ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚΗ
Σε κινητοποιήσεις γιατροί και νοσηλευτές

Ξεκίνησε χτες το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν τα σωματεία από εννιά νοσοκομεία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στη Βουλή έκαναν, χτες, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Αττικής που έχουν κλείσει αλλά και άλλα νοσοκομεία. Η κινητοποίηση και η στάση εργασίας είχαν αποφασιστεί από σωματεία και Γενικές Συνελεύσεις 9 νοσοκομείων: «Ευαγγελισμός», Πολυκλινική, Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», Πατησίων, «Αμαλία Φλέμινγκ», 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, «Αγιος Σάββας», «Αττικόν» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Με πορεία από την πλατεία Μαβίλη κατέληξαν στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία, το κράτος να πληρώσει για δωρεάν Υγεία», «Οχι απολύσεις σε Πρόνοια - Υγεία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία». Εκεί επέδωσαν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων υπόμνημα με τα αιτήματά τους: Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα νοσοκομεία που είναι κλειστά. Να τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι 1.665 υγειονομικοί που είναι σε διαθεσιμότητα. Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί το 25ευρω. Να μην καταργηθεί καμιά δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα 9 νοσοκομεία έχουν αποφασίσει για την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι και ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής συγκεντρώθηκαν χτες στο υπουργείο Υγείας, αντιδρώντας στο κλείσιμο δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και στην παρακράτηση των αναπηρικών συντάξεων των φιλοξενούμενων σε δημόσιες κλειστές δομές. Το μέτρο έχει αποφασιστεί από το 2011 και προωθείται η καθολική εφαρμογή του, με την παρακράτηση 40% - 80% των αναπηρικών συντάξεων.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, είπε πως το Κόμμα έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στη Βουλή για την Ψυχική Υγεία, αλλά αυτοί που μπορούν να βάλουν πραγματικά εμπόδια, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς, οι οικογένειές τους σε συμμαχία με τον υπόλοιπο λαό.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διεκδικούν φτηνότερα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Συγκέντρωση την Τετάρτη 16/10 στα κεντρικά της ΟΣΥ

Συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ) στο Ρέντη διοργανώνουν την Τετάρτη, 16 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί μια σειρά συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων του Πειραιά και της Αθήνας. Διεκδικούν μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ, αύξηση του συγκοινωνιακού έργου, με βάση τις ανάγκες του λαού.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν: Οι Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στα Αμαξοστάσια της ΟΣΥ στον Πειραιά και στην Π. Ράλλη, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Επίσης, οι Επιτροπές Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ναυτεργατών, Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού. Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, Περάματος, 5ου διαμερίσματος Πειραιά και οι Επιτροπές Αγώνα (ΜΑΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Οι διοργανωτές απευθύνουν το κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του Πειραιά, στις Ενώσεις Συνταξιούχων, στις Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων, στους Συλλόγους Γονέων, να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση. Να οργανώσουν αυτήν την προσπάθεια σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στις φτωχογειτονιές του Πειραιά.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, έκαναν την Πέμπτη οι Επιτροπές Ανέργων που δρουν στο πλαίσιο των Λαϊκών Επιτροπών της Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης. Απαίτησαν να σβήσουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ανέργους, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το εισιτήριο στο λεωφορείο, καθώς και δωρεάν μετακίνηση με την αστική συγκοινωνία για κάθε άνεργο, φοιτητή και μαθητή.

ΕΠΟΧΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ
Από Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις

Τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκέμβρη. Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών - οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες. Δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό επίδομα όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, με εξαίρεση τους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Συγκέντρωση για την Υγεία στο Αιγάλεω

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας - Χαϊδαρίου, την Τρίτη 15 Οκτώβρη στις 9.30 το πρωί στο τοπικό παράρτημα του ΕΟΠΥΥ (οδός Μαγνησίας). Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος σημειώνει πως η διάλυση του ΕΟΠΥΥ και η μετατροπή του σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες, θα στερήσει από τους συνταξιούχους και όλους τους ασφαλισμένους ακόμα και τις λιγοστές παροχές που έχουν απομείνει, θα αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα για την περίθαλψή τους και παράλληλα θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράση των Λαϊκών Επιτροπών
  • Την Τρίτη 15/10, στις 7 μ.μ. (Α. Φίλωνος με Τυρολόης) θα γίνει συνέλευση της Επιτροπής Ανέργων Τούμπας - Τριανδρίας.
  • Την Παρασκευή 18/10, στις 7 μ.μ. (Κίου 25) θα γίνει συνέλευση της Επιτροπής Ανέργων Καλαμαριάς.
  • Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και την αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δώσει ο λαός, διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας, τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας.
Ούτε ιδιώτες, ούτε φιλάνθρωποι

Το οικοτροφείο για τυφλές γυναίκες «Λασκαρίδειος Στέγη» στο Μαρούσι έκλεισε «προσωρινά» τον Αύγουστο. Από τότε δεν άνοιξε ποτέ. Η διεύθυνση επικαλείται οικονομικά προβλήματα και ισχυρίζεται ότι είναι το μόνο ίδρυμα όπου οι φιλοξενούμενοι δεν πληρώνουν και δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για «φιλανθρωπικό ίδρυμα» - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Για τη φροντίδα ατόμων με προβλήματα όρασης, ανίκανων προς εργασία, δεν υπάρχει καμιά αντίστοιχη κρατική δομή, επιτείνοντας τα τεράστια αδιέξοδα και τις συνθήκες εγκατάλειψης για τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους.

«Αυτά τα άτομα χρειάζονται φροντίδα -δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν- και απασχόληση. Ξέρετε πόσοι γονείς αγωνιούν τι θα απογίνουν τα παιδιά τους, όταν εκείνοι πεθάνουν;», σημειώνει στον «Ρ» η Κωστούλα Μπαλάσκα, που η αδελφή της φιλοξενούνταν στο οικοτροφείο, ενώ είναι και η ίδια τυφλή. «Αν η αδελφή μου δεν είχε κανένα, τι θα είχε απογίνει; Και τώρα αναγκάζομαι εγώ, μια τυφλή γυναίκα, να φροντίζω και τις δυο μας. Επιπλέον, στο οικοτροφείο είχαν ομαδοποιηθεί, είχαν φροντίδα και συντροφιά. Στο σπίτι θα μαραζώσει...», προσθέτει.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία, άλλοτε σαν καραμπινάτη επιχειρηματική δραστηριότητα και άλλοτε σαν «φιλανθρωπία», έρχεται να καλύψει το κενό που συνειδητά αφήνει το κράτος, οι δομές του οποίου είναι και αυτές εμπορευματοποιημένες, αφού παρακρατούν μεγάλο μέρος της σύνταξης των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες. Στις «φιλανθρωπικές» δομές «καλύπτονται» ελάχιστοι, με ημερομηνία λήξης και όπως δείχνει το παράδειγμα της «Λασκαρίδειου Στέγης» καμιά εξασφάλιση δεν προσφέρουν.

Με βεβαιότητα, αργά ή γρήγορα, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα στοιχειώδη, όσο μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Λύση δεν είναι να στέκονται στις λίστες των «φιλάνθρωπων», να στοιβάζονται στις δομές των ιδιωτών, που εμπορεύονται οξυμένες ανάγκες. Ούτε βέβαια να ανέχονται το κράτος να τους στερεί τη φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Λύση είναι οργανωμένα οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους να παλέψουν μαζί με το ταξικό κίνημα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει καθολικά και με υψηλού επιπέδου φροντίδα τις πραγματικές τους ανάγκες. Ετσι θα δοθεί διέξοδος στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτό προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο τη εξουσίας και της οικονομίας. Η άλλη «λύση», αυτή που τους προσφέρει ο καπιταλισμός, οδηγεί σε σύγχρονους Καιάδες για όποιον δεν έχει να πληρώσει.


Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ