρνηση της Ισπανίας, την οποία κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτιζε ως υπόδειγμα διαπραγματευτικής δεινότητας; Γιατί το ίδιο «λάθος» έκανε η κυβέρνηση της Ιταλίας, της Γαλλίας, τις οποίες φλέρταρε για τη συμμαχία του Νότου ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί το ίδιο «λάθος» κάνουν οι άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ; Και γιατί, παρότι ο Ομπάμα κάνει το «σωστό», έχει σωστή στρατηγική, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός των ΗΠΑ υποφέρει τα ίδια με τους λαούς της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας κ.λπ.;

Ο λαός μας να συνειδητοποιήσει ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται από την ίδια όχθη, αυτή του κεφαλαίου. Να μην «τσιμπήσει το τυρί στη φάκα» που του έχει στήσει.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ