Με σπασμένη φωνή, μίλησαν για τον Γιώργο Χουρμουζιάδη η κόρη του Νάσια, εκπρόσωποι του συλλόγου αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής «Ο Φιλόλογος», της ΚΘ Εφορείας προϊστορικών αρχαιοτήτων Καστοριάς, της ΙΒ Εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και της ερευνητικής ομάδας του στο Δισπηλιό Καστοριάς. Αναφέρθηκαν στο σημαντικό ανασκαφικό έργο που άφησε πίσω του, στο ρόλο του ως πραγματικού παιδαγωγού, ως πρωτοπόρου επιστήμονα που άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη του, στο συγγραφικό του έργο, αλλά και στην πολιτική του δράση. Ο Μίλησαν για τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, τον γενναιόδωρο, τον επίμονο, τον εμπνευσμένο, τον δημιουργικό και φωτεινό.
Στην κηδεία, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη μέλος του ΠΓ και βουλευτή, της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ Ζήση Λυμπερίδη, των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και φυσικά της ΚΟΒ του, της Φιλοσοφικής. Σύντροφοι και φίλοι στάθηκαν τιμητική φρουρά στο φέρετρό του και το κουβάλησαν στους ώμους.
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ σημειώνοντας:
«Οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, με μεγάλη θλίψη, αποχαιρετούμε σήμερα τον αγαπημένο μας σύντροφο Γιώργο Χουρμουζιάδη. Ο σύντροφος Γιώργος υπήρξε ένας δάσκαλος, ένας επιστήμονας ερευνητής, ένας μαχητής για το δίκιο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Υπήρξε η αρμονική συνύπαρξη όλων αυτών των ιδιοτήτων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο του στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς, λέγοντας: «Γνωρίζουμε γιατί ο σ. Γιώργος επικέντρωσε τις ανασκαφικές μελέτες του στον προϊστορικό πολιτισμό. Γιατί είχε συνείδηση ότι η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας ήταν αποτέλεσμα της εργασίας, δηλαδή της συνειδητής δράσης του ανθρώπου πάνω στη φύση για την εξασφάλιση ολοένα καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Γιατί για τον ίδιο ο μαρξισμός ήταν ένα μεθοδολογικό εργαλείο και ως τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρχαιολογική έρευνα. Αγαπημένε μας σ. Γιώργο, υποσχόμαστε ότι θα χρησιμοποιούμε την ίδια μέθοδο στην καθημερινή δράση και για τη μελέτη αλλά και για την ανατροπή - αλλαγή αυτού του κόσμου».
Ο Γ. Χουρμουζιάδης, ήταν ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, όπου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Το 1981 έγινε μέλος του ΚΚΕ και στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1991, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, στάθηκε πιστός στις αρχές του Κόμματος.
Υπηρέτησε το Κόμμα και το λαό της Θεσσαλονίκης από διάφορες θέσεις και ως βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης, όπου εκλέχθηκε στις εκλογές του 2000 και του 2004. Παρέμεινε μέλος του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του.
Διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της μουσειολογίας.
Το 1983 εκλέχθηκε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και το 1985 έγινε αντιπρύτανης του ΑΠΘ.
Ασχολήθηκε με την έρευνα της Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύχθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη και εξέδωσε και διηύθυνε γι' αυτό τον σκοπό τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982), «Γόρδων» (1991 - 1995) και «Ανάσκαμμα» (2008-2013). Συνέγραψε 5 βιβλία και ανέπτυξε πλούσια αρθρογραφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων.
Σε καταγγελίες για «υποβρύχιες» διαδρομές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε μια συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή σαν αναφορά στα υποβρύχια που λιμνάζουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια ανακοινώθηκε από τον Αλ. Τσίπρα ότι το κόμμα του προτίθεται να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν οι ευθύνες των τότε αρμόδιων υπουργών Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, στην απάντησή του ανέφερε ότι «εάν κάποιοι δεν είχαν λειτουργήσει κάποτε υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα», ενώ αργότερα είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι τη σύμβαση που υπέγραψαν οι Ε. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να την υπερασπιστεί γιατί η ΝΔ δεν την είχε ψηφίσει. Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής «φωτογράφισε» τον Δ. Αβραμόπουλο για μη στήριξή του λέγοντας ότι «οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις, ούτε να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «χυδαία» την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, είπε ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αφού υιοθέτησε την ομάδα Τσοχατζόπουλου τώρα υιοθετεί και τις παλιές συμβάσεις που υπέγραψε ο Α. Τσοχατζόπουλος».
Με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή» διοργανώνονται συγκεντρώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:
Σήμερα, στις 5.30 μ.μ., συγκέντρωση στην Αίγινα, στην αίθουσα του Δημοτικού Σταδίου. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.
Τη Δευτέρα 21/10
-- Συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ πραγματοποιείται, σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στα Βρασνά Θεσσαλονίκης.
-- Η ΚΟ Μελιγαλά του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Μελιγαλά με θέμα: «Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ν. Γόντικας, στέλεχος του Κόμματος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Τρόπους, ώστε να έχουν περισσότερο λυμένα τα χέρια τους οι δικαστές όταν αποφασίζουν για την προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου ή και την παράταση του χρόνου προφυλάκισης επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Ταξης Ν. Δένδια σε βδομαδιάτικο περιοδικό. Αναφερόμενος στο άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει τους όρους της προσωρινής κράτησης σημείωσε: «Πρέπει να σας πω ότι το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το 282, το οποίο προβλέπει τους όρους προσωρινής κράτησης, είχε αναθεωρηθεί από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη με ατυχή τρόπο, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο στους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. Γι' αυτό και το σχετικό άρθρο πρέπει πάλι να αναθεωρηθεί». Η σχετική συζήτηση άνοιξε με αφορμή τη μη προφυλάκιση τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά επεκτάθηκε γρήγορα με αναφορές σε υποθέσεις όπως αυτή της «Μαρφίν».
Στη χώρα μας μέχρι τώρα τυπικά ο χρόνος προφυλάκισης είναι 18 μήνες, αλλά στην πράξη εύκολα παρατείνεται πριν να εκπνεύσει το 18μηνο με άσκηση νέα δίωξης με αποτέλεσμα κατηγορούμενοι που παραπέμπονται με τους τρομονόμους να κρατούνται «προσωρινά» έως και 36 μήνες... Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η προφυλάκιση φτάνει ως και τα 2,5 χρόνια, ενώ σε χώρες όπως το Μεξικό και η Χιλή ο χρόνος προφυλάκισης παρατείνεται στο διηνεκές...