ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Κάμερα - «όπλο» ενάντια στο ζόφο

«Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου
«Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου
Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το Σάββατο το 36ο Φεστιβάλ Δράμας, αφήνοντας «γλυκιά» γεύση στους θεατές και τον κόσμο του κινηματογράφου, λόγω της ποιότητας, τεχνικής, αισθητικής και περιεχομένου, πολλών ταινιών. Χαρακτηριστικά που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτό που η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ (πρόεδρος ο Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης - σεναριογράφος και μέλη οι: Φωτεινή Κοτρώτση, σκηνοθέτης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, κριτικός κιν/φου - δημοσιογράφος, Τάκης Σπυριδάκης, ηθοποιός - σκηνοθέτης, Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης - συγγραφέας - διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους) χαρακτήρισε ως «ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό κινηματογράφο» την απουσία στήριξης του κράτους στους δημιουργούς. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πράξη το κάλεσμα του σωματείου «μικρό» προς τα σωματεία του καλλιτεχνικού χώρου να πάρουν θέση μαζί με το λαϊκό κίνημα.

Η επιτροπή σημείωσε ότι «παρά τις δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ και την παντελή απουσία του κράτους, που διαμορφώνει μια ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό κινηματογράφο, οι Ελληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών μικρού μήκους συνεχίζουν όχι μόνο να παράγουν άρτιες τεχνικά ταινίες αλλά και να αποτυπώνουν με διεισδυτική ματιά την κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε».

Η, τραγικά επίκαιρη λόγω του θέματός της, ταινία «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου απέσπασε τον «Χρυσό Διόνυσο» του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός νεαρού που εντάσσεται σε φασιστική ομάδα.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Dead End» της Τώνιας Μίσιαλη, ενώ το βραβείο σπουδαστικής ταινίας κέρδισε η Σόνια Λίζα Κέντερμαν για την «Νικολέτα».

Τα υπόλοιπα βραβεία: «Ελληνες του Κόσμου»: «Αννα» του Σπύρου Χαραλάμπους, Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη»: «Pieta» του Αλέξανδρου Τσαντίλα, Ειδικό βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης» για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη: «Συνθήκη 10/60»» του Ακη Πολύζου.

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος («Συνθήκη 10/60»), Σεναρίου: Γιώργος Τελτζίδης («Γεννήτρια»), Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Μυρτώ Παπούλια («Στο κατώφλι» της Αναστασίας Κρατίδη), Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Φρίξος Προέδρου («Red Hulk»), Μοντάζ: Ντίνος Γρηγορίου («Σκιαμαχία» σε σκηνοθεσία του ίδιου), Ηχου: Χρήστος Παπαδόπουλος («Μαθήματα Οδήγησης» του Βασίλη Καλαμάκη), Σκηνικών - Κοστουμιών: Francois Schuiten και Δήμητρα Παναγιωτοπούλου («Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους), Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Πλατύραχος («Εθελοντές» του Θοδωρή Βουρνά), Σχεδιασμού Ηχου: Αρης Λουζιώτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος («Συνθήκη 10/60»).

Ειδικό Βραβείο: «Δεν είμαι τώρα εδώ» των Ζήση Κοκκινίδη και Ιωνα Παπασπύρου. Εύφημος Μνεία: «Travel Express» της Νατάσας Ξύδη και «Counting Happiness» της Βενετίας Ευριπιώτου.

Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση. Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: «Νικολέτα» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν. Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών: στους Διευθυντές Φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη («Red Hulk»), Νίκο Θωμά («Ωραίο Το Μουστάκι Σου Giorgio» του Αναστάσιου Γκότση), Πέτρο Νούσια («Ανευ» της Ιουλιέτας Καλαντζή).

«Ηλιος στην πέτρα»

Από πρόβα της παράστασης
Από πρόβα της παράστασης
Δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δεντράκι καλοσύνη,

ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη,

κι ένα μουλάρι από θυμό μες στην καρδιά τους

που δε σηκώνει τ' άδικο...

Εξήντα πέντε χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου (1949) και σαράντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας (1974), στη σκηνή «Lab» του θεάτρου «Σημείο» (Χαριλάου Τρικούπη 4, πρώην ΑΠΛΟ, πίσω από την Πάντειο, τηλ. 210.9229.579), στα μέσα Νοέμβρη, ανεβαίνει το έργο «Ηλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου, βασισμένο στη ζωή της αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Ελένης Τραγγανίδα, όπως την κατέγραψε στο αφήγημά της «Η Μυρτιά του βουνού», αλλά και σε διηγήσεις άλλων συναγωνιστριών και εξόριστων γυναικών, στη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και της χούντας.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και φωτισμούς Κοραή Δαμάτη, και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου.

Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της -στο ΔΣΕ, στις εξορίες και στις φυλακές- σε μια έγκυο συγκρατούμενή της (βουβό πρόσωπο), όντας και πάλι εξόριστη από τη φασιστική Απριλιανή χούντα, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές της γενιάς της.

Βασικό ρόλο στην παράσταση έχει η Καλλιόπη Βέττα, που θα ερμηνεύει παραδοσιακά μοιρολόγια, τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου, Ηλία Ανδριόπουλου, κ.ά.

Στιγμές στιγμές θαρρώ πως οι στρατιώτες

που πέσανε στη ματωμένη γη

δεν κείτονται, θαρρώ, κάτω απ' το χώμα

αλλά έχουν γίνει άσπροι γερανοί.

«Βυσσινόκηπος» και πάλι

Ο «Βυσσινόκηπος» της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη σεζόν, επαναλαμβάνεται (25/9-24/11), φιλοξενούμενη από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης, από τα ελάχιστα σωζόμενα του τέλους του 19ου αιώνα, τη βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Ολγας 108). Η παράσταση εξαρχής σχεδιάστηκε από τον άστεγο πλέον θίασο, για να παιχτεί σ' αυτό το αρχοντικό.

Το έργο παίζεται σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη, σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, διαμόρφωση του χώρου - κοστούμια Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου. Παίζουν: Εφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Αννα Ευθυμίου, Μάριος Μεβουλιώτης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Γιώργος Φράγκογλου.

Παραστάσεις: Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή (9 μμ), Σάββατο 6.30 μμ, Κυριακή 7 μμ. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας (μόνο 45 θέσεις) οι θεατές πρέπει να προμηθεύονται τα εισιτήριά τους πριν την ημέρα της παράστασης, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ» (Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310.276.447, καθημερινές).

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ του Δήμου Αθηναίων («Τεχνόπολις», Γκάζι) διοργανώνει (27 - 29/9, 10 π.μ. - 6 μ.μ.) δωρεάν ξεναγήσεις. Θα πραγματοποιούνται συνεχώς προβολές αρχειακού υλικού με θέμα τους ανθρώπους του εργοστασίου, τη γραμμή παραγωγής και τις συνθήκες εργασίας, στο κτίριο του Ν. Υδαταερίου. Η περιήγηση αφορά και στις Δεξαμενές Καθαρισμού, τους Παλαιούς και Νέους Φούρνους, το Μηχανουργείο. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (23-29/9) η «Μικρή Αρκτος» διοργανώνει δύο εκδηλώσεις στο Φιλοπρόοδο Ομιλο Υμηττού (Αμισσού - Σμύρνης και Α. Λεντάκη), με ελεύθερη είσοδο. Σήμερα (8μμ) συζήτηση με θέμα «Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ' έναν μικρόψυχο καιρό;». Συντονίζει ο ποιητής - στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος. Συμμετέχουν οι ποιητές: Νικόλας Ευαντινός, Αγγελος Καλογερόπουλος, Γιόχαν Κέλτερ, Μιόντραγκ Πάβλοβιτς, Χρίστος Παπαγεωργίου. Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα. Αύριο (8μμ) διάλεξη του καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και ποιητή Νάσου Βαγενά με θέμα «Η παγκοσμιοποίηση του Καβάφη (η απήχηση του Καβάφη στους ποιητές του κόσμου)».

ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «Ρεματιάς», με συναυλία (σήμερα, 8.30 μ.μ.) του Λουδοβίκου των Ανωγείων και των συνεργατών του: Ρόνη Γανιάρη (τραγούδι), Αντώνη Μυτακίδη (κιθάρα), Γιώργο Κοντογιάννη (λύρα, κρουστά), Μανώλη Μπαρδάνη (φυσαρμόνικα). Μια συναυλία «από την ψυχή προς την ψυχή», όπως λέει ο Λουδοβίκος.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ