ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Ανακοίνωση για τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων

Με μια ανακοίνωση που απευθύνεται στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που εδώ και 7 εβδομάδες δίνουν ένα δίκαιο αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν «με κάθε μορφή συλλογικού αγώνα, με εναλλαγή στις μορφές πάλης» και επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Το γεγονός ότι ουσιαστικά προχώρησε η διαδικασία της αυτοαπογραφής δε σημαίνει ότι σταματάει ο αγώνας μας. Συνεχίζουμε με πολύμορφο αγώνα, με εναλλαγές στις μορφές πάλης, με κάθε μορφή αγώνα που θ' αποφασίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων.

Ξεκινήσαμε έναν αγώνα που εξαρχής είχε ως βασικό αίτημα "όχι στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις", όχι σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει ζωές και δικαιώματα, που ακυρώνει ακόμα και αυτή τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στοιχειωδώς να λειτουργήσουν. Αυτό ήταν και παραμένει το βασικό περιεχόμενο του αγώνα μας.

(...) Ο αγώνας μας ούτε ξεκίνησε, ούτε θα τελειώσει με το ζήτημα της αυτοαπογραφής.

Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Το κύριο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι οι απολύσεις και ως εκ τούτου, το κύριο καθήκον κάθε σωματείου και όλων των εργαζομένων είναι η οργάνωση της πάλης, όχι μόνο να τις εμποδίσουμε, αλλά και να διεκδικήσουμε νέες προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

(...) Νομίζουμε πως σωστά οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσα από αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων αποφάσισαν να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, να μην αυτοαπογραφούν και γιατί η απογραφή είναι αντικείμενο των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά κυρίως γιατί έπρεπε να δυσκολέψουν, να καθυστερήσουν, να εμποδίσουν τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική των απολύσεων.

(...) Θέλουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο να πούμε σε όλους τους συναδέλφους, σε όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους το εξής "να μην περάσει ο διαχωρισμός σε αυτούς που απογράφηκαν και σ' αυτούς που δεν απογράφηκαν", να μην μπει ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά ο ένας δίπλα στον άλλο. Το απαιτούν οι καιροί, το επιβάλλουν οι ανάγκες του αγώνα και της ενότητας των εργαζομένων.

Δίνουμε ένα σημαντικό αγώνα που ήδη βρίσκεται στην 7η βδομάδα. Εναν αγώνα που κατά βάση αποφασίζουν, σχεδιάζουν και οργανώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Εναν αγώνα που διαπαιδαγωγεί ένα σημαντικό μέρος του κλάδου στην αγωνιστική στάση, στις αξίες του συλλογικού αγώνα, στην αντίσταση, στην υπεράσπιση του δίκιου των εργαζομένων. Αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα πρώτα απ' όλα από το δίκιο μας, αλλά και από τη στήριξη και την αλληλεγγύη που είχαμε κι έχουμε από μαζικούς φορείς, εργαζόμενους και συνδικάτα δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, από τη στήριξη των φοιτητών, κι αυτό παρά κι ενάντια στις συκοφαντίες της κυβέρνησης.

Τι προτείνουμε για τη συνέχιση του αγώνα - Αμεσο πρόγραμμα δράσης

  • Κατά τη γνώμη μας, είναι αναγκαίο να συγκληθούν άμεσα - τώρα οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και ν' αποφασιστεί πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα.
  • Προτείνουμε στις Γενικές Συνελεύσεις και τα ΔΣ των σωματείων να πάρουν αποφάσεις, ώστε να προχωρήσουμε σε κοινά συλλαλητήρια των διοικητικών υπαλλήλων, φοιτητών, εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα. Προτεινόμενη ημερομηνία: Τετάρτη 30 Οκτώβρη.
  • Προτείνουμε να συσταθούν άμεσα, δίπλα σε κάθε σωματείο και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, Επιτροπές Αγώνα όλων των συναδέλφων που τίθενται σε διαθεσιμότητα - απόλυση.
  • Κλιμακώνουμε με τη συμμετοχή μας στην πανεργατική, Γενική Απεργία στις 6 Νοέμβρη. Κανένα ίδρυμα, καμιά υπηρεσία, κανένα σχολείο, κανένα εργοστάσιο να μη λειτουργήσει εκείνη την ημέρα».
Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Απόφαση να συνεχίσουν με νέα πενθήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα πήραν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής Γενικής Συνέλευσης οι εργαζόμενοι κήρυξαν έκπτωτο από τη θέση του γενικού γραμματέα το μέλος του Συλλόγου Δημήτριο Σακκάτο, συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, μετά τη δημόσια τηλεοπτική τοποθέτησή του, όπου καλούσε τους εργαζόμενους να απογραφούν. «Η στάση του, οι πράξεις του υπονομεύουν ευθέως το συλλογικό αγώνα και την απεργία και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του Συλλόγου και τις ομόφωνες αποφάσεις των προηγούμενων Γενικών Συνελεύσεων, τις οποίες είχε υπερψηφίσει και ο ίδιος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα αποφάσισαν τη μετατροπή του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, τη Δευτέρα, σε δράση των απεργών με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 9 το πρωί.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις των σπουδαστών στα ΤΕΙ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Ελλείψεις καθηγητών που, σε συνδυασμό με τους αυξημένους εισακτέους, τις συγχωνεύσεις τμημάτων μετά το «σχέδιο Αθηνά» και τα υπέρογκα έξοδα σε αναλώσιμα (π.χ. 150 ευρώ δίνει ο σπουδαστής της Σχολής Γραφικών Τεχνών - ΣΓΤΚΣ), σίτιση και στέγαση συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ. Χτες, με πρωτοβουλία των σπουδαστικών συλλόγων ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), ΣΓΤΚΣ, Νοσηλευτικής των ΔΣ και των εκτάκτων ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας «να τελειώσουμε τις σπουδές μας απερίσπαστα και εντελώς δωρεάν». Αντιπροσωπεία των Συλλόγων συναντήθηκε με το διευθυντή του υπουργού Β. Βασιλόπουλο, χωρίς όμως να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ ορίστηκε μαζί του νέα συνάντηση για την Τρίτη, 29 Οκτώβρη, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε χτες στο ΤΕΙ Ρεθύμνου η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ, με την παρουσία και συμπαράσταση αντιπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα των σχολών του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Ρεθύμνου παραπάνω από τα μισά μαθήματα του οδηγού σπουδών δεν διδάσκονται, το τμήμα έχει μείνει με 8 μόνιμους καθηγητές, τα κριτήρια για χορήγηση καρτών σίτισης μειώθηκαν από πέρσι κατά 10 χιλιάδες ευρώ, εστίες δεν υπάρχουν. Τις προηγούμενες μέρες, η Επιτροπή Αγώνα του ΤΕΙ είχε πάρει πολύμορφες πρωτοβουλίες, όπως παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο του Ρεθύμνου, εκδήλωση καταδίκης και απομόνωσης της Χρυσής Αυγής με συζήτηση και προβολή της ταινίας «American History X».

Σπουδαστές και φοιτητές σε όλη τη χώρα ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού τους στις 6 Νοέμβρη.

  • Δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων Φυσικού, Επιστήμης Υλικών, Βιολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Hλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Οικοτρόφων Εστίας πραγματοποιήθηκε προχτές στην Πάτρα στην πλ. Γεωργίου, με κύρια τα ζητήματα σίτισης και στέγασης.
Πρωτοβουλία για συγκρότηση επιτροπής του ΠΑΜΕ σε πρόληψη - απεξάρτηση

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην πρόληψη και την απεξάρτηση, αναλαμβάνουν εργαζόμενοι από το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης και καλούν τους συναδέλφους τους σε πλατιά σύσκεψη για το σκοπό αυτό, την Παρασκευή 1 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος.

Στο κάλεσμά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα τους στα χέρια τους «ενάντια στο μαύρο μέτωπο μεγαλοεπιχειρηματιών - που μέσα σ' αυτούς είναι και οι έμποροι ναρκωτικών -, κυβέρνησης, ΤΡΟΪΚΑ και ΕΕ» και να πρωτοστατήσουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. «Δεν αποχωρούμε από τα πρωτοβάθμια σωματεία όπως θα θέλανε πολλοί! Παλεύουμε για την πραγματική ταξική ενότητα των εργαζόμενων μέσα από την αναζωογόνηση, το πραγματικό ζωντάνεμα των πρωτοβάθμιων σωματείων», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι.

Συγκέντρωση γονιών στη Νίκαια

Λύσεις στα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η αντιλαϊκή πολιτική στα σχολεία, από την προσχολική αγωγή μέχρι το Λύκειο απαίτησαν προχτές το απόγευμα γονείς και μαθητές με κινητοποίηση στη Νίκαια.

Μετά από κάλεσμα της τοπικής Ενωσης Γονέων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Οσίας Ξένης απαιτώντας: Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Αμεσα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας και των μαθητών. Κανένα παιδί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Να αποσυρθεί ο νόμος για το νέο λύκειο. Λύσεις στα προβλήματα υποδομής των σχολείων του Δήμου που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη λειτουργία τους. Κατασκευή των απαραίτητων νέων σχολείων στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, μικροί μαθητές που διαδήλωσαν μαζί με τους γονείς τους, κατασκεύασαν τα δικά τους πλακάτ στα οποία αποτύπωναν τις ανάγκες τους.

Με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ