ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΑΜΑ
Ξεκίνησε χτες η Εκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην έκθεση
Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην έκθεση
Πλήθος κόσμου από τις εργατογειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας βρέθηκε χτες το απόγευμα στον τεράστιο χώρο του ναυπηγείου της πρώην ΝΑΥΣΙ, που βρίσκεται στην «καρδιά» της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, όπου έγιναν τα εγκαίνια της Εικαστικής Εκθεσης «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο», που διοργανώνεται για 7η χρονιά. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν κατά την τελετή των εγκαινίων από την πλευρά των Σωματείων της Ζώνης ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, και η Εύα Μελά, από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι πίνακες, τα γλυπτά, οι φωτογραφίες, όλο το χρώμα της έκθεσης, αποτυπώνουν ανάγλυφα τα βάσανα της εργατικής τάξης που της έχει φορτώσει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, όπως η ανεργία, αλλά και το μεγαλείο της, την περηφάνια της ως δημιουργού του πλούτου, αναδεικνύοντας την ιστορική της αποστολή. Ολη η έκθεση, αλλά και το πρόγραμμά της, επιβεβαιώνει επάξια το κεντρικό σύνθημά της, «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».

Ταυτόχρονα, όλος αυτός ο κόσμος που συνέρρευσε από την πρώτη μέρα στη Ζώνη έδωσε και ξεκάθαρη απάντηση ότι η επιχείρηση εφοπλιστών, εργολάβων και των ναζιστικών αποβρασμάτων της Χρυσής Αυγής να ξεριζώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα από τη Ζώνη, για να μετατρέψουν τους εργάτες της σε σύγχρονους δούλους δεν θα περάσει. Ηταν σαφές μήνυμα ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά» δεν μπορεί «να πιάσει».


Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Εκθεση φέτος είναι πιο πλούσια σε πρόγραμμα, πιο μαζική σε συμμετοχές δημιουργών από τις άλλες χρονιές, ενώ τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση έσπευσαν φέτος να δηλώσουν και πλήθος ακόμα φορέων.

Φέτος, συμμετέχουν περίπου 250 καλλιτέχνες, δηλαδή 100 παραπάνω από πέρσι.

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» και τα συνδικάτα της Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων), ενώ φέτος προστέθηκαν οι Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Πειραιά.

Την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις «αγκαλιάζουν» οι: Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Θριασίου, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών, Ενωση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σαλαμίνας, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Συνδικάτο Ενέργειας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Μετά τα εγκαίνια της Εκθεσης ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Το πρόγραμμα της Εκθεσης τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. οργανώνεται συζήτηση για την ανεργία - Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπισή της και την οργάνωση της πάλης. Στις 8.30 μ.μ. η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» ανεβάζει το έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές».

-- Αύριο, Κυριακή, στις 8.30 μ.μ. θα γίνει συναυλία με σύνθημα: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον». Με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, «Kollektiva», Γιάννη Λάρδη - Γεωργία Λάμπρη, Βασίλη Λέκκα, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργο Μεράντζα, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιώργο Σαρρή.

Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου θα λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια - ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι. Κυριακή 11 π.μ.: Θέατρο «Ενας παράξενος μουσικός» από την ομάδα «Τρομπετίνι».


ΧΑΝΙΑ
Κινηματογραφική Λέσχη από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

(Φωτογραφικό υλικό από το ντοκιμαντέρ «Ο αληθινός φασισμός») «(...)Πολλοί με ρωτούν, γιατί ασχολήθηκα με αυτήν την ταινία και γιατί την έκανα με υλικό τεκμηρίωσης και όχι με ηθοποιούς. Την έκανα με ντοκουμέντα, ώστε να μην μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για επινόηση. Τα ντοκουμέντα ενίοτε κραυγάζουν δυνατότερα από τον καλύτερο ηθοποιό. Το ντοκουμέντο είναι αλήθεια. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να διηγείσαι την αλήθεια
(Φωτογραφικό υλικό από το ντοκιμαντέρ «Ο αληθινός φασισμός») «(...)Πολλοί με ρωτούν, γιατί ασχολήθηκα με αυτήν την ταινία και γιατί την έκανα με υλικό τεκμηρίωσης και όχι με ηθοποιούς. Την έκανα με ντοκουμέντα, ώστε να μην μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για επινόηση. Τα ντοκουμέντα ενίοτε κραυγάζουν δυνατότερα από τον καλύτερο ηθοποιό. Το ντοκουμέντο είναι αλήθεια. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να διηγείσαι την αλήθεια
Δύο χρόνια λειτουργίας κλείνει η Κινηματογραφική Λέσχη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα Χανιά, μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στις καταλήψεις ενάντια στο νόμο πλαίσιο που έγιναν τον Σεπτέμβρη του 2011. Είναι η απάντηση στα εμπορικά Blockbusters (πρώτες σε εισιτήρια ταινίες) και το μήνυμα ότι η πρόσβαση στον Πολιτισμό -όποια μορφή κι αν έχει- είναι δικαίωμα και πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ελεύθερη και δωρεάν.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας της η Λέσχη έχει προβάλει πάνω από 50 ποιοτικές ταινίες. Ο Οκτώβρης «δένεται» με την επικαιρότητα και θα είναι μήνας αφιερωμένος στον αντιφασιστικό κινηματογράφο.

  • Χτες, Παρασκευή προβλήθηκε «Ο αληθινός φασισμός» (1965): Σοβιετική ταινία σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Ρομ. Ταινία - ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε αρχειακό υλικό από τα πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, απόρρητα αρχεία των ναζί, του υπουργείου προπαγάνδας τους, ακόμη και ερασιτεχνικές λήψεις των Ες Ες. Δεν πρόκειται όμως μόνο για το αποτέλεσμα ενός, έστω εκπληκτικού, μοντάζ. Πρόκειται για μια αποδόμηση και «ανατομία» του φασισμού, πρωτοποριακή σε πολλά σημεία της ακόμη και σήμερα.
  • Σήμερα, Σάββατο 12/10 «Το ημίχρονο του θανάτου» (1960) του Γιεβγκένι Καρέλοφ. Ο Καρέλοφ δημιούργησε ένα κλασικό αριστούργημα πάνω στο πραγματικό γεγονός που συνέβη στην Ουκρανία το 1942. Σε μια προσπάθεια των ναζί να «αποδείξουν» τη ...φυλετική τους «ανωτερότητα», διοργανώνουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ επίλεκτων και καλοθρεμμένων Γερμανών στρατιωτών και ποδοσφαιριστών και ομάδας Σοβιετικών αιχμαλώτων πρώην ποδοσφαιριστών. Το παιχνίδι δεν εξελίχθηκε όπως το ήθελαν οι ναζί και στο ημίχρονο απειλούν τους Σοβιετικούς πως, αν δε χάσουν, θα εκτελεστούν. Και εκείνοι επιλέγουν να αγωνιστούν για τη νίκη μέχρι τέλος.

Καμιά φαντασία δεν μπορεί να συγκριθεί, κατά τη γνώμη μου, με τις φωτογραφίες. Και ξεκίνησα να κάνω αυτήν την ταινία γιατί δεν είναι ιστορία. Επιβιώνει και σήμερα» (Μιχαήλ Ρομ)
Καμιά φαντασία δεν μπορεί να συγκριθεί, κατά τη γνώμη μου, με τις φωτογραφίες. Και ξεκίνησα να κάνω αυτήν την ταινία γιατί δεν είναι ιστορία. Επιβιώνει και σήμερα» (Μιχαήλ Ρομ)

Ερώτηση του ΚΚΕ για απλήρωτους εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ

Απλήρωτοι παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εργασίας σημειώνεται:

«Εδώ και ένα χρόνο είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, σε σύμπραξη φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλησης και ΜΚΟ, με πρόσχημα την καταπολέμηση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας. Ομως όχι μόνο δεν το λύνουν αλλά το ανακυκλώνουν και μάλιστα με τους χειρότερους όρους, ενώ πλέον έχει πάρει τεράστια έκταση το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζόμενων σε αυτά.

Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα των εργαζόμενων που δουλεύουν μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ", στην 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καβάλα.

Συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης στην ΠΕ Σερρών απλήρωτοι παραμένουν μέχρι σήμερα οι 3 εργάτες και 1 φύλακας με 7μηνη σύμβαση που ξεκίνησε στις 8 Απριλίου 2013, καθώς οι 2 εργαζόμενες με 5μηνη σύμβαση που ξεκίνησε από την 1η Αυγούστου 2013.

Επίσης απλήρωτοι παραμένουν και οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο Κρηνίδας στην ΠΕ Καβάλας.

Και σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι οι πρώην άνεργοι, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό, να συνεχίζουν ουσιαστικά να είναι "άνεργοι" αφού παραμένουν απλήρωτοι, και να συνεχίζονται τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης των οικογενειών τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να εξασφαλισθεί η τακτική πλέον πληρωμή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ