ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
«Εφυγε» ο θρυλικός στρατηγός Γκιαπ

Σε ηλικία 102 ετών «έφυγε» χτες από τη ζωή ο θρυλικός Βο Νγκούεν Γκιαπ, στρατηγός του Λαϊκού Στρατού στον αγώνα ενάντια στους Γάλλους αποικιοκράτες και τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα, Ανόι, όπως ανακοινώθηκε από γηρατειά και όχι από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ήταν το τελευταίο διάστημα κατάκοιτος. Είχε το προσωνύμιο «Κόκκινος Ναπολέων», χαρακτηριστικό των ηγετικών του ικανοτήτων. Ηταν, άλλωστε, εκείνος που ξεχώρισε για την οργάνωση του αντάρτικου στρατού Βιετ μινχ που με πολύ υποδεέστερα μέσα κατάφεραν να νικήσουν το γαλλικό στρατό στο Ντιεν Μπιεν Φου, το 1954, σε μια πολιορκία που διήρκεσε 55 ημέρες και έμεινε στην ιστορία, όπου ήταν καθοριστική η συμβολή της στρατιωτικής ιδιοφυΐας του Γκιαπ.

Ο Βο Νγκούεν Γκιαπ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1911 και από το 1931 έγινε μέλος του ΚΚ Βιετνάμ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες το 1933 και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Ενώθηκε με τον ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος Χο Τσι Μινχ και ανέλαβε σημαντικές αποστολές για την απελευθέρωση της πατρίδας του. Μετά τη νίκη κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και την πτώση της Σαϊγκόν τον Απρίλη του 1975, ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και ως το 1991 μέλος της ΚΕ. Το 1976 ανέλαβε υπουργός Αμυνας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και αντιπρόεδρός της ως το 1991.

ΗΠΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική κόντρα

Δε γίνεται και η περιοδεία Ομπάμα στην Ασία

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ακύρωση όλης της περιοδείας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη νοτιοανατολική Ασία οδήγησε χτες η συνέχιση του μπραντεφέρ ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο καθώς οι διαφορές ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα (Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους) συνεχίζονται για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, πράγμα που εκφράζεται με το μπλοκάρισμα της μεταρρύθμισης στην Υγεία, με συνέπεια την παράλυση σημαντικού μέρους των δημόσιων υπηρεσιών από την περασμένη Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε τη ματαίωση της περιοδείας Ομπάμα σε Ινδονησία και Μπρουνέι επιρρίπτοντας την ευθύνη και γι' αυτήν την εξέλιξη στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο που εμποδίζει την ψήφιση του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος που ξεκίνησε 1η Οκτώβρη. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η ματαίωση της επίσκεψης Ομπάμα και σε Μαλαισία και Φιλιππίνες. Στη θέση του προέδρου στις τέσσερις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας θα πάει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αν και πολιτικοί παρατηρητές σε διεθνή δίκτυα σημειώνουν πως το «κενό» που δημιουργεί η απουσία του Ομπάμα από τη Διάσκεψη Κορυφής της Ενωσης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC) στο Μπαλί της Ινδονησίας και της Ενωσης Νοτιοανατολικής Ασίας στο Μπρουνέι «καλύπτει επάξια» ο ανταγωνιστής Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που μέσα στο τελευταίο 48ωρο επισκέφθηκε Ινδονησία και Μαλαισία κλείνοντας σημαντικές οικονομικές,εμπορικές συμφωνίες και αποσπώντας υποσχέσεις για στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Κογκρέσου με την κόντρα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δείχνει ότι εκφράζουν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, που θέλουν να διαχειριστούν την κρίση με διαφορετικό τρόπο. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Ομπάμα ήταν ο εκλεκτός του χρηματιστικού κεφαλαίου και της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περισσότερο σχέση με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις εταιρείες πετρελαίου. Πάντως, επειδή τα πράγματα σοβαρεύουν, ήδη έρχονται στο φως πληροφορίες για ένα νέο συμβιβασμό. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» μετέφεραν χτες δήλωση του (Ρεπουμπλικάνου) προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ αργά το βράδυ της Πέμπτης σε στενούς συνεργάτες του πως «δεν πρόκειται να επιτρέψει την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία της αμερικανικής οικονομίας και πως θα επιδιώξει κάποια συμφωνία πριν λήξει η προθεσμία αύξησης του ορίου κρατικού δανεισμού στις 17 Οκτώβρη».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες σφοδρές συγκρούσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες το απόγευμα στο Κάιρο και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις όπου οπαδοί και μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, με στόχο να «καταλάβουν τους δρόμους», προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο στρατός και η κυβέρνηση με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον νικηφόρο, για τις αραβικές χώρες, πόλεμο του Γιομ Κιπούρ κατά του Ισραήλ, το 1973, τις οποίες χαρακτηρίζουν «προπαγάνδα των πραξικοπηματιών». Ιατρικές πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχουν πέντε νεκροί (οι τέσσερις στο Ασιούτ) και 140 τραυματίες κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν, μέχρι το βράδυ, από το υπουργείο Υγείας που έκανε λόγο για οκτώ τραυματίες και 200 συλλήψεις, οι 44 στο Ασιούτ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των «Αδελφών Μουσουλμάνων» από τις 14 Αυγούστου.

Στο Κάιρο οι υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» προσπάθησαν να περάσουν για να προσεγγίσουν την πλατεία Ταχρίρ, την πλατεία μπροστά στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου είχε στηθεί η κατασκήνωση διαμαρτυρίας τους το καλοκαίρι, το προεδρικό μέγαρο, το υπουργείο Αμυνας και ένα κτίριο της προεδρικής φρουράς. Κατά τα πρακτορεία, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας είχαν αποκλείσει τους δρόμους και έκαναν χρήση γκλομπς, δακρυγόνων αλλά και σε ορισμένες φορές αληθινών πυρών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στις πόλεις Ασιούτ, Αλεξάνδρεια, και στο Δέλτα του Νείλου.

Η ένταση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς την Κυριακή τόσο οι υποστηρικτές του Μούρσι αλλά και της υπηρεσιακής, υπό το στρατό, κυβέρνησης προγραμματίζουν παράλληλες διαδηλώσεις. Νωρίτερα το πρωί, μασκοφόροι ένοπλοι (ακραίοι ισλαμιστές κατά τις αρχές) σκότωσαν δύο στρατιώτες και τραυμάτισαν έναν αξιωματικό και έναν στρατιώτη ανοίγοντας πυρ κατά του αυτοκινήτου τους σε δρόμο κοντά στην Ισμαϊλίγια.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράτζακ, και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινιπίνγκ, ανακοίνωσαν χτες την απόφασή τους να αυξήσουν σημαντικά μέσα στην επόμενη πενταετία τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών ώστε να φθάσουν τα 160 δισ. δολάρια έως το 2017, προωθώντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία κοινών βιομηχανικών πάρκων, την υλοποίηση κοινών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε αστυνομική καταδίωξη ενός ΙΧ αυτοκινήτου που επιχείρησε να περάσει μπλόκο ασφαλείας κοντά στο Λευκό Οίκο απέδωσαν οι αρχές τη ρίψη πυρών το βράδυ της Πέμπτης κοντά στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Το περιστατικό έληξε με το θάνατο της οδηγού του οχήματος, της 34χρονης οδοντιάτρου Μίριαμ Κάρεϊ, και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Η περίπου ενός έτους κόρη της οδηγού που επέβαινε μαζί της στο αυτοκίνητο μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο της πόλης. Οι αρχές διερευνούν έρευνα για τις αιτίες του περιστατικού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζάρια για την κυβέρνηση

Ξεκίνησαν χτες οι επαφές της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης διαχείρισης «μεγάλου συνασπισμού».

Παρά τη μεγάλη νίκη της Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας CSU, με συνολικό ποσοστό 41,5% των ψήφων, δε διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή καθώς τους λείπουν πέντε έδρες. Ετσι καλούνται να βρουν έναν νέο κυβερνητικό σύμμαχο καθώς το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), με το οποίο συνεργαζόταν κυβερνητικά από το 2009, δεν μπήκε στη γερμανική Κάτω Βουλή. Η καγκελάριος Μέρκελ, επομένως, θα προσπαθήσει να συμφωνήσει με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές (με το 25,7% των ψήφων), στο πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων. Οι σοσιαλδημοκράτες που έχουν κοινή στρατηγική ωστόσο παζαρεύουν το μείγμα διαχείρισης της κρίσης πέρα από τους κυβερνητικούς θώκους, ανάμεσά τους και του υπουργείου Οικονομικών. Στις 22 Οκτώβρη θα συγκληθεί η Βουλή, αλλά ο σχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται πως θα καθυστερήσει καθώς οι σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν την όποια συμφωνία σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.

ΓΑΛΛΙΑ
Κινήσεις τακτικής από την Λε Πεν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ακόμη και στη Δικαιοσύνη είναι αποφασισμένη, όπως δήλωσε, να προσφύγει η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου», προκειμένου να πάψουν τα ΜΜΕ αλλά και αναλυτές και πολιτικοί να χαρακτηρίζουν το κόμμα της «ακροδεξιό». Η Λε Πεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η απόδοση του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού είναι «πνευματική γκάφα, ακτιβισμός και παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», προσδιορίζοντας το κόμμα της ως «ένα κόμμα ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, που διαφέρει ριζικά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και από το Νεογκωλικό Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα».

Κατήγγειλε όσους «βάζουν στην ίδια μοίρα τον Μπρέιβικ στη Νορβηγία, τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα με το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία», προκειμένου να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και συνειρμούς, καθώς, όπως ισχυρίστηκε το κόμμα της «σέβεται τους νόμους της δημοκρατίας» και «δεν έχει καμία σχέση με ναζί, με ρατσιστές, με αντισημίτες και με δολοφόνους».

Η κίνηση αυτή που έχει γίνει και στο παρελθόν από τον ιδρυτή του Μετώπου, και πατέρα της σημερινής επικεφαλής, Ζαν Μαρί Λεπέν συνοδεύεται και με απειλές προς όποιον χρησιμοποιήσει το χαρακτηρισμό «ακροδεξιό», «ρατσιστικό» για το κόμμα αυτό. Ωστόσο, αυτή η τακτική δεν αλλάζει σε τίποτα τον αντιδραστικό χαρακτήρα του εθνικιστικού κόμματος, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τμήματος του κεφαλαίου και στηρίζει, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, παρά τις φιλολαϊκές κορόνες περί προστασίας των εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ