Μετά το Νοέμβρη ο σχετικός νόμος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας
Τη ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, κύρια για μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, ανήγγειλε ουσιαστικά ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου χτες στη Βουλή, επιδοκιμάζοντας σχετική προηγούμενη δήλωση που έκανε ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος, Ολι Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολι Ρεν είχε πει για το πλαίσιο που ορίζει τις απολύσεις στην Ελλάδα ότι «ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας (...) Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις».
Η θέση αυτή και σχετικά δημοσιεύματα στην Ελλάδα, προκάλεσαν συζήτηση χτες στη Βουλή, με αφορμή Ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις. Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός είπε: «Εχουμε δεσμευτεί να μελετήσουμε τη διαδικασία που έχει να κάνει με το αίτημα για ομαδικές απολύσεις και κυρίως την επίκληση που πολλές φορές έχουν κάνει οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρήσεις».
Λέει, δηλαδή, φόρα παρτίδα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις για να διευκολύνει τους μεγαλοεργοδότες να απαλλαχτούν από το προσωπικό που τους «περισσεύει» στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν τη θέση των επιχειρήσεών τους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Ο ίδιος είπε με κυνισμό ότι «δυστυχώς η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το θεσμικό πλαίσιο (...) η προστασία που προβλέπει ο νόμος, ισχύει όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας, των επιχειρήσεων (...) οι έκτακτες συνθήκες που υπάρχουν χρειάζονται πραγματικά και διαφορετική αντιμετώπιση».
Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι η κρίση είναι ευκαιρία για την εργοδοσία και το κράτος της να προωθήσουν προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα, που θα διευκολύνουν συνολικά τη δράση των μονοπωλίων και στη φάση της (αναιμικής) ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση περιμένει το αποτέλεσμα της μελέτης που «εκπονεί το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να μας παραδοθεί» και μετά θα φέρει το σχετικό νομοθέτημα.
Ανακοίνωση για το μπαράζ διώξεων, ενόψει νέου γύρου κινητοποιήσεων
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ποινικοποίηση των αγώνων είναι πολυχρησιμοποιημένο όπλο διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να τρομοκρατήσουν το αγροτικό κίνημα. Δεν τα κατάφεραν με τα πάνω από 10.000 αγροτοδικεία σε όλη τη χώρα ως τώρα και ούτε θα τα καταφέρουν στο μέλλον. Οι αγώνες μας είναι πέρα για πέρα νόμιμοι, γιατί έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να παλεύουμε για να γίνει νόμος το δίκιο μας. Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους με αποφασιστικότητα να οργανώσουν την πάλη των αγροτών δυναμώνοντας τη δράση τους, γιατί έρχονται ακόμη χειρότερα μέτρα. Η πρώτη απάντηση θα είναι η μαζική-μαχητική συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 6 Νοέμβρη».
Από τη χθεσινή συγκέντρωση |
Στο μεταξύ, παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λαμία, έκανε χτες αντιπροσωπεία των σωματείων από τα 5 εργοστάσια. Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασαν τη στήριξή τους στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και άσκησαν κριτική στις αρχές της Περιφέρειας που με τη στάση τους σιγοντάρουν το δόγμα «νόμος και τάξη». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζόμενους την περασμένη Τρίτη, ο Περιφερειάρχης παρέμενε άφαντος για ώρες παρά τις προσπάθειες των εκλεγμένων με το ΚΚΕ περιφερειακών συμβούλων να επικοινωνήσουν μαζί του, ενώ δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για να καταδικάσει την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και να απαιτήσει την αποχώρησή τους.
Ψήφισμα καταδίκης της καταστολής και στήριξης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων υιοθέτησαν οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Χαλκίδας, μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΜΑΣ στα Διοικητικά τους Συμβούλια.
Εικοσιτετράωρη απεργία στις 30 Οκτώβρη σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου της «Coca-Cola 3Ε», αποφάσισαν η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων Ποτών, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους 33 απολυμένους από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι και την 1η του Νοέμβρη η απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Η 24ωρη απεργία στον όμιλο θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης 30/10 και θα λήξει στις 6 το πρωί της Πέμπτης 31/10.