ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Κλιμακώνουν τα μέτρα και την προπαγάνδα

Αξιοποιούν την επανεκτίμηση του ΑΕΠ, για να καλλιεργήσουν ανοχή στα χειρότερα που φέρνουν για το λαό

Η κυβέρνηση από τη μια βλέπει «φως στο τούνελ» και από την άλλη κλιμακώνει την επίθεση, επαληθεύοντας ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν τέλος
Η κυβέρνηση από τη μια βλέπει «φως στο τούνελ» και από την άλλη κλιμακώνει την επίθεση, επαληθεύοντας ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν τέλος
Με το «κούρεμα» του εμφανιζόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού και με την παραπέρα απογείωση ενιαίου φόρου πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, ξεκίνησαν χτες τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Την ίδια ώρα, τα επιτελεία τους πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι η εκτίμηση για πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ αναπροσαρμόζεται στο 3,8% - 3,9% για το 2013, έναντι της αρχικής εκτίμησης για πτώση 4,2%.

Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό ότι θα βγει ο ίδιος κερδισμένος από ενδεχόμενη επιστροφή της καπιταλιστικής οικονομίας σε ανάκαμψη και να του καλλιεργήσουν ανοχή στα μέτρα, τα οποία έρχονται τώρα να προστεθούν σε εκείνα που τον ρήμαξαν και τον οδήγησαν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη:

1. Προϋπολογισμός 2013: Οι μεταξύ τους συνεννοήσεις θα συνεχιστούν στη διάρκεια της βδομάδας. Ηδη, «ψαλίδισαν» το ποσό του πλεονάσματος κατά το μέρος που αναλογεί στις πρόσθετες περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. «Είμαστε κοντά στο να συγκλίνουμε σε ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας.

2. Ενιαίος φόρος ακινήτων: Βλέπουν τις επερχόμενες «αστοχίες», εξαιτίας της πρόδηλης αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα ασήκωτα χαράτσια του 2014. Η τρόικα θεωρεί ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας δε θα ξεπεράσει το 70% των φόρων που θα επιβληθούν. Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι η παραπέρα απογείωση, στα 4,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ!

3. «Προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα: Συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη. Αμεσα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις εταιρείες ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2013. Απόφαση της συγκυβέρνησης είναι να προχωρήσει τα «σχέδια βιωσιμότητας», με μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες για τους υποψήφιους επενδυτές. Επίσης, θα προσδιοριστούν επακριβώς οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Για τη β' φάση της κινητικότητας, που θα ξεκινήσει μετά το Σεπτέμβρη, θα «επιλεγούν», κατά κύριο λόγο, εργατοϋπάλληλοι από τους ΟΤΑ. Αποφασίστηκε ακόμα να ξεκαθαριστούν οι οφειλές του Δημοσίου στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (ήδη, πραγματοποιείται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου), προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

4. Φόροι Υπέρ Τρίτων: Θα παραδοθεί στην τρόικα η μελέτη κατάργησης που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Διευρυμένη αντιλαϊκή ατζέντα

Η αντιλαϊκή ατζέντα που θα συζητηθεί στο επόμενο διάστημα περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

-- Κρατικός προϋπολογισμός 2013. Υπό συζήτηση βρίσκονται τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» που εμφανίζει η κυβέρνηση καθώς και η κρατική επιδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Οι εκτιμήσεις ως προς το ρυθμό της κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ και η αξιολόγηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- H διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Στα 4 δισ. ευρώ φτάνουν οι παραπέρα «περικοπές». Από αυτές 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία θα εξειδικεύσουν και επιμερίσουν στη συνέχεια με νέα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα. Από την πλευρά των φόρων συζήτηση και αποφάσεις αναμένονται για τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

-- Ελλείμματα: Τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και μετά το β' δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, για τη διαμόρφωση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εκτιμήσεις για το «χρηματοδοτικό κενό», δηλαδή οι δανειακές υποχρεώσεις του κράτους, που δεν καλύπτονται από το υπάρχον αντιλαϊκό πρόγραμμα. Επίσης, το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2015 - 2016.

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτώβρη) και τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (14 Οκτώβρη) και θα επαναληφθούν στα τέλη Οκτώβρη. Αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015 - 2016. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

Συνάντηση με ΤΑΙΠΕΔ

Για «καθυστερήσεις μηνών» στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων εγκαλούν τη συγκυβέρνηση τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία επισκέφτηκαν χτες τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμενικών υποδομών (ΟΛΘ, ΟΛΠ, περιφερειακά λιμάνια), εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ) καθώς και την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.

Σφαγείο για το λαό ο κρατικός προϋπολογισμός

Τα στοιχεία του οκταμήνου για το 2013 δείχνουν παραπέρα συρρίκνωση των «κοινωνικών δαπανών» και ένταση της φορο-επιδρομής

Σε κανονική σφαγή των όποιων «κοινωνικών δαπανών» έχουν απομείνει και σε ανελέητη φορο-επιδρομή εξελίσσεται η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 2013, με στόχο την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος».

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012 (οι οποίες επίσης είχαν συρρικνωθεί σε σχέση με το 2011). Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στα 28,5 δισ. ευρώ, έναντι 31,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Η μεγάλη αφαίμαξη έγινε στους μισθούς και συντάξεις (μείωση κατά 1,16 δισ. ευρώ) και στις δαπάνες περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας (μείωση κατά 1,96 δισ. ευρώ).

Αναλυτικότερα, οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις ανήλθαν στο οκτάμηνο στα 12,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,4 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες για ασφάλιση - περίθαλψη περιορίστηκαν στα 9,9 δισ. ευρώ, έναντι 11,9 δισ. ευρώ το 2012. Στα ασφαλιστικά ταμεία, μεγάλο μαχαίρι έπεσε στον ΟΓΑ (μείωση δαπανών κατά 870 εκατ. ευρώ) και στο ΙΚΑ (μείωση 950 εκατ. ευρώ). Μεγάλη σφαγή έγινε στα επιδόματα πολυτέκνων, καθώς οι σχετικές δαπάνες περιορίστηκαν στα 134 εκατ. ευρώ, έναντι 465 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Για πληρωμή τοκοχρεολυσίων καταβλήθηκαν στους πιστωτές περί τα 53 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 5,5 δισ. ευρώ για πληρωμή τόκων και τα υπόλοιπα 47,5 δισ. ευρώ για πληρωμή χρεολυσίων και άλλων δαπανών σχετιζόμενων με την εξυπηρέτηση του χρέους. Την ίδια στιγμή τα πιστωτικά έσοδα από τα δάνεια της τρόικας και τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν στα 59,4 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 89% των πιστωτικών αυτών εσόδων επιστράφηκε στους δανειστές.

Τα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν μείωση 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012: Στο οκτάμηνο του 2013 ανήλθαν στα 28,85 δισ. ευρώ, έναντι 32,07 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2012. Παρά τη μείωση αυτή, η φορο-επιδρομή σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος καλά κρατεί, με τα έσοδα από άμεσους φόρους να ανέρχονται στα 11,6 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από το χαράτσι στα ακίνητα ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων εισπράχθηκαν 4,3 δισ. ευρώ, όταν από τη φορολογία νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) εισπράχθηκαν μόλις 883 εκατ. ευρώ.

Από έμμεσους φόρους εισπράχθηκαν 15,63 δισ. ευρώ (έναντι 17 δισ. ευρώ το 2012), με τους φόρους συναλλαγών να ανέρχονται στα 9,8 δισ. ευρώ και τους φόρους κατανάλωσης στα 5,2 δισ. ευρώ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συγκεντρώσεις για την πολιτική πρόταση του Κόμματος

Αύριο, Τετάρτη

  • Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων (παλιό νεκροταφείο), θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ ΕΛΤΑ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΛΤΑ (3ης Σεπτεμβρίου 11, 6ος όροφος) καλούν σε συζήτηση, με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ.

-- Συγκεντρώσεις για την Παιδεία

Αύριο, Τετάρτη

  • Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Μενίδι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Ανδρέας Καργόπουλος, στέλεχος του Κόμματος.
  • Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Ιλιον, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, θα μιλήσει ο Δημήτρης Διοΐλης, στέλεχος του Κόμματος.
  • Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος», θα μιλήσει η Μαριάννα Οργέτα, γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ