ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Διαδηλώνουν σήμερα σε 19 πόλεις

Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών το αγωνιστικό ραντεβού για την Αθήνα

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών μουσικών σχολείων στην Αθήνα

Icon

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών μουσικών σχολείων στην Αθήνα
Μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης είναι η σημερινή για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια και νέα προβλήματα. Γονείς και μαθητές τους διαδηλώνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας με κεντρικά αιτήματα: Αμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, για την κάλυψη των 17.000 κενών ωρών στα Μουσικά Σχολεία και την άμεση προκήρυξη θέσεων για εκπαιδευτικό προσωπικό των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Αμεσα αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Οριστική και μόνιμη λύση για τις μεταφορές και τη σίτιση. Στις κινητοποιήσεις καλούν η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και η ΑΣΓΜΕ.

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται κινητοποίηση μουσικών, καλλιτεχνικών, ειδικών και άλλων σχολείων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι, μουσικά - καλλιτεχνικά σχολεία από το Νομό και από τα Γιαννιτσά θα συγκεντρωθούν στα Γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Στην Τρίπολη, στις 11.30 διαδηλώνουν τα μουσικά σχολεία Καλαμάτας, Αργους, Κορίνθου, Σπάρτης. Το ραντεβού είναι στις 11.30 στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.

Στο Ηράκλειο, γονείς και μαθητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.

Σήμερα επίσης προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στις εξής πόλεις: Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Σιάτιστα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλος, Αμφισσα, Αγρίνιο, Αρτα, Πάτρα, Βαρθολομιό, Χίος.

  • Οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η κατάσταση στα σχολεία και η θέση που καλούνται να πάρουν γονείς και μαθητές είναι το αντικείμενο της συνάντησης στην οποία καλεί Συλλόγους Γονέων Γυμνασίων και Λυκείων και μαθητικά συμβούλια η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της παλιάς Λαχαναγοράς.
Να σταματήσει το μπαράζ διώξεων σε βάρος μαθητών που αγωνίζονται

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Tη λήψη μέτρων, προκειμένου να σταματήσει το μπαράζ διώξεων και καταδικών σε βάρος μαθητών που αγωνίζονται ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, με αφορμή τη σύλληψη και καταδίκη μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας. Οι μαθητές, κατήγγειλε, κρατήθηκαν σαν κοινοί εγκληματίες και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και όλα αυτά χωρίς, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, να προκύψει κάποιο πρόβλημα ή ζημιές στο κτίριο.

Δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο, είπε ο Γ. Γκιόκας, αφού υπάρχουν και άλλα κρούσματα και όλα αυτά συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης, στο όνομα της αντιμετώπισης «των άκρων» να ενοχοποιήσει την πάλη του λαού και της νεολαίας.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου καλύφθηκε πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελικών αρχών, λέγοντας ότι ενήργησαν σύννομα και ότι ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στις πράξεις τους. Ισχυρίστηκε ότι ο εισαγγελέας στη συγκεκριμένη περίπτωση στην αρχή συνέστησε στους μαθητές να αποχωρήσουν και δεν προχώρησε σε καμία άλλη ενέργεια και μόνο μετά από ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή του σχολείου ότι η κατάληψη συνεχίζεται, διέταξε την εκκένωση του σχολείου και συνελήφθησαν δώδεκα ανήλικοι και οκτώ ενήλικες. Οι ανήλικοι, είπε, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ μόνοι οι ενήλικοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι οι δώδεκα ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση των γονιών τους και υπογράμμισε ότι ενέργειες όπως οι συλλήψεις μαθητών συνιστούν κλιμάκωση ενός αυταρχισμού και μιας πολιτικής καταστολής σε βάρος μιας κινητοποίησης.

Αναφερόμαστε, είπε, σε ένα Επαγγελματικό Λύκειο όπου μετά τις κυβερνητικές ενέργειες τα παιδιά είναι στον «αέρα», αφού επέλεξαν μια ειδικότητα στην αρχή της χρονιάς, αλλά με βάση το νόμο του υπουργείου Παιδείας που κατάργησε ειδικότητες σήμερα δεν μπορούν να συνεχίσουν στην ειδικότητα που διάλεξαν και επομένως έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν και να παλέψουν γι' αυτό το δικαίωμά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε, έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια ποινικοποίησης μιας δίκαιης διεκδίκησης μαθητών και αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με νομικά τερτίπια και καταλήγοντας ανέφερε: «Δεν είναι ανεξάρτητη αυτή η πρακτική από την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, από όλη αυτή την προπαγανδιστική επιχείρηση περί άκρων, περί ανωμαλίας, περί βίας κ.λπ. που όπως αποδεικνύεται από την ίδια την πράξη, στους παράγοντες της βίας και της αποσταθεροποίησης εντάσσετε και την πάλη κάποιων μαθητών όπως προκύπτει από την πρακτική της κυβέρνησης».

Για τους μαθητές της Ηγουμενίτσας

Να σταματήσει η δίωξη των μαθητών του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και κάθε άλλου διωκόμενου μαθητή ζητούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στη Θεσπρωτία. Αναφέρονται στη σύλληψη 10 μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου προχτές το πρωί στο υπό κατάληψη σχολείο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί μηνύσεις από τις διευθύνσεις των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, με τις κατηγορίες περί φθοράς δημόσιας περιουσίας.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας καταγγέλλει τη στάση των διευθυντών και σημειώνει ότι «στόχος της ενέργειας αυτής δεν είναι άλλος παρά ο εκβιασμός και η τρομοκράτηση των μαθητών μας. Το σχολείο πρέπει να διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες κι όχι τρομοκρατημένους μαθητές σήμερα, συμβιβασμένους και μοιρολάτρες ενήλικες αύριο», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Προσπάθειες παρακώλυσης συνδικαλιστικής δράσης

Προσπάθεια περιορισμού συνδικαλιστικών κατακτήσεων από τη διοίκηση της εκπαίδευσης καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, καθώς η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας αρνήθηκε να χορηγήσει στους δασκάλους και νηπιαγωγούς τους νομού μια ημέρα άδεια από τα μαθήματα προκειμένου να κάνει ο Σύλλογος την τακτική του Γενική Συνέλευση.

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας μετά το αίτημα του Συλλόγου για μια ημέρα άδεια, συνέταξε ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας για το νομικό πλαίσιο που διέπει τέτοιες άδειες (με σαφή αρνητική διάθεση απέναντι στο αίτημα του Συλλόγου), για να πάρει απάντηση από το υπουργείο ότι «εκτιμώντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχει στην ομαλή ανάπτυξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας η ματαίωση διεξαγωγής μαθημάτων, κρίνουμε ότι καμιά αιτιολογία δεν είναι επαρκής για να επιτραπεί η διενέργεια συνελεύσεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων». Μέχρι τώρα πάντως, ήταν πάγια τακτική της διοίκησης της εκπαίδευσης να μην παρακωλύει τέτοιες διαδικασίες και οι Σύλλογοι δικαιούνταν δυο συνελεύσεις το χρόνο (σε χρονιές όπως η φετινή που είχε και συνέδριο η Ομοσπονδία).

Σύσκεψη αναπληρωτών - ωρομισθίων

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση και την οργάνωση της πάλης οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 18.30, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην πλατεία Κολιάτσου (Πατησίων 252).

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΘ
Χωρίς πρακτική άσκηση και πτυχίο οι φοιτητές;

Σοβαρά προβλήματα στο περιεχόμενο και το πρόγραμμα σπουδών τους θα αντιμετωπίσουν, όπως φαίνεται, τα Παιδαγωγικά Τμήματα των πανεπιστημίων, λόγω της μη απόσπασης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Οπως σημειώνει σχετικά σε ψήφισμά της η Σύνοδος των Παιδαγωγικών Τμημάτων του ΑΠΘ, «το έργο το οποίο καλούνται να προσφέρουν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στα τμήματά μας είναι αναντικατάστατο και συνεισφέρει στην άρτια προετοιμασία των μελλοντικών εκπαιδευτικών (...) Πρέπει να είναι σαφές ότι χωρίς πρακτική άσκηση δεν μπορούν οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων να λάβουν τα πτυχία τους». Από το υπουργείο Παιδείας έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι φέτος δεν θα γίνουν καθόλου αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ. Αυτό όμως για τα Παιδαγωγικά Τμήματα οδηγεί σε καταστάσεις βέβαιης αδυναμίας ολοκλήρωσης των προγραμμάτων σπουδών τους.

Επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας καλεί τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη, στις 14.30, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ενάντια στις προσλήψεις στην Εκπαίδευση μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κινητικότητας, το υπουργείο προώθησε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων μπορεί να μετακινούνται σε άλλη περιοχή μετάθεσης από εκείνη που τοποθετήθηκαν, εντός της ίδιας περιφέρειας. Αυτό σημαίνει μετακινήσεις σε ένα μεγάλο φάσμα περιοχών π.χ. σε άλλο νησί της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης. Παράλληλα, καθορίζει υπερωριακή απασχόληση μέχρι και 40% του ωραρίου των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Στο μεταξύ, τις επιπτώσεις της «κινητικότητας» και αδιοριστίας βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τη Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, μέχρι τις 9 Οκτώβρη, ένα μήνα περίπου μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο αριθμός των χαμένων ωρών ανά βδομάδα στα νησιά ευθύνης της έφτανε στις 628, με πολλές από αυτές και σε βασικά μαθήματα. Ενδεικτικά αναφέρει 83 ώρες Μαθηματικών, 62 Βιολογίας, 10 Ιστορίας κ.λπ. Η ΕΛΜΕ σημειώνει ότι με διάφορες μεθόδους (εξαφάνιση μαθημάτων και ειδικοτήτων, αύξηση των μαθητών ανά τάξη σε 30, συμπτύξεις τμημάτων, δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων κ.τ.λ.) κατεδαφίζονται οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα που στα σχολεία υπάρχουν κενά μεγαλώνει η «δεξαμενή πλεοναζόντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ