Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11668

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»
Δημιουργία εκεί που δουλεύει και παλεύει η εργατική τάξη

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται για έβδομη χρονιά μέσα στη Ζώνη η εικαστική έκθεση «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο», πιο πλούσια σε πρόγραμμα και πιο μαζική σε συμμετοχές δημιουργών και μαζικών φορέων. Η ιδέα - ανάγκη για ένα «αντάμωμα» της Τέχνης με την εργατική τάξη «έπεσε» το 2005 από μια μικρή ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών και ξεκίνησε το 2006. Ο χώρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος ήταν κάτι περισσότερο από συμβολικός για το σκοπό αυτό: Ανεργία, αλλά και σκληροί ταξικοί αγώνες. Υλικά σπαράγματα της συνειδητής πολιτικής απαξίωσης των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά και αταλάντευτη πάλη των ανθρώπων του μόχθου να επιστρέψει ο πλούτος, που οι ίδιοι παράγουν, στα χέρια τους.


ΣΕΛ.  4  -  5


ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Λάμψη» επί σκηνής... αγωνία για το μέλλον στα παρασκήνια

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Σωματείου Τραγουδιστών της ΕΛΣ, Νεκτάριο Σαμαρτζή


ΣΕΛ.  3
36o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Με το φακό στραμμένο στην κοινωνία

Σε μια κοινωνία που ταλανίζεται από την καπιταλιστική κρίση διεξήχθη το φετινό Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας που, παρ' όλες τις αντιφάσεις του, διατηρεί την ταυτότητά του δικαιώνοντας τη λειτουργία του. Ταινίες που αντανακλούν, αλλά και παίρνουν θέση για την πραγματικότητα χαρακτήρισαν τη φετινή διοργάνωση.


ΣΕΛ.  6  -  7
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το «τσίμπημα» του κάκτου στον πόνο

Πρόσφατα οι ερευνητές άρχισαν να διερευνούν τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας τοξίνης, που συναντιέται σε ένα μαροκινό φυτό που μοιάζει με κάκτο, ελπίζοντας ότι θα επιτρέψει τη μόνιμη ανακούφιση του εντοπισμένου πόνου, με μία και μόνη ένεση.


ΣΕΛ.  8
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Εφεδρεία για την κερδοφορία των μονοπωλίων

Η προσοχή του ΔΝΤ είναι στραμμένη στα ... διαφυγόντα κέρδη που προκύπτουν από τα χαμηλά ποσοστά της γυναικείας απασχόλησης, καθώς προσδοκά σημαντικά μακροοικονομικά οφέλη από την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας μέχρι να φτάσει σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτή των ανδρών.


ΣΕΛ.  16

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ