ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επιχείρηση στοχοποίησης των λαϊκών αγώνων

Με ψεύτικες ελπίδες προσπάθησε να εξωραΐσει την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων

Την επιχείρηση στοχοποίησης του λαϊκού κινήματος, μέσω της προσπάθειας ταύτισης των μαζικών, ταξικών αγώνων ενάντια στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική με τα εγκλήματα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αναπαρήγαγε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο Αντ. Σαμαράς δε δίστασε να χρησιμοποιήσει την προβοκατόρικη δράση που οργανώνεται ή αξιοποιείται από κρατικούς μηχανισμούς (όπως στη δολοφονία ανθρώπων στη «Μαρφίν»), για να σπιλώσει τους λαϊκούς - εργατικούς αγώνες και να στηρίξει την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων».

Στο στόχαστρο το ταξικό κίνημα

«Δεν υπάρχει καλή και κακή βία (...) Παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνον από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από άλλους. Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα, ασκήθηκε και στον εμπρησμό της "Μαρφίν". Ευθύνη όλων είναι να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και να αποδοκιμάζουν τις εκφράσεις βίας (...) Ορμητήρια κουκουλοφόρων εντοπίζονται και εξουδετερώνονται. Κάποιοι ενοχλούνται, ας ενοχλούνται. Οσο το αίσθημα ασφάλειας εμπεδώνεται, τόσο και οι νεοναζί θα απομονώνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.

Πρόβαλε, ταυτόχρονα, τη σιδερένια πυγμή του αστικού κράτους και αξιοποιώντας τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή, έκανε λόγο περί διασφάλισης της «νομιμότητας» και «μηδενικής ανοχής» απέναντι στον «εξτρεμισμό», επιδιώκοντας τον εκφοβισμό του λαϊκού κινήματος και την αναχαίτιση των ταξικών αγώνων, με στόχο την ανεμπόδιστη επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων στο όνομα της «σταθερότητας».

Με στόχο να εξασφαλίσει την πολυπόθητη «κοινωνική ειρήνη» για την άρχουσα τάξη, δεν δίστασε να εμφανίσει τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων σαν «υπέρμαχα» στη συνέχιση των κυβερνητικών πολιτικών και των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Χρυσή Αυγή είπε ότι «οι νεοναζί είναι ο χειρότερος κίνδυνος για τη δημοκρατία», αλλά φρόντισε να αποσιωπήσει το γεγονός ότι ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος.

Φρούδες ελπίδες για την υποταγή του λαού

Αντιστρέφοντας, παράλληλα, τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να σπείρει φρούδες ελπίδες και προσδοκίες, ισχυριζόμενος ότι «η ανεργία μειώνεται, ενώ το ΑΕΠ δείχνει, έστω και ελάχιστη, τάση αύξησης», ενώ ταυτόχρονα ισχυρίστηκε: «Αλλάζουμε την πορεία της χώρας και σύντομα θα φανεί στην κοινωνία και θα το νιώσει ο καθένας». Παράλληλα, επικαλούμενος δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ και της ΕΕ, επανέλαβε τα κούφια λόγια ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», «δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα» και «νέοι φόροι» αφού «πιάσαμε τους στόχους μας», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους πιστωτές της ετοιμάζεται να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα και αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» και υποστήριξε ότι στα πρόσφατα ταξίδια του στις ΗΠΑ και το Ισραήλ υπήρξε «επενδυτικό ενδιαφέρον», διαβεβαιώνοντας την αστική τάξη για τις κυβερνητικές προσπάθειες αναβάθμισης της παρουσίας της στο πλιάτσικο λαών και πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή.

Εκσυγχρονισμός στη χειραγώγηση του λαού

Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις «αλλαγές» που θα προωθήσει μέσα στη ΝΔ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κομματικού μηχανισμού προκειμένου να υπηρετήσει από καλύτερες θέσεις την προώθηση των ευρωενωσιακών φιλομονοπωλιακών πολιτικών και να αναβαθμίσει το ρόλο του στη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων. «Μεταρρυθμίζουμε το κόμμα σε έναν μεγάλο πολιτικό οργανισμό στο πρότυπο των κομμάτων της Ευρώπης, σπάμε τα στεγανά και φέρνουμε στις οργανώσεις ανθρώπους κατευθείαν από την κοινωνία και την αγορά», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης και «θεσμικές αλλαγές», μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος και αλλαγών στον εκλογικό νόμο, με στόχο τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΓΓ ΝΑΤΟ
Δεσμεύσεις για πιο ενεργή συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Για την «αφοσίωσή» της στο «έργο» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας ευχαρίστησε την κυβέρνηση ο γγ του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Για την «αφοσίωσή» της στο «έργο» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας ευχαρίστησε την κυβέρνηση ο γγ του ΝΑΤΟ
Στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στους μελλοντικούς επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή εστίασαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησής τους συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Συρία, η διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων των μελών του ΝΑΤΟ για αποστολές της λυκοσυμμαχίας στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού δόγματος της «Εξυπνης άμυνας», οι επιχειρήσεις «καταπολέμησης της τρομομοκρατίας», καθώς και η «παράνομη μετανάστευση», την οποία το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει σαν «ασύμμετρη απειλή», προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα προσχήματα ενόψει μελλοντικών επεμβάσεων. Επίσης επί τάπητος τέθηκε η πορεία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ενόψει και της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία μέσα στο 2014.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αντ. Σαμαράς, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα, θα συνεχίσει, «παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις που υφίσταται» την «ενεργό συμμετοχή της στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ». Τόνισε επίσης ότι «θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, σε συνάρτηση με το ειδικό γεωστρατηγικό βάρος που έχουμε στην περιοχή και σε συνδυασμό πάντοτε με την υπεράσπιση και προώθηση των εθνικών της συμφερόντων». Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ένας σταθερός πυλώνας του διεθνούς συστήματος ασφαλείας», πρόσθεσε «πως ο ΟΗΕ έχει την πρωταρχική ευθύνη για την τήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας», ωστόσο τόνισε ότι «ο ρόλος του ΝΑΤΟ αν και συμπληρωματικός, είναι πολύ σημαντικός», ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί το σιδερένιο βραχίονα των ιμπεριαλιστικών κέντρων εναντίον των λαών.

Από την πλευρά του ο Ράσμουνσεν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για τη διαρκή αφοσίωσή» της «στο έργο του ΝΑΤΟ» και αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν. Ο ίδιος τόνισε ότι στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στη Βρετανία θα μπουν οι βάσεις «για να διαμορφωθεί η συμμαχία του μέλλοντος» προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι νέες «προκλήσεις ασφάλειας» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντική για το μελλοντικό ΝΑΤΟ».

Υποδομές και μέσα στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα ο Ράσμουνσεν, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, σημείωσε ότι πρέπει να ενδυναμωθούν «κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις» μεταξύ των «στρατευμάτων όλης της Συμμαχίας, για να μπορούν να λειτουργούν ως μια ενιαία, αδιαίρετη δύναμη» ώστε -όπως ανέφερε- «να μπορούμε να μοιραστούμε το κόστος της ανάπτυξης, αλλά και τα οφέλη της επιτυχίας»...

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα που «διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη» θα τα διαθέσει για να στηρίξει την αρχή της «Εξυπνης άμυνας» του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε, επίσης ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ «προκειμένου να υπηρετηθούν οι κοινοί σκοποί τους». Η οικοδόμηση μίας ισχυρότερης και στο στρατιωτικό πεδίο ΕΕ, τέθηκε επί τάπητος και στην προχτεσινή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Ευαγ. Βενιζέλο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα συμφέροντα του λαού επιτάσσουν αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του νέου πιο επιθετικού ρόλου που αναλαμβάνει, προμηνύουν ακόμη πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που προωθεί η λυκοσυμμαχία σε βάρος λαών και χωρών, ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το αίτημα για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ, γιατί ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχημα επιβολής της βάρβαρης πολιτικής τα περί «νομιμότητας»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ τονίζει:

«Υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική απαιτεί ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να βάλει στο ίδιο τσουβάλι την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τις προβοκάτσιες με τις δίκαιες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Παρά το ότι η εγκληματική ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής καμιά σχέση δεν έχει με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, ο κ. Σαμαράς επικαλείται τα περί νομιμότητας με στόχο να επιβάλει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, μαζί με τις προσπάθειές του να την εξωραΐσει, καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες για ανακούφιση που θα προέλθει από τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Καμιά αναμονή. Τώρα οργάνωση της πάλης του λαού, συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ