ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Τη Δευτέρα, 30 Σεπτέμβρη, στις Βρυξέλλες

Μέχρι στιγμής, δήλωσαν συμμετοχή 32 κόμματα. Την εισηγητική ομιλία θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Οι αντιπροσωπείες των κομμάτων στην αντίστοιχη Συνάντηση του 2012
Οι αντιπροσωπείες των κομμάτων στην αντίστοιχη Συνάντηση του 2012
Το ΚΚΕ διοργανώνει στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, 30 Σεπτέμβρη, την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2013, με θέμα: «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό».

Στη Συνάντηση αυτή, τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από όλη την Ευρώπη συζητούν για την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, ανταλλάσσουν πείρα από τη δράση τους σε κάθε χώρα, σχεδιάζουν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης τους. Η φετινή συνάντηση έχει επιπρόσθετη σημασία μιας και πραγματοποιείται μπροστά και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Την εισηγητική ομιλία στη Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη φετινή Συνάντηση, μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή 32 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλη την Ευρώπη: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι την επόμενη μέρα, Τρίτη 1η Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την ίδρυση της «Πρωτοβουλίας κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους».

ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ
Παζάρια για τη φόρμουλα της «αναδιάρθρωσης»

Είτε με τα σχέδια της τρόικας, είτε με τις προτάσεις της κυβέρνησης, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό θα είναι ίδιες

Από κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»
Από κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»
Οι «αναδιαρθρώσεις» στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ ήταν στο επίκεντρο των χτεσινών διαδοχικών συναντήσεων των συναρμόδιων υπουργών της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Θέμα ημερών είναι η λήψη των οριστικών αποφάσεων, οι οποίες και συγκαταλέγονται στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Οκτώβρη (1 δισ. ευρώ) από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Υπό συζήτηση είναι το κατά πόσο τα κυβερνητικά σχέδια αποτελούν «βιώσιμη λύση», η οποία σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλεγεί, συνεπάγεται τη συρρίκνωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους», με μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες από τους υποψήφιους «επενδυτές». Ειδικότερα:

  • ΕΑΣ: Υπό συζήτηση στα παζάρια με την τρόικα είναι η ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών που έχει αναλάβει η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Πρόκειται για δυο υπογεγραμμένες συμβάσεις, ύψους 30 εκατ. ευρώ και μια υπό συμφωνία σύμβαση, ύψους 220 εκατ. ευρώ, στις οποίες ποντάρει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να «αποδείξει» ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν στον περιορισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στην «αναδιάρθρωση», η οποία συνεπάγεται και μείωση του προσωπικού με μαζικές απολύσεις.
  • ΕΛΒΟ: Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προτείνεται η «μετατροπή» της εταιρείας σε στρατιωτική μονάδα. Προκρίνεται το σχέδιο «ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία», το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα για «κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους. Ο ειδικός εκκαθαριστής, που θα διορίσει η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική νομοθετική διάταξη, μπορεί να αποφασίζει ακόμη για την άμεση διακοπή της επιχείρησης, το σταδιακό περιορισμό των δραστηριοτήτων.
  • ΛΑΡΚΟ: Με φόντο την ιδιωτικοποίηση, τα παζάρια θα συνεχιστούν σήμερα ανάμεσα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. «Πρόταση» της κυβέρνησης είναι η διάσπαση της εταιρείας σε δυο κομμάτια με την ιδιωτικοποίηση των τομέων που ενδιαφέρουν τους επενδυτές.

Θηλιά για τις υπό «αναδιάρθρωση» κρατικές εταιρείες είναι οι εμφανιζόμενες κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες κατά την ΕΕ θα πρέπει να επιστραφούν. Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη. Συγκυβέρνηση και τρόικα τα «βρίσκουν» και σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των λεγόμενων «πρωτογενών πλεονασμάτων», τα οποία για το 2013 υπολογίζονται στο επίπεδο των 400-500 εκατ. ευρώ.

Για σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αρνήθηκε να φτηνύνει το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απέρριψε χτες σχετική τροπολογία του ΚΚΕ

Χωρίς καν να τοποθετηθεί επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεν έκανε χτες στη Βουλή δεκτή την τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για μείωση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες. Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης, δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στο περιεχόμενο της τροπολογίας, όταν ανακοίνωσε ποιες τροπολογίες κάνει δεκτές η κυβέρνηση. Αναπτύσσοντας την τροπολογία ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, τόνισε:

«Σήμερα ένας εργαζόμενος για να μετακινηθεί από και προς τη δουλειά του, μπορεί να χρειαστεί έναν ολόκληρο μισθό το χρόνο, ίσως και παραπάνω, για να πληρώσει το κόστος των εισιτηρίων. Οι άνεργοι δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο. Πολλοί εργαζόμενοι που είναι για καιρό απλήρωτοι ή παίρνουν πενιχρούς μισθούς, δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό του εισιτηρίου για να μετακινηθούν και αναγκάζονται να στερηθούν άλλα αγαθά για να μπορέσουν να πληρώσουν το μετρό, το λεωφορείο, τον ηλεκτρικό.

Τώρα ετοιμάζετε νέες αυξήσεις που θα κάνουν πραγματικά απλησίαστα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Γι' αυτό ζητάμε να ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, που είναι ένα μέτρο ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά και προβλέπει τη μείωση κατά 50% στην τιμή των εισιτηρίων στα μέσα σταθερής τροχιάς και στις αστικές οδικές συγκοινωνίες.

Οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα να επιβιβάζονται δωρεάν στα παραπάνω μέσα μαζικής μεταφοράς με μόνη προϋπόθεση την κατοχή του σχετικού αποδεικτικού εγγράφου, όπως είναι η κάρτα ανεργίας, η φοιτητική, η σπουδαστική και η μαθητική ταυτότητα».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο «Βήμα FM»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ρ/σ «Βήμα FM» και τους δημοσιογράφους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Α. Ραβανό, σήμερα Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ