ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις συνταξιούχων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

«Οποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αλλά αυτός που δεν πολεμά χάνει πάντα», έγραφε το κεντρικό πανό του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων Πορτογαλίας στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λισαβόνα, με αφορμή τις νέες άγριες περικοπές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και εάν αυτές ξεπερνούν έστω και κατά τι τα 600 ευρώ...

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και άλλες οργανώσεις συνταξιούχων, καθώς ανάλογες πρακτικές «τσεκουρέματος» υφίστανται και άλλα ταμεία συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου, με πρόσχημα το μνημόνιο για την εξυπηρέτηση του δανείου 78 δισ. ευρώ το 2011.

Στο μεταξύ, χτες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε πολλά από τα κυβερνητικά μέτρα που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της απόλυσης των εργαζομένων και της ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας και περιλαμβάνονται στον εργατικό κώδικα που είχε υιοθετηθεί το 2012 με τη συναίνεση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Στη συμφωνία είχε αντιτεθεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, όπου δρουν τα στελέχη και μέλη του Πορτογαλικού ΚΚ.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει κόμματα της αντιπολίτευσης, αφορά κυρίως μέτρο που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να απολύει εργαζομένους με την αιτιολογία της "μη προσαρμογής στη θέση εργασίας". Για το δικαστήριο, ο εργοδότης οφείλει αρχικά να εξακριβώσει εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη θέση εργασίας που να αντιστοιχεί στα προσόντα του υπαλλήλου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει αντισυνταγματικά και άλλα μέτρα λιτότητας. Στα τέλη Αυγούστου κρίθηκε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπονταν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΟΥΔΑΝ
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια

XAΡΤΟΥΜ.--

Δεκάδες άρματα μάχης και στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί από νωρίς χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, σε νευραλγικά σημεία της πόλης, κυβερνητικά κτίρια και βενζινάδικα μετά από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από την αρχή της βδομάδας και τη στυγνή κρατική καταστολή εναντίον τους με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, τον τραυματισμό πάνω από 80 άλλων και τις συλλήψεις εκατοντάδων.

Αφορμή του σφοδρού κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ τη Δευτέρα για άρση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα, με πρόσχημα την ανυπαρξία εσόδων λόγω της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα πάνω από δύο χρόνια, οπότε αποσχίστηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε το Νότιο Σουδάν που διαθέτει και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αφού η άρση της κρατικής επιδότησης οδήγησε σε διπλασιασμό της τιμής των καυσίμων, βασικών υπηρεσιών και προϊόντων. Απαίτησαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Μπασίρ, ο οποίος λόγω των εξελίξεων αναγκάστηκε να παραμείνει στο Σουδάν και να μη μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
Εκατοντάδες οι νεκροί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκατοντάδες είναι πλέον οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη στο κρατίδιο του Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα πόσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια των κτισμάτων που καταστράφηκαν. Οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τους 348, με τον αριθμό των θυμάτων να αναμένεται να αυξηθεί. Ο σεισμός που σημειώθηκε βορειοανατολικά της περιοχής Αουαράν είχε 20 χλμ εστιακό βάθος και ήταν τόσο ισχυρός ώστε να αναδυθεί νησί στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας, κοντά στις πακιστανικές ακτές της Γκουαντάρ. Το 90% των κτισμάτων, στην περιοχή Αουαράν σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις έχουν ισοπεδωθεί, ενώ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν υποστεί ζημιές λόγω του Εγκέλαδου, σε έξι διαφορετικές περιφέρειες -Αουαράν, Κετς, Γκουαντάρ, Παντζγκούρ, Τσαγκάι και Κουζντάρ- όπως αναφέρουν οι αρχές του Μπαλουχιστάν.

Επιζήσαντες από το σεισμό κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, γιατρούς και τρόφιμα, ενώ οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν λάβει μόνο 700 σκηνές, από τις 5.000 που υποστηρίζει ότι έχει στείλει η τοπική κυβέρνηση. Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για ασθένειες και επιδημίες.

ΚΕΝΥΑ
Νέες επιθέσεις και ερωτήματα

NAΪΡΟΜΠΙ.--

Δύο νέες επιθέσεις σε μεθοριακές πόλεις της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, εξαπέλυσαν χτες ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», μόλις ένα 48ωρο από τον τερματισμό της επίθεσης που εξαπέλυσαν το περασμένο Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Γουεστγκέιτ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 72 ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων, ενώ έως χτες εξακολουθούσαν να αγνοούνται τουλάχιστον 60 άτομα.

Οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» επιτέθηκαν χτες αρχικά στην πόλη Ουατζίρ προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Αργότερα επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Μαντέρα προκαλώντας το θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανέλαβε την ευθύνη και απείλησε ότι θα χυθεί και άλλο αίμα στην Κένυα εάν δεν σταματήσει η επέμβαση του κενυατικού στρατού στη Σομαλία. Απειλές εκτόξευσε και κατά δυτικών χωρών που υποστηρίζουν την επέμβαση στο Κέρας της Αφρικής.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν αντί να μειώνονται τα ερωτήματα σχετικά με πολλές πτυχές της επιχείρησης των κενυατικών στρατιωτικών και άλλων δυνάμεων (εμπλέκονται και Ισραηλινοί) στο εμπορικό κέντρο. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ουχούρου Κενυάτα αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τον τελικό απολογισμό των νεκρών, που φημολογείται έντονα ότι θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες εάν και όταν αρχίσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια των τριών εκ των τεσσάρων ορόφων του εμπορικού κέντρου που κατέρρευσαν ξαφνικά την περασμένη Τρίτη. Ερωτήματα προκαλούν οι αιτίες κατάρρευσης του εμπορικού κέντρου καθώς πολλοί ειδικοί δεν πείθονται από την εξήγηση κυβερνητικών αξιωματούχων που την αποδίδουν σε πυρκαγιά. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός αγνοούμενων και ομήρων. Ο Ερυθρός Σταυρός στο Ναϊρόμπι ανακοίνωσε πως αγνοούνται περίπου 60, αλλά οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» επιμένουν πως είχαν στα χέρια τους 137 ομήρους, οι οποίοι - όπως υποστηρίζουν - βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια του Γουεστγκέιτ.

Μυστήριο καλύπτει και την εθνικότητα των δραστών της επίθεσης. Αρχικές πληροφορίες ενέπλεκαν Αμερικανούς, Βρετανούς, ακόμη και γυναίκες, όπως η 29χρονη Βρετανίδα προσηλυτισμένη μουσουλμάνα Σαμάνθα Λεθγουάιτ (γνωστή σαν «Λευκή Χήρα») που φέρεται να έπαιξε ηγετικό ρόλο. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός της έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Ιντερπόλ κατά της Λεθγουάιτ έπειτα από αίτημα των κενυατικών αρχών «για κατοχή εκρηκτικών και συνωμοσία για την εξαπόλυση βομβιστικής επίθεσης σε παραθεριστικά κέντρα».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε χτες ότι η ΝΑΤΟική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι παρούσα «για όσο χρόνο χρειαστεί», ότι η εκεί αποστολή είναι «ιστορία επιτυχίας» και ότι θεωρείται από όλες τις πλευρές της περιοχής «αμερόληπτος εγγυητής» της ...«ειρήνης και της ασφάλειας». Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι η Λιβύη και η Γρενάδα αναγνώρισαν την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου...

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Απεργία έκαναν χτες εκατοντάδες εργάτες στο ναυπηγείο του Γκντανσκ στη βόρεια Πολωνία διεκδικώντας την καταβολή υπερωριών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο λουτρό αίματος στην ιρακινή πρωτεύουσα χτες όπου σημειώθηκαν βομβιστικές επιθέσεις σε ανοιχτές αγορές δύο σιιτικών συνοικιών, δύο μέρες μετά τις επιθέσεις στη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ. Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει 23 νεκρούς και 40 τραυματίες, που έρχονται να προστεθούν στους περίπου 5.000 ανθρώπους, στη συντριπτική πλειοψηφία πολίτες, που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τις αρχές του χρόνου.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απαγόρευση λειτουργίας τις Κυριακές επέβαλε δικαστήριο στα πολυκαταστήματα οικιακών ειδών «Leroy Merlin» και «Castorama», τα οποία άνοιγαν τα συνολικά 15 καταστήματα που διατηρούν στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, στη γαλλική πρωτεύουσα. Για κάθε παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 120.000 ευρώ. Η απόφαση λήφθηκε ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο σερβικός οργανισμός σιδηροδρόμων και η «Siemens» υπέγραψαν χτες συμβόλαιο, αξίας 11.850.000 ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού, την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στο σιδηροδρομικό τμήμα του Πανευρωπαϊκού Αξονα 10, τον Οκτώβριο...

ΧΑΓΗ.-- Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε επικύρωσε, σε δεύτερο βαθμό, την 50ετή ποινή κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον εμφύλιο της Σιέρα Λεόνε (1991-2002).

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία «Στατόιλ» ανακοίνωσε χτες τον εντοπισμό ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου (τουλάχιστον 600.000.000 βαρελιών) σε περιοχή που απέχει περίπου 500 χλμ βορειοανατολικά του Νιουφάουλαντ στον Καναδά.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ, σε επίθεση ενόπλων με στόχο αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με τον τοπικό πρωθυπουργό, Ομάρ Αμπντουλάχ, η ανταλλαγή πυρών συνεχιζόταν για ώρες μετά την επίθεση, ωστόσο δεν ήταν σαφές ποιοι την πραγματοποίησαν. Ο Ο. Αμπντουλάχ έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που έχουν προγραμματιστεί στις 29 Σεπτέμβρη, ενώ οι δράστες φέρονται να διέσχισαν τα σύνορα από το Πακιστάν, την Τετάρτη.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη η έναρξη της δίκης για την υπόθεση ομαδικού βιασμού 13χρονης στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τέσσερις ανήλικοι ηλικίας από 14 έως 17 ετών, βίασαν μία 13χρονη μαθήτρια, την οποία, σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια στην καθηγήτριά της, στη συνέχεια εκβίαζαν με αποκαλύψεις. Οι τέσσερις ύποπτοι ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε συναίνεση της μαθήτριας.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέοι τριγμοί

ΡΩΜΗ.-

Ανεβαίνει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία, καθώς το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας», αλλά και άλλες δυνάμεις της κεντροδεξιάς συμμαχίας απειλούν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό που διατηρούν με το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, στην περίπτωση που αφαιρεθεί από τον Καβαλιέρε η έδρα του Γερουσιαστή. Γι' αυτό θα αποφασίσει οριστικά στις 4 Οκτώβρη, ειδική Επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα μετά την καταδίκη τον προηγούμενο μήνα του Μπερλουσκόνι από το Ανώτατο Δικαστήριο σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση που μετατράπηκε σε ένα χρόνο κατ' οίκον περιορισμό ως ένοχος για φορολογική απάτη.

Η εκ νέου διατύπωση των απειλών αυτών έχει προκαλέσει δυσφορία και έντονη δυσαρέσκεια στους κυβερνητικούς εταίρους του Μπερλουσκόνι και αυξάνει την ανησυχία της αστικής τάξης σε περίοδο που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. Ο πρωθυπουργός Λέτα υπογράμμισε ότι η χώρα δε χρειάζεται κινήσεις αποσταθεροποίησης και κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αμφισβητήσει αποφάσεις της Δικαιοσύνης ή των οργάνων. Στο ίδιο πνεύμα παρενέβη χτες και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ