ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ
Στόχος η παράδοση των πανεπιστημίων στο μεγάλο κεφάλαιο

Σε νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των 8 θιγόμενων από τη διαθεσιμότητα Ιδρυμάτων

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις διαθεσιμότητες

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις διαθεσιμότητες
«Χτυπάνε το δημόσιο, δωρεάν, ανοιχτό και ποιοτικό πανεπιστήμιο. Γίνεται προσπάθεια αποδόμησής του για να καταλήξει στην αγκαλιά ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για όλη την κοινωνία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Γιώργος Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων, όπου αναδείχθηκαν οι πολυεπίπεδες συνέπειες από τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, η λειτουργία των Ιδρυμάτων είναι αδύνατη, ενώ νέοι τομείς κερδοφορίας εντός των πανεπιστημίων ανοίγονται για τους ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες τα 8, θιγόμενα από τις διαθεσιμότητες, Ιδρύματα αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε συμβολική αναστολή λειτουργίας. Το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, απαιτώντας την ακύρωση και αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις διαθεσιμότητες, ενώ η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή παρήγγειλε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να εξετάσει αν στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις από την αναστολή λειτουργιών των Ιδρυμάτων.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διοικήσεων 13 πανεπιστημίων, το προεδρείο της Συνόδου παρουσίασε χτες τα μεγάλα λειτουργικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα και έθεσε ερωτήματα αναφορικά με τη μέθοδο αξιολόγησης και τα κριτήρια με βάση τα οποία καταργούνται οι 1.349 θέσεις, την απόρριψη των σχεδίων αξιολόγησης που υπέβαλαν τα πανεπιστήμια, τη μονόπλευρη από μεριάς του υπουργείου κατάργηση διοικητικών θέσεων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για μελλοντική παράδοση λειτουργιών του πανεπιστημίου σε ιδιώτες αναδείχθηκε κι από την εικόνα που έφεραν οι πρυτάνεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κενό που δημιουργείται στη φύλαξη των χώρων, του εξοπλισμού, βιβλιοθηκών, φοιτητικών εστιών των πανεπιστημίων, όπως τα 2.700 στρέμματα του Πανεπιστημίου Πατρών και 3.500 στρέμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μένουν χωρίς φύλακα μετά τις διαθεσιμότητες. Τα πανεπιστήμια, σε μια προσπάθεια ελιγμού, διά στόματος του προεδρεύοντα της Συνόδου Γ. Μυλόπουλου, κάλεσαν τον υπουργό σε διάλογο, ώστε «να συμφωνηθεί από κοινού μια διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών τους δομών, που να στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους, να είναι τεκμηριωμένη και κοινά αποδεκτή». Απαντώντας στην απαράδεκτη επιστολή των πρώην πρυτάνεων, οι οποίοι βάζουν πλάτη στις απολύσεις κάνοντας λόγο για πλεονάζον προσωπικό, το προεδρείο επισήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης βεβιασμένης και μη έχει αποχωρήσει κατά μέσο όρο το 30% των διοικητικών υπαλλήλων, χωρίς να έχει ανανεωθεί με νέες προσλήψεις και πριν 6 χρόνια ο αριθμός των διοικητικών ήταν 13.000 σήμερα είναι 6.000, ενώ υπογράμμισαν ότι έχει παραταθεί ο χρόνος εγγραφών. Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα θα συνεδρίαζε το Συντονιστικό της Συνόδου για την παραπέρα δράση της.

Την ίδια στιγμή, οι διοικητικοί υπάλληλοι των 8 θιγόμενων Ιδρυμάτων διανύουν την τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κήρυξε το περασμένο Σάββατο νέα πενθήμερη απεργία, την οποία ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ, στο ΕΜΠ, και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πάτρας (τα οποία έχουν αναστείλει συμβολικά τη λειτουργία τους), στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χτες προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, ενώ 48ωρη απεργία έχει προκηρύξει από σήμερα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Να μην περάσει η καταστολή, ο φόβος, η τρομοκρατία
  • Κινητοποίηση του ΜΑΣ την Πέμπτη, 3 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας
  • Ανακοινώσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει εισαγγελείς στα πανεπιστήμια

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να απαντήσει με καταστολή στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πανεπιστήμια που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα.

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία στέλνει τους εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια, για να τσακίσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με ανακοίνωσή της. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Δεν πήρε ο πόνος την κυβέρνηση και τον υπουργό για "την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών, για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου" κ.τ.λ. Αν τους ένοιαζε δεν θα απέλυαν το 37% του προσωπικού του ΕΚΠΑ, το 45% του ΕΜΠ, το 22% του ΑΠΘ, δε θα άδειαζαν τις γραμματείες και τις διοικητικές υπηρεσίες των σχολών από προσωπικό. Η μόνη τους έγνοια είναι να μη διακόπτονται από "παραβατικές συμπεριφορές" - όπως ονομάζουν τους αγώνες - τα ερευνητικά προγράμματα των εταιρειών και οι μπίζνες των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές», τονίζει το ΜΑΣ και υπογραμμίζει ότι «η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές μας καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί» και καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 3 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι.

«Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δε διστάζει να καταφύγει στον εκβιασμό και την τρομοκράτηση για να δικαιολογήσει την καταστροφική για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική της. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα άλλων, όπως η παραπομπή σε δίκη συνδικαλιστών του ΑΠΘ, η επιδρομή των ΜΑΤ κατά εργαζομένων στο ίδιο ίδρυμα, οι διώξεις ενάντια σε φοιτητές, αλλά και ενάντια σε εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, η συστηματική παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στο στόχαστρο έχει μπει όποιος σηκώνει κεφάλι. Η έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι η λειτουργία των ΑΕΙ, αλλά η κάμψη των αντιδράσεων στις απολύσεις διοικητικού προσωπικού όπως και κάθε διεκδίκησης των απαραίτητων για την αποτελεσματική λειτουργία τους. Πολύ περισσότερο επιδιώκει να προχωρήσει ανεμπόδιστα η προώθηση του πανεπιστημίου ΑΕ, που σε αυτό δε χωράει η ελευθερία της έκφρασης, η πολιτική και συνδικαλιστική δράση, κάθε οργανωμένος αγώνας. Επιδιώκει την εισαγωγή ιδιωτών εργολάβων για τη διεκπεραίωση πάγιων διοικητικών αναγκών των ΑΕΙ, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν ως είλωτες ανασφάλιστους εργαζόμενους. Επιδιώκει να στηριχθεί η κερδοφορία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών επιχειρήσεων», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η παράταξη «ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ» (ΔΗΠΑΚ).

Πολύμορφες πρωτοβουλίες από τους γονείς

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καλεί αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας προκειμένου να απαιτηθούν λύσεις στα προβλήματα και τις ελλείψεις στα σχολεία, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών.

Χτες αντιπροσωπεία της ΑΣΓΜΕ, Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων της Αττικής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών με αιχμή το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες των σχολείων, λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω έκαναν χτες το πρωί Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Αιγάλεω - Χαϊδαρίου και Αγ. Βαρβάρας. Εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την κατάργηση των ολοήμερων τμημάτων στα δημοτικά σχολεία, των τμημάτων ένταξης, τις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων. Απαίτησαν την απόσυρση του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών με ευθύνη του κράτους. Οι εκπρόσωποι των γονιών κατήγγειλαν ότι η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ήταν εκεί για να δει αντιπροσωπεία τους.

Επιτροπή Αγώνα για την Παιδεία στη Σάμο

Στη Σάμο, μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την Παιδεία που αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλίες. Η Επιτροπή Αγώνα αποτελείται από εκπροσώπους και μέλη του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σάμου, των Φοιτητικών Συλλόγων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΕΛΜΕ, της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, των Συλλόγων Γονέων του Λυκείου Μαραθοκάμπου και του γενικού Λυκείου του Βαθιού. Αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί, η Επιτροπή κάνει παράσταση διαμαρτυρίας σε Δήμο, Περιφέρεια, στις έδρες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ προγραμματίζει οργάνωση συλλαλητηρίου και άλλες πρωτοβουλίες.

Στο μεταξύ, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 16 Σεπτέμβρη δηλώνουν οι γονείς των νηπίων του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κυρήκου Ικαρίας. Σύμφωνα με τους γονείς, δύο νηπιαγωγοί από τα παραπάνω σχολεία μετακινήθηκαν στους Φούρνους και τα προνήπια βρέθηκαν εκτός σχολείου. Οι γονείς ζητούν να τοποθετηθούν δύο εκπαιδευτικοί για κάλυψη των κενών στα Νηπιαγωγεία του Αγίου Κηρύκου, δεδομένου ότι είναι διαθέσιμες οι δύο πιστώσεις από τον προϋπολογισμό της Α' φάσης. Να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία του νομού, κανένα παιδί έξω από τα σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ