Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες σφοδρές συγκρούσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες το απόγευμα στο Κάιρο και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις όπου οπαδοί και μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, με στόχο να «καταλάβουν τους δρόμους», προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο στρατός και η κυβέρνηση με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον νικηφόρο, για τις αραβικές χώρες, πόλεμο του Γιομ Κιπούρ κατά του Ισραήλ, το 1973, τις οποίες χαρακτηρίζουν «προπαγάνδα των πραξικοπηματιών». Ιατρικές πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχουν πέντε νεκροί (οι τέσσερις στο Ασιούτ) και 140 τραυματίες κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν, μέχρι το βράδυ, από το υπουργείο Υγείας που έκανε λόγο για οκτώ τραυματίες και 200 συλλήψεις, οι 44 στο Ασιούτ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των «Αδελφών Μουσουλμάνων» από τις 14 Αυγούστου.

Στο Κάιρο οι υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» προσπάθησαν να περάσουν για να προσεγγίσουν την πλατεία Ταχρίρ, την πλατεία μπροστά στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου είχε στηθεί η κατασκήνωση διαμαρτυρίας τους το καλοκαίρι, το προεδρικό μέγαρο, το υπουργείο Αμυνας και ένα κτίριο της προεδρικής φρουράς. Κατά τα πρακτορεία, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας είχαν αποκλείσει τους δρόμους και έκαναν χρήση γκλομπς, δακρυγόνων αλλά και σε ορισμένες φορές αληθινών πυρών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στις πόλεις Ασιούτ, Αλεξάνδρεια, και στο Δέλτα του Νείλου.

Η ένταση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς την Κυριακή τόσο οι υποστηρικτές του Μούρσι αλλά και της υπηρεσιακής, υπό το στρατό, κυβέρνησης προγραμματίζουν παράλληλες διαδηλώσεις. Νωρίτερα το πρωί, μασκοφόροι ένοπλοι (ακραίοι ισλαμιστές κατά τις αρχές) σκότωσαν δύο στρατιώτες και τραυμάτισαν έναν αξιωματικό και έναν στρατιώτη ανοίγοντας πυρ κατά του αυτοκινήτου τους σε δρόμο κοντά στην Ισμαϊλίγια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ