ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκλίσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα Ρωσίας και Δυτικών

Δόθηκε χτες η πρώτη αναφορά για το χημικό οπλοστάσιο

Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται καθώς ενισχύονται όλο και περισσότερο οι αντικαθεστωτικοί και οι μισθοφόροι
Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται καθώς ενισχύονται όλο και περισσότερο οι αντικαθεστωτικοί και οι μισθοφόροι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από πλευράς συριακής ηγεσίας σχετικά με το χημικό της οπλοστάσιο, έγινε χτες στο πλαίσιο της συμφωνίας επί ενός γενικού περιγράμματος που καταλήχθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στη Γενεύη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε ότι η Συρία υπέβαλε τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία για τα χημικά όπλα της και αναμένονται και νέα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Συρίας πιστεύεται ότι διαθέτουν 1.000 μετρικούς τόνους θανατηφόρων χημικών τοξινών, τους οποίους η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να καταστρέψει βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας. Επίσημα η Συρία προγραμματίζεται να γίνει το 190ό μέλος του ΟΑΧΟ την 14η Οκτώβρη 2013.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τη συριακή ενημέρωση που έχει και το χαρακτήρα ενός πρώτου βήματος «επιβεβαίωσης των πραγματικών προθέσεων της Δαμασκού» αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί κάποιο άτεγκτο χρονοδιάγραμμα αλλά απλώς ένα χρονικό πλαίσιο κάπως ευέλικτο, καθώς «είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο».

Στη συριακή πρωτεύουσα παραμένει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει, από την πλευρά της Μόσχας, να συμβάλλει στη σύνταξη της ενημέρωσης. Από τη Δαμασκό, αυτό που έγινε γνωστό χτες είναι ότι διαψεύδεται ως «παράφραση» η δήλωση που εμφανίζεται να έκανε ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, Κάντρι Τζαμίλ, στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», κατά την οποία φέρεται να δηλώνει ότι στο πεδίο της μάχης «υπάρχει στασιμότητα γιατί είναι ισοδύναμες οι δύο πλευρές» και ότι στη σχεδιαζόμενη σύνοδο της Γενεύης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, η συριακή ηγεσία «θα προτείνει εκεχειρία». Ο Τζαμπίλ διαψεύδει ότι έκανε τη δήλωση και επιμένει ότι τάχθηκε γενικώς υπέρ της πολιτικής λύσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, από την πλευρά του, επανέλαβε, χτες, τη θέση των ΗΠΑ - Βρετανίας και Γαλλίας ότι αποδεικνύεται «εμπλοκή» της συριακής κυβέρνησης στην επίθεση με χημικά της 21ηςΑυγούστου από την «κατηγορηματική» έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, χωρίς, όμως, να προσθέσει τίποτε καινούργιο ούτε ν' απαντήσει στο ερώτημα που τίθεται ποια είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης. Από την άλλη, Συρία και Ρωσία επιμένουν ότι έχουν στοιχεία τα οποία σύντομα θα προωθήσουν στον ΟΗΕ (χωρίς επίσης να διευκρινίζουν πότε) τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίθεση έγινε από αντικαθεστωτικούς. Ο Κέρι επανέλαβε και την άποψη ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το χημικό συριακό αφοπλισμό, όπου θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, σημείο στο οποίο επίσης επιμένουν να διαφωνούν Ρωσία και Κίνα.

Αισθητή ιρανική διπλωματική κινητικότητα

Στην έδρα του ΟΗΕ, χτες, βρέθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος, ενόψει της ετήσιας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, συναντήθηκε με τον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, και συζήτησαν και για τη Συρία. Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης μετά από αίτημα του δεύτερου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Ρουχανί, δε, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο προφανώς εντάσσεται στη «διπλωματική εκστρατεία αποκλιμάκωσης των τόνων και προσέγγισης» στην οποία έχει επιδοθεί η Τεχεράνη, δηλώνει «έτοιμος» να συνεισφέρει «στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης και στην επίτευξη συμφωνίας στη Συρία» τονίζοντας ότι στόχος του Ιράν είναι «να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι της περιοχής θα αποφασίζουν για την τύχη τους».

«Εκεχειρία» μεταξύ αντικαθεστωτικών

Χτες σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο η αντικαθεστωτική «Συριακή Εθνική Συμμαχία» με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών κατά άλλων ενόπλων αντικαθεστωτικών, με αφορμή τις σκληρές μάχες που σημειώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας με αποκορύφωμα την πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και αναγνωρίζει ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη βόρεια Συρία. Χτες, μετά από πολύωρες μάχες οι ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» ανακοίνωσαν «κατάπαυση πυρός», χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι μπορεί να τηρηθεί, ιδιαίτερα γιατί πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ανάλογες συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα διάφορα αστικά ΜΜΕ σημειώνουν με νόημα ότι... οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «θα εξόπλιζαν πολύ πιο ανεπιφύλακτα τους αντικαθεστωτικούς αν δεν υπήρχαν οι ισλαμιστές».


ΗΠΑ
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αισιοδοξία για το μέλλον ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών σχέσεων εξέφρασε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάρτη.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ως κοινή πεποίθηση του ίδιου όσο και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως «η επιτυχία της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα εξαρτάται πολύ από τον τρόπο που θα χειριστούν οι δύο χώρες τις μεταξύ τους σχέσεις και θα συνεργαστούν σε προκλήσεις της διεθνούς πολιτικής ζωής». Χαρακτήρισε «απαραίτητες» για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τις στενές συναντήσεις και τις αλληλοεπισκέψεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στις δύο χώρες...

Πριν τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ο Κινέζος υπουργός συναντήθηκε με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων).

Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς την κρίση στη Συρία, τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο και τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κυβερνοασφάλεια και τις κλιματικές αλλαγές. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, σύμφωνα με ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου Ζινχουά, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο «θα παίξει θετικό και εποικοδομητικό» ρόλο στα Ηνωμένα Εθνη αναφορικά με την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με το συριακό χημικό οπλοστάσιο, επισημαίνοντας ως υπέρτατο μέσο επίλυσης κρίσεων τα πολιτικά μέσα και το διάλογο. Αντίθετα, ο Αμερικανός ομόλογός του διαπίστωσε «διαφορές και σημαντικές διαφωνίες» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει «η διεθνής κοινότητα να απαντήσει στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς».

Ο Γουάνγκ ολοκληρώνοντας χτες τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί σήμερα (Σάββατο) στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ισραηλινές «προειδοποιήσεις» για τις «αβρότητες» Ομπάμα - Ρουχανί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λεγόμενη «διπλωματική επαναπροσέγγιση» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, σε επίπεδο τουλάχιστον εντυπώσεων, καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή της ετήσιας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη Σύνοδο παρευρίσκονται αρχηγοί κρατών και έτσι, για κάποιες ώρες έστω, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ιράν βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Και τις τελευταίες ιδιαίτερα μέρες και οι δύο πλευρές «στέλνουν» αλλεπάλληλα «μηνύματα» ότι «υπάρχει χώρος για διάλογο». Κάτι που φαίνεται να εξοργίζει ολοένα περισσότερο το Ισραήλ.

Ακολουθώντας την τακτική που χάραξε προεκλογικά, ο νέος Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, έχει προχωρήσει σε σειρά δηλώσεων «μείωσης των τόνων» απέναντι στις ΗΠΑ και διαβεβαιώσεων σχετικά με τις «καλές προθέσεις» της Τεχεράνης και την αποφασιστικότητά της, αποφεύγοντας τις εντάσεις, να επιδιωχθεί η επίτευξη συμφωνίας ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας εντός του έτους. Από την άλλη, η αμερικανική Προεδρία φαίνεται ν' «αντιδρά» θετικά στην αλλαγή αυτή τακτικής. Αμερικανός και Ιρανός Πρόεδρος επιβεβαίωσαν ότι αντάλλαξαν επιστολές, δήλωσαν εμμέσως και χωρίς καμία δέσμευση «ανοιχτοί» στο ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει και «υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες», όπως είπε και ο Ρουχανί, να συναντηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον, με τον Ομπάμα ανοιχτά να θίγει το ενδεχόμενο «άμεσων συνομιλιών». Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι «είναι πολύ και πολλά τα ενδιαφέροντα πράγματα που έρχονται από την Τεχεράνη», τον τελευταίο καιρό, η φημολογία ότι πιθανώς οι δύο πλευρές να επιδιώξουν έστω μια συμβολική χειρονομία, όπως, π.χ., μια χειραψία, η οποία όμως σε διπλωματικό επίπεδο θα έχει σημαντική σημειολογία, φούντωσε πολύ.

Οι εξελίξεις αυτές μοιάζουν να προκαλούν δυσφορία στην ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επανέλαβε χτες, για πολλοστή φορά μετά την εκλογή του Ρουχανί, ότι «δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν το ύφος του νέου Ιρανού Προέδρου, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην ιρανική στάση». Στο θέμα επανήλθε με σχεδόν «τρομοκρατικό» περιεχόμενο και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «καθόλου χρόνος για συζητήσεις και διαβουλεύσεις» με το Ιράν γιατί η Τεχεράνη «απέχει μόνο έξι μήνες από την απόκτηση πυρηνικού όπλου». Ο Στάινιτζ επικαλέστηκε, ως συνήθως, πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και επέμεινε ότι πρέπει απέναντι στην Τεχεράνη να τεθούν μόνο υπαρκτές ορατές απειλές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ