ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιοριστικός ο Νέος Κώδικας Μετανάστευσης

Μέγιστη παραμονή δέκα χρόνων στη χώρα προβλέπεται για τους μετανάστες σύμφωνα με το Νέο Κώδικα Μετανάστευσης που θα δώσει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών. Η ηγεσία του υπουργείου, παρουσίασε χτες στοιχεία του Νέου Κώδικα και μίλησε για λύση στο πρόβλημα της μη δυνατότητας μετάβασης των μεταναστών στο εξωτερικό. Κατά την άποψη της κυβέρνησης είναι σημαντική καινοτομία η καθιέρωση «άδειας επί μακρόν διαμένοντος» που αντικαθιστά τις «άδειες αορίστου χρόνου» ή «δεκαετείς άδειες» που έπαιρναν οι μετανάστες. Με βάση όσα ειπώθηκαν για την προωθούμενη ρύθμιση, ο μετανάστης που θα έχει ήδη νόμιμα έγγραφα θα παίρνει μία άδεια παραμονής με διάρκεια πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμα πενταετία. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν κριτήρια όπως τα 120 ένσημα το χρόνο, ενώ σήμερα δε χρειάζονταν προϋποθέσεις για να βγάλουν την κάρτα «αορίστου» ή τη «δεκαετή». Αγνωστο είναι, επίσης, το πώς θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Γενάρη τα «καταστήματα μίας στάσης» τα οποία θα εξυπηρετούν τους μετανάστες αφού πρόκειται -όπως ειπώθηκε- να στελεχωθούν από την «κινητικότητα» και ειδικότερα από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες, άνω των 45 ετών, που όμως δεν έχουν εκπαίδευση και εξειδίκευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Μέτρα τώρα για αντισεισμική προστασία

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε απόγευμα του Σαββάτου, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νομού Χανίων. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητός και στην Αττική, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό του βάθος ήταν 60 χλμ. Στην πόλη των Χανίων προκλήθηκαν ζημιές και ρήγματα κυρίως σε παλαιά σπίτια, προβλήματα υπήρξαν και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις βράχων. Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Χανίων, οι αναφορές συγκεντρώνονται και θα ακολουθήσουν αυτοψίες από μηχανικούς, ενώ παράλληλα ελέγχονται οι σχολικές μονάδες των Χανίων και συστάθηκαν επιτροπές ανά δήμο προκειμένου να ελέγξουν τα δημόσια κτήρια. Κλειστό παραμένει από το πρωί της Κυριακής το φαράγγι της Σαμαριάς για να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από το Σάββατο αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων. Επίσης, έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο Θέρισο, σε όλο το μήκος του φαραγγιού, προκειμένου μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων. Στην πόλη των Χανίων υπήρξε ανησυχία και για την ποιότητα του νερού, αφού παρατηρήθηκαν σωματίδια στο νερό του δικτύου ύδρευσης, ωστόσο σύμφωνα με τεχνικούς της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης, το δίκτυο δεν έχει υποστεί ζημιά.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε για άλλη μια φορά είναι ότι η απόσταση, τόσο οριζόντια (64 χλμ από Χανιά), όσο και κατακόρυφα λόγω του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους (60 χλμ), από κατοικημένη περιοχή μας έσωσε από τα χειρότερα», δήλωσε στο 902.gr ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

Το γεγονός πως ο ελληνικός λαός βρίσκεται απροστάτευτος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα επισημαίνει, με αφορμή το σεισμό στην Κρήτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων στο νομό Ηρακλείου. «Στον επόμενο σεισμό τι θα γίνει;», είναι το ερώτημα που θέτει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, ενώ τονίζει πως στην περίπτωση του σεισμού του περασμένου Σαββάτου «από καθαρή τύχη δεν είχαμε θύματα και μεγάλες ζημιές λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους».

Το συνδικάτο αναφέρει ότι «μεγάλος αριθμός κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, εργατικοί χώροι, βρίσκονται εκτός των αντισεισμικών προδιαγραφών ασφαλείας» και τονίζει ότι «η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας. Σε περίοδο κρίσης και μεγάλης ανεργίας στο χώρο των κατασκευών, με μια σωστή και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούσαν να εργαστούν χιλιάδες εργαζόμενοι στις κατασκευές. Δεν προχωρούν σε αυτή τη λύση γιατί στόχος τους είναι το κέρδος από τη γη και την κατοικία. Την ίδια στιγμή, διοργανώνουν τηλεοπτικά σόου με έργα που γίνονται μόνο στις φωτογραφίες». Υπενθυμίζει, τέλος, την πρόταση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα κατασκευών που θα διασφαλίζει επαρκείς και ασφαλείς κατασκευές για το λαό, αλλά και άμεσα μετρά για αντισεισμική θωράκιση σε σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους.

Βγάλαν κουμπούρια οι «συνδεσμίτες»

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» 23χρονος που τραυματίστηκε στην κοιλιά από πυροβολισμούς που προήλθαν από πιστόλι έξω από την είσοδο νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στην οδό Υμηττού στο Παγκράτι τα ξημερώματα της Κυριακής. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 23χρονος είναι υπάλληλος του καταστήματος. Δράστης είναι ένας 22χρονος ημεδαπός, ο οποίος διέφυγε και αναζητείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, μια ομάδα περίπου δέκα οπαδών του Παναθηναϊκού έφυγαν από του Ζωγράφου και πήγαν στο συγκεκριμένο μαγαζί αναζητώντας οπαδούς του Ολυμπιακού. Κατά την Αστυνομία, στις 04.00 τα ξημερώματα μπήκαν στο κατάστημα καφετέρια - μπαρ και μετά από μία ώρα περίπου άρχισαν να λογομαχούν με παρέα 2-3 θαμώνων τους οποίους θεώρησαν οπαδούς άλλης ομάδας. Οι υπάλληλοι του καταστήματος τους ζήτησαν να αποχωρήσουν και τους οδήγησαν προς την έξοδο. Κατά τη στιγμή που περί τα 15 περίπου άτομα, υπάλληλοι και θαμώνες, βρίσκονταν εξωτερικά του καταστήματος και διαπληκτίζονταν, ο δράστης πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 23χρονο υπάλληλο του καταστήματος, στην αριστερή πλάγια οσφυϊκή χώρα.

Οι αστυνομικοί καταδίωξαν την ομάδα που επιχείρησε να διαφύγει και συνέλαβαν τελικά δέκα άτομα από τα οποία επτά ήταν ημεδαποί ηλικίας από 20 έως 25 χρόνων και τρεις υπήκοοι Αλβανίας, 21 έως 26 χρόνων. Στον τόπο του συμβάντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι διαμετρήματος 7,65 mm, δύο κάλυκες διαμετρήματος 7,65 mm, φυσίγγιο 7,65, παραμορφωμένη βολίδα πυροβόλου όπλου, δύο συσκευασίες με σκόνη λευκού χρώματος βάρους 1,7 γραμμαρίων.

Μετά από έρευνα στην κατοικία του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μαχαίρια, τρία μεταλλικά γκλομπ, σιδερογροθιά, μεταλλική ράβδος πολεμικών τεχνών, ένας κάλυκας, μπλούζες και σημαία ποδοσφαιρικής ομάδας. Στις κατοικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν φωτοβολίδες, φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων, το χρηματικό ποσό των 6.960 ευρώ, διαφημιστικά και διακριτικά ποδοσφαιρικής ομάδας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, για τo αδίκημα της αποδοχής πρόκλησης για τέλεση απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και παράβαση των νόμων «περί όπλων» και «περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων».

Στηρίζουν τα «δύο άκρα» με μια ληστεία

Λίγες μέρες μετά την «εμφάνιση» των Μαζιώτη - Ρούπα με ένα κείμενο πολλαπλά χρήσιμο για τη συντήρηση της συζήτησης περί «δύο άκρων», η Αντιτρομοκρατική ανακοίνωσε χτες ότι ο Ν. Μαζιώτης πήρε μέρος σε ληστεία τράπεζας στα Μέθανα. Σύμφωνα με τη σχετική χτεσινή ανακοίνωση, ο Ν. Μαζιώτης πήρε μέρος σε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Μέθανα, τον περασμένο Ιούλη με λεία 108.359 ευρώ και 2.000 δολάρια Αυστραλίας. Στις φωτογραφίες που δίνει η αστυνομία φαίνεται ένα άτομο με μαύρα γυαλιά και καπέλο που η αστυνομία λέει ότι είναι ο Ν. Μαζιώτης. Σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, με την οποία έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης πενήντα ετών και σε χρηματική ποινή 2.000 ευρώ, για τη συμμετοχή του στον «Επαναστατικό Αγώνα».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αποφυλακίστηκαν δύο για τις «Σκουριές»

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, αποφυλακίσθηκαν οι δύο από τους τέσσερις κατοίκους της Χαλκιδικής που είχαν προφυλακιστεί τον Απρίλη, κατηγορούμενοι για την εμπρηστική επίθεση που έγινε το Φλεβάρη, στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές. Με τη συμπλήρωση 6 μηνών προσωρινής κράτησης, το δικαστικό συμβούλιο, αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους μέχρι να οριστεί η δίκη. Αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα όπου διαμένουν. Για την ίδια υπόθεση είχαν κριθεί προφυλακιστέοι άλλοι δύο κάτοικοι της Χαλκιδικής, από τους 7 που έχουν απολογηθεί σε σύνολο 20 κατηγορουμένων.

Καθημερινές οι «σκούπες» στην Αθήνα

Μαζικές προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας. Με πρόσχημα την εγκληματικότητα η Αστυνομία οδήγησε στις αστυνομικές υπηρεσίες 220 πολίτες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αθηνών, Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ) με τα ανάλογα μέσα και εξοπλισμό. Συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί, οι τρεις για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών και οι δύο γιατί σε βάρος τους εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Επίσης, συνεχίστηκε το κυνήγι των μεταναστών μικροπωλητών με πρόσχημα το παραεμπόριο. Πραγματοποιήθηκαν 38 προσαγωγές και τέσσερις συλλήψεις ατόμων.

Ειδικότερα, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στην περιοχή του Θησείου, στις οδούς Γερανίου, Αναξαγόρα, Ζήνωνος, Κεραμεικού, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς και στη λαϊκή αγορά της Ιεράς Οδού. Οι έλεγχοι διήρκεσαν από τις εφτά το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα και συμμετείχαν αστυνομικοί των ομάδων του «Ξένιου Δία», των κλιμακίων καταπολέμησης του λεγόμενου παραεμπορίου και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ).

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ειδών μικροεμπορίου τα οποία παρέλαβαν εννέα απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου Αθηναίων για καταστροφή.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΜΑΡΦΙΝ
Αιχμές δικηγόρου για το βούλευμα

Ερωτήματα για το πώς στήνονται δικογραφίες, διατύπωσε χτες ο Δ. Κατσαρής, συνήγορος κατηγορούμενου για τον εμπρησμό στη Μαρφίν. Μίλησε για «άθλια πολιτική σπέκουλα» και «άθλιο επικοινωνιακό παιγνίδι» από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και άφησε αιχμές για το γεγονός ότι βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που παραπέμπει σε δίκη τον πελάτη του, δημοσιοποιήθηκε προχτές ενώ έχει εκδοθεί από τον περασμένο Μάη. Το σχετικό βούλευμα παρουσιάστηκε σε εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ