ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να τσακίσουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Μεγαλειώδης σε όγκο και παλμό η διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα, προχτές, ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή και κατέληξε σε συναυλία στο Σύνταγμα

Αυτή η οργή δεν πρέπει να εκτονωθεί και να ξεθυμάνει. Να γίνει ΤΩΡΑ οργανωμένος αγώνας. Χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι διαδηλώνουν απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, μαχητικά, μαζικά. Οχι μόνο για να δηλώσουν την οργή τους απέναντι στη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κυρίως για την απόφασή τους να νιώσουν στο πετσί τους τα φασιστοειδή τη δύναμη του λαού, όπως έγινε στο Πέραμα. Να κόψουν το χέρι των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Να τσακίσουν το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Στην Αθήνα, η πρωτοφανής σε όγκο και παλμό διαδήλωση από τα Προπύλαια μέχρι και το Σύνταγμα, όπου γίνεται μια συγκλονιστική συναυλία διαμαρτυρίας, στόχο έχει - και το πετυχαίνει - να δώσει πρακτικές απαντήσεις στο χιλιοειπωμένο ερώτημα των τελευταίων ημερών: «Τι μπορούμε να κάνουμε;». Οργάνωση φοιτητών και σπουδαστών στους συλλόγους και στις Επιτροπές Αγώνα, των μαθητών στα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων. Ολοι οι εργάτες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους. Οι άνεργοι στις Επιτροπές Ανέργων. Κανένας μόνος του. Ξεδιαλύνει τυχόν αυταπάτες και εφησυχασμούς για την υποτιθέμενη κάθαρση της φασιστικής Χρυσής Αυγής που επιχειρούν κυβέρνηση και ΜΜΕ, γιατί «αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου»...

Ολα, μόνο αλήθειες, την περασμένη Τετάρτη λέγονται στο δρόμο, στην εξέδρα, στα τραγούδια.

Να τους τσακίσουμε. Να μην έχουν τόπο να σταθούν

«Η θεωρία των δύο άκρων είναι επικίνδυνη γιατί εξισώνει το θύτη και το θύμα, αφοπλίζει το εργατικό και λαϊκό κίνημα που είναι το μόνο ικανό να φρενάρει τα βάρβαρα μέτρα και να τσακίσει τους φασίστες. Κανένας νέος άνθρωπος δεν πρέπει να πατήσει την μπανανόφλουδα. Αυτοί που έθρεψαν με την πολιτική τους το φασισμό δεν θέλουν ούτε μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Κάθε νέος πρέπει να σκεφτεί (...) Πρέπει να τους τσακίσουμε! Να μην έχουν τόπο να σταθούν! Να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα ό,τι και τα σωματεία του Πειραιά, που έχουν στείλει τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους. Οπως στον Πειραιά έτσι και παντού οι φασίστες να νιώσουν τη δύναμη του λαού. Να μην μπορούν να περπατήσουν στο δρόμο χωρίς να συναντήσουν τη μαζική λαϊκή κατακραυγή, το χλευασμό, το ξεφτίλισμα, να μην μπορούν να οργανώσουν συγκεντρώσεις (...) Να στήσουμε τείχος απέναντι στους φασίστες σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή. Παντού να καταδικαστεί η δολοφονική δράση τους και η σάπια ιδεολογία τους! Με τους χρυσαυγίτες δεν θέλουμε να λέμε ούτε γεια, ούτε να τους βλέπουμε. Να τους απομονώσουμε παντού, στην τάξη, στο διάλειμμα, στο φροντιστήριο, στο αμφιθέατρο, στο γραφείο. Να μην πατήσουν πόδι σε κανένα χώρο δουλειάς, σε καμιά σχολή. Να μην υπάρχει φασιστικό σύνθημα πουθενά στις εργατογειτονιές, στους χώρους που δουλεύει και μορφώνεται η νεολαία (...) Μπροστά στον οργανωμένο λαό που σηκώνει ανάστημα, και οι χρυσαυγίτες και τα αφεντικά τους είναι ένα τίποτα!», λέει μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Κωτσαντής, εκ μέρους της ΕΓ του ΜΑΣ, πριν την έναρξη της συναυλίας στο Σύνταγμα.

Ενώ εκ μέρους των μαθητών ο Βασίλης Γκάτσης, μαθητής Λυκείου, εκφράζει την οργή του «που αντιδραστική μερίδα καθηγητών και άλλα παπαγαλάκια της κυβέρνησης μιλάνε για τη θεωρία των δύο άκρων. Να ντρέπονται όσοι πάνε να εξισώσουν τα φασιστοειδή που σφάζουν με τα τίμια παιδιά που μοχθούν και αγωνίζονται. Να ντρέπονται αυτοί που μιλάνε για τη δημοκρατία και ενάντια σε κάθε μορφή βίας γιατί είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται τη δημοκρατία του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων και οι ίδιοι που κάνουν τα πάντα για να τσακίζονται οι οικογένειές μας και να κερδίζουν εφοπλιστές και βιομήχανοι».

Ρίμες απ' ατσάλι να ταράζουν συνειδήσεις

«Μπορείς να καταλάβεις ποιοι είναι και για ποιον δουλεύουν οι φασίστες βλέποντας ποιον χτυπάνε. Τους μετανάστες, τους κολασμένους όπου Γης. Τους εργάτες, κυρίως τους πρωτοπόρους που είναι στα ταξικά σωματεία. Κάθε άνθρωπο που έχει διαφορετική γνώμη από αυτούς. Κι αν τυχαίνει να είναι από λαϊκή γειτονιά και να είναι και μουσικός - γιατί τρέφουν βαθύ μίσος για τον πολιτισμό - φτάνουν και στη δολοφονία». Ολα όσα ειπώθηκαν και τραγουδήθηκαν «αφιερωμένα στον Παύλο» από τους:

Νατάσα Μποφίλιου και Θέμη Καραμουρατίδη, Πάνο Μουζουράκη, Γιώργο Σαρρή, Θοδωρή Καρέλλα και Στέφανο Χατζηαναγνώστου, Γιώργο Μητρογιαννόπουλο, Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, Κυνηγούς Ονείρων, Afaza και Dason, Κολλεκτίβα, Φώτη Ανδρικόπουλο, Μαρία Κουτλή και Φένια Μαθιού και τα μουσικά σχολεία Ιλίου και Παλλήνης.

Η συναυλία στο Σύνταγμα συγκλονιστική.

Με τραγούδια που γεννήθηκαν στις μεγάλες απεργίες των ανθρακωρύχων της κομητείας του Χάρλαν στο Κεντάκι τη δεκαετία του '30, όταν οπλισμένοι χαφιέδες των ιδιοκτητών των ορυχείων με την αστυνομία εισβάλλουν ένα από τα βράδια της απεργίας στο σπίτι της Ρις, που είναι μόνη με τα 7 παιδιά της ψάχνοντας τον άντρα της Σαμ, και τελικά του στήνουν ενέδρα. Οσο περιμένουν τον άντρα της, η Ρις σκίζει ένα χαρτί από το ημερολόγιο τοίχου που διατηρούσε και γράφει στη λευκή του πλευρά τους στίχους του γνωστού εργατικού τραγουδιού «Which side are you on» (Με ποια πλευρά είστε; Θα είστε άθλιοι απεργοσπάστες ή αληθινοί άντρες; Μην ακούτε τα ψέματά τους. Οι φτωχοί δεν έχουμε καμία τύχη εκτός αν οργανωθούμε).

Μέχρι το Κερατσίνι, «εκεί όπου το αυγό έσπασε, το φίδι βγήκε και στις δικές μας γειτονιές έχει αρχίσει ήδη και σκοτώνει», όπου οι Afaza και Dason, από την μπάντα του Παύλου Φύσσα, δένουν τις ρίμες τους με τους φλογερούς στίχους του Βάρναλη και μιλούν για «το σύνθημα στον τοίχο "έξω οι φασίστες από τις γειτονιές" και τα μάτια καθηλώνονται απευθείας στο χώμα γιατί το σύνθημα γράφτηκε με αίμα και όχι με χρώμα», αλλά και το «εργάτης είσαι κάνε απεργία κι άσε τις καριέρες, να αγωνιστούμε τουλάχιστον να 'ρθουν ωραίες μέρες».

Με την «Bandiera Rossa», το «Κόκκινο αίμα, ψυχή στο βλέμμα oh bella ciao σύντροφέ μου, κάνε κουράγιο κι ο φασισμός τους δεν περνά», «Το ακορντεόν» του Λοΐζου, το «Killing in the name» των Rage Against The Machine και τα τραγούδια του Ξυλούρη να ξεσηκώνουν τους διαδηλωτές και να δίνουν εκ νέου τον «όρκο πως στο πλάι μου θα ματώσεις τις γροθιές σου. Είναι η ζωή μας. Δεν ανήκει σε κανέναν. Ούτε σε σένα ρε τραμπούκε»...

Κινητοποιήσεις και συναυλίες σε πολλές πόλεις

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στη Μακεδονία και στη Θράκη, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και συναυλίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κομοτηνή και χτες Πέμπτη σε Ξάνθη, Κοζάνη και Σέρρες.

Στη Θεσσαλονίκη, μαζική και μαχητική ήταν τόσο η συγκέντρωση και η πορεία όσο και η συναυλία που ακολούθησε στο Αγαλμα Βενιζέλου και οργανώθηκε από εργατικά σωματεία, επιτροπές ανέργων, φοιτητικούς συλλόγους, σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών σχολών και την Α' ΕΛΜΕ με τίτλο «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον». Στη συγκέντρωση μίλησαν η Αναστασία Οικονομίδου, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικής και ο Γιάννης Βαγγέλης, πρόεδρος του 15μελούς του 8ου ΕΠΑΛ «Ευκλείδη». Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με τους μαθητές στην πρώτη γραμμή και με συνθήματα που αναδείκνυαν τη Χρυσή Αυγή σαν το μακρύ δολοφονικό χέρι του συστήματος.

Η πορεία κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εκεί οι διαδηλωτές έκαψαν μια σημαία με τη σβάστικα των ναζί. Αμέσως μετά ξεκίνησε η συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών της πόλης (Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Μυστακίδης, Σοφία Νάτσιου, «Μαύρη Μαγιονέζα») και μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και των άλλων συλλόγων και φορέων.

Σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση και συναυλία πραγματοποιήθηκε στη κεντρική πλατεία της Λάρισας κι ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο Βόλο έγινε συναυλία στην πλατεία Πανεπιστημίου και μετά πορεία. Συγκεντρώσεις έγιναν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων και στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Δυναμική κινητοποίηση έγινε και στα Γιάννενα με χαρακτηριστικό στοιχείο την προσπάθεια των μαθητών στα σχολεία να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και κάποιους διευθυντές να αποτρέπουν τους μαθητές από το να συζητήσουν. Ενα από τα σχολεία που ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις ήταν το 2ο ΓΕΛ γι' αυτό και η πορεία κατέληξε εκεί με συνθήματα ενάντια στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής. Οι μαθητές σταμάτησαν τα μαθήματα, κρεμασμένοι από τα παράθυρα χαιρετούσαν και χειροκροτούσαν την πορεία, που στόχο είχε να σπάσει η τρομοκρατία από κάθε οδό. Στα Γιάννενα αύριο διοργανώνεται συναυλία στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κινητοποίηση από μαθητές έγινε και στη Ζάκυνθο, όπου και πάλι δεν έλειψαν οι πιέσεις απέναντι στους μαθητές, αυτή τη φορά και από αστυνομικούς που πήγαν έξω από κάποια σχολεία.

Οι μαθητές έδωσαν τον τόνο και στην κινητοποίηση που έγινε στο Αγρίνιο, όπου επίσης προγραμματίζεται αντιφασιστική συναυλία αύριο το απόγευμα στην κεντρική πλατεία. Αντίστοιχα αποφασιστική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση που έγινε την Τρίτη στην Πρέβεζα, παρά τις πιέσεις και τις λογικές εκπαιδευτικών που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την κινητοποίηση λέγοντας στους μαθητές ότι θέματα όπως η Χρυσή Αυγή και η δράση της δεν τους αφορούν!

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Συγκέντρωση και πορεία έγινε ακόμα στα Χανιά. Στη Χαλκίδα, έγινε αντιφασιστική συναυλία στο ΤΕΙ. Συναυλίες έγιναν επίσης σε Πάτρα, Καβάλα και Λαμία.

Αντίστοιχη συναυλία διοργανώνεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο, με κάλεσμα πολλών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Προκλητικές προσαγωγές μελών της ΚΝΕ και μαθητών στο Βόλο

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες και σε ώρες που διεξάγεται μαθητική κινητοποίηση, η Αστυνομία της Μαγνησίας επιχείρησε να τρομοκρατήσει στελέχη της ΚΝΕ και μαθητές που βρίσκονταν μαζί τους. Κατά την «επιχείρηση», που έλαβε χώρα σε κεντρικό δρόμο της Νέας Ιωνίας, προχτές Τετάρτη, την ώρα που οι μαθητές πήγαιναν στην κινητοποίηση καταδίκης της Χρυσής Αυγής που είχε εξαγγείλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αστυνομικοί προχώρησαν σε αναίτιο και προκλητικό «έλεγχο», σε βάρος ενός στελέχους της ΚΝΕ και τριών μαθητών, που συνεπέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Αμέσως στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης πήγε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος για το απαράδεκτο γεγονός.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Δευτέρα, 23 Σεπτέμβρη, προσαγωγή από αστυνομικούς της Ασφάλειας στελέχους της ΚΝΕ κι ενός μαθητή Λυκείου, σε κεντρικό δρόμο της πόλης, την ώρα που πήγαιναν για καφέ! Η προσαγωγή έγινε με πρόσχημα την εξακρίβωση στοιχείων και παρόλο που το στέλεχος της ΚΝΕ επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα.

Η στάση των αστυνομικών και στις δυο «επιχειρήσεις» - «κατήχηση» προς τους μαθητές και, μαζί, τρομοκρατία - δείχνει ότι πρόκειται για στοχοποιημένες ενέργειες.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ δηλώνει ότι «η προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας θα πέσει στο κενό» και καλεί την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «να καταδικάσουν την προκλητική ενέργεια της Αστυνομίας, να μην αφήσουν να περάσει το κλίμα εκφοβισμού που επιχειρείται, να απαντήσουν άμεσα σε οποιαδήποτε απόπειρα να ποινικοποιηθεί η πάλη του λαϊκού κινήματος».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ σημειώνοντας ότι «είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή στόχο έχει να ανακόψει την πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ στα σχολεία, τους ενοχλεί η προσπάθεια των κομμουνιστών να οργανωθεί ο αγώνας των μαθητών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, να αποκαλυφθεί ο παραλογισμός αυτού του συστήματος που μόνο δεινά έχει να φέρει για τη νεολαία».

Tα συνθήματα της διαδήλωσης
  • Είστε οι ρουφιάνοι των αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών.
  • Μπράβοι, μαφιόζοι, φονιάδες χρυσαυγίτες, ρωτήστε για να μάθετε τι πάθανε οι Χίτες.
  • Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά.
  • Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς. Λευτέρωσε ο Αρης και το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.
  • Είστε τα τσιράκια των εφοπλιστών κάνετε τους μπράβους των αφεντικών.
  • Σε φτώχεια και ανεργία θέλουνε σιγή, νομίζουν θα τρομάξουμε απ' τη Χρυσή Αυγή.
  • Τότε ρουφιάνοι τώρα χρυσαυγίτες, πάλι θα τσακίσουν οι εργάτες τους φασίστες.
  • Κράτος, φασίστες και εργοδοσία, χέρι δε θα βάλετε στα σωματεία.
  • Τραμπούκοι δολοφόνοι των εργατών, φασίστες είστε οι μπράβοι των αφεντικών.
  • Οι ταγματασφαλίτες τότε τώρα χρυσαυγίτες, όπλο το συστήματος είναι οι φασίστες.
  • ΩΩΩΩΩΩΩΩΩ χρυσαυγίτες σας ταΐζουν εφοπλιστές, έξω σας πετάμε από όλες τις σχολές, από τα σχολεία και από τις γειτονιές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ