ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε απεργία από τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί

Παράσταση διαμαρτυρίας γονιών και εκπαιδευτικών, χτες, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
Ξεκινά τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη η πενθήμερη απεργία των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, για τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, για να έχει ο αγώνας προσανατολισμό που θα στρέφεται ενάντια στην πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου, από την οποία πηγάζει η επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Για να γίνει ο αγώνας για την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός υπόθεση των εργαζομένων, με κοινές πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, γονιών, εργατικών σωματείων.

Στις 12 το μεσημέρι η ΟΛΜΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία καλεί και η ΔΟΕ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση με το δικό του μπλοκ, ενώ έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης την ίδια μέρα, στις 11.30 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και τη δεύτερη μέρα πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις στους Συλλόγους τους για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Σε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Σεπτέμβρη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας προχωρούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Δυναμική κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής επιβεβαίωσε σε εκπαιδευτικούς και γονείς ότι θα εφαρμόσει στο επίπεδο της Περιφέρειας την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία ουσιαστικά κλείνει η ολοήμερη ζώνη στα 1.282 δημοτικά και στα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε τμήματα ένταξης και υποστήριξης.

Οι παραπάνω κινήσεις σηματοδοτούν την ένταξη χιλιάδων εκπαιδευτικών σε καθεστώς κινητικότητας, διαθεσιμότητας ή περιπλάνησης, αφού όσοι δάσκαλοι βρίσκονται εκεί θα πηγαίνουν στην Περιφέρεια και ανάλογα με τα κενά θα τοποθετούνται στην ίδια ή διαφορετική Περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μαχητικής παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής από Συλλόγους Εκπαιδευτικών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από την ΑΣΓΜΕ και Ενώσεις Γονέων, ο διευθυντής, Δ. Γκίνης, άφησε να εννοηθεί ότι θα υλοποιήσει και την κατεύθυνση για 28άρια τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την διαβίωση παιδιών και εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν επίσης ότι τα ειδικά σχολεία θα στελεχωθούν από εκπαιδευτικούς που θα αποσπαστούν από τμήματα ένταξης.

Την οργή των εκπαιδευτικών προκάλεσε όταν είπε ότι δεν υπάρχουν κενά (!) παρά μόνο στις ειδικότητες, ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως οι ανάγκες είναι περισσότερες, ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτά που εμφανίζονταν ως ανάγκες ήταν «τρόποι βολέματος».

Είναι ξεκάθαρη η στόχευση, την οποία υπηρετεί και το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, να φτιαχτεί ένα σχολείο της ημιμάθειας, της αγοράς και της κινητικότητας, που φέρνει νέο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους τη Δευτέρα το πρωί σε κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ το μεσημέρι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Στα όριά τους όλες οι δομές

Τη Δευτέρα, στις 12:30 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με ακόμη χειρότερους όρους για χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους. Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες/Ιδρύματα/Σχολεία Ειδικής Αγωγής προγραμματίζουν κινητοποίηση τη Δευτέρα, στις 12:30 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Η κατάσταση είναι τραγική σε όλη την Ελλάδα κι ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο 1ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας ΠΕ Θεσσαλονίκης από τους 25 εκπαιδευτικούς που απαιτούνται ως ελάχιστος αριθμός για την οριακή λειτουργία του σχολείου έχουν τοποθετηθεί μόνο 11. Εξίσου σοβαρές είναι οι ελλείψεις και στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, αφού αν δεν καλυφθούν άμεσα οι 3 κενές θέσεις της ειδικότητας, τα παιδιά με βαριές αναπηρίες θα παραμείνουν σπίτια τους.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ελλείψεων είναι από τα 54 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα, μόνο τα 14 μπορούν να φοιτήσουν. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνα τους και τα 20 απ' αυτά είναι σε βαριά κατάσταση σε αναπηρικά αμαξίδια. Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια γινόταν επιλογή των πιο λειτουργικών παιδιών και στη συνέχεια όταν λυνόταν το θέμα του προσωπικού, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, φοιτούσαν και οι υπόλοιποι.

Την ίδια στιγμή στον Εβρο, η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί την ανέγερση ενός σύγχρονου Ειδικού Σχολείου στην Ορεστιάδα. Οπως καταγγέλλει, το Ειδικό Σχολείο Ορεστιάδας και οι 24 μαθητές του, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενες ακατάλληλες αίθουσες στην είσοδο παλαιού κτιρίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει και τις ευθύνες του Δήμου σημειώνοντας ότι «ενώ υπάρχουν πολύ καλύτερες και οικονομικότερες επιλογές από την σημερινή, π.χ η μεταφορά του Ειδικού σχολείου στο σχολείο του Νεοχωρίου, αδιαφορεί και δεν τις υλοποιεί».

Μάθημα στην αυλή

Η φωτογραφία τραβήχτηκε χτες το πρωί στο 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας. Εκεί όπου ένα τμήμα κάθε μέρα, εκ περιτροπής, κάνει μάθημα στην αυλή γιατί δε χωρούν οι μαθητές στις αίθουσες. Το συγκεκριμένο σχολείο στεγάζεται από την ίδρυσή του αποκλειστικά σε προκάτ αίθουσες.

Σε συνάντηση που είχε προχτές η τοπική Ενωση Γονέων με τη διοίκηση του ΟΣΚ έλαβε τη δέσμευση ότι θα φέρει στο Δήμο δύο προκάτ αίθουσες στα τέλη του μήνα και θα επιχορηγήσει το Δήμο ώστε να αγοράσει άλλες δύο. Και όπως φαίνεται ούτε καν θα δινόταν αυτή η λύση στις απαράδεκτες συνθήκες των προκάτ αιθουσών αν δεν κινητοποιούνταν οι γονείς.

Τώρα, όλοι εύχονται να μη βρέξει μέχρι το τέλος Οκτώβρη και βέβαια να έχουν φτάσει οι αίθουσες μέχρι τότε...

ΛΑΡΙΣΑ
Απαιτείται άμεση λύση για την καθαριότητα των σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Λάρισας οργάνωσε το ΔΣ του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας, αξιώνοντας από τη Δημοτική Αρχή να καλέσει, άμεσα, μέσω των σχολικών επιτροπών, τους 115 συμβασιούχους να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στην καθαριότητα των σχολείων μέχρι να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας περαιτέρω διευκρινίσεις για την εφαρμογή διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών.

Στη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Σωματείου με τον αντιδήμαρχο Θ. Μαμάκο, επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή που, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της συντήρησης των σχολικών κτηρίων, οφείλει να δώσει άμεσα λύση, διαφορετικά να αναστείλει τη λειτουργία εκείνων των σχολείων που δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας. Το ζήτημα -τόνισε- δεν αφορά μόνο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 115 συμβασιούχων, αλλά και τη λειτουργία των σχολείων, την ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού και άλλου προσωπικού.

Ο Θ. Μαμάκος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή είναι ...αναρμόδια, ισχυριζόμενος ότι ούτε η ίδια ούτε οι σχολικές επιτροπές μπορούν να καλέσουν τους εργαζομένους να καθαρίσουν τα σχολεία...

Προβλήματα και στη μεταφορά μαθητών

Η έναρξη των μαθημάτων αποκάλυψε προβλήματα και στη μεταφορά μαθητών.

Στη Θεσσαλονίκη, ήδη οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» εξαιτίας της κάθετης μείωσης των αμοιβών τους κατά 35% έως 60%, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του περασμένου Ιούνη. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε για τις μεταφορές των μαθητών, του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης με τα μέλη του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης απέβη άκαρπη. Τα μέλη του Συνδέσμου μεταφέρουν 6.500 μαθητές, μεταξύ των οποίων 1.000 άτομα με αναπηρία, πολλά από τα οποία αδυνατούν να κινηθούν προς το σχολείο τους, λόγω έλλειψης δρομολογίων αστικών συγκοινωνιών ή ανεπάρκειας οχημάτων με ειδικές ράμπες. Για το θέμα Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η περιφέρεια Αττικής ... περιμένει το ΦΕΚ για να κάνει παράταση συμβάσεων, ενώ άλλες... πιο «ευρηματικές» Περιφέρειες προσπαθούν να αποκλείσουν από τη μεταφορά τους νέους μαθητές και τα νέα δρομολόγια.

Προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών στην Κεφαλονιά καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ΕΕΕΕΚ στα Φαρακλάτα δε λειτουργεί ακόμη και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων μεταφέρονται μόνο 4 - 5 παιδιά από τα 15.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ