ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νεκρός άνεργος Ελληνας δίπλα σε κάδο σκουπιδιών

ΛΕΜΕΣΟΣ.--

Την τελευταία του πνοή άφησε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό της Κύπρου, ένας άνεργος Ελληνας 35 ετών, θύμα της παντελούς έλλειψης προστασίας των ανέργων, ο οποίος διέμενε τα τελευταία χρόνια στο νησί. Σύμφωνα με την νεκροτομή που διενήργησε στο νεκρό ο ιατροδικαστής, ο θάνατός του οφείλεται σε ασφυξία λόγω εισρόφησης εμεσμάτων. Οπως έγινε γνωστό, ο 35χρονος όντας άνεργος αναγκαζόταν να ψάχνει για φαγητό στα σκουπίδια και βασιζόταν στην επαιτεία για τα προς το ζην. Τα έξοδα της κηδείας του 35χρονου ανέλαβαν να καλύψουν ο Δήμος Αγ. Αθανασίου, ο Σύλλογος Ελλαδιτών Κύπρου και το Γραφείο Ευημερίας.

Η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ σχετικά με τον θάνατο του 35χρονου άνεργου Ελλαδίτη μετανάστη στον Αγ. Αθανάσιο της Λεμεσού, καταγγέλει «την παντελή έλλειψη προστασίας των ανέργων, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης με την εφαρμογή και του Μνημονίου οδηγεί στην εξαθλίωση ακόμα και στο θάνατο τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή που δίνονται εκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη στήριξη του κεφαλαίου, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αναγκάζονται να ζουν στην ανέχεια, να τρέφονται από τα σκουπίδια, να στερούνται τα αυτονόητα για τη διαβίωση τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους, να σταθούν αλληλέγγυοι, να μην επιτρέψουν το θάνατο κι άλλου εργαζόμενου - ανέργου. Να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να απαιτήσουν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, να παλέψουν για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προετοιμασία για μεγάλο συνασπισμό διαχείρισης

Οι γιγαντοαφίσες των υποτιθέμενων αντιπάλων δεσπόζουν, αλλά προλειαίνεται το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία
Οι γιγαντοαφίσες των υποτιθέμενων αντιπάλων δεσπόζουν, αλλά προλειαίνεται το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία
Την Κυριακή πραγματοποιούνται οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και το ζήτημα αυτό παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές ως το ζήτημα «κλειδί» για την εξέλιξη όλης της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα αυτό θα είναι υπέρ του γερμανικού κεφαλαίου, με όποιο συνδυασμό κομμάτων σχηματιστεί κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα στο κεντροδεξιό κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), με 38% ενώ οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που την προηγούμενη βδομάδα δεν έφταναν το όριο του 5% για είσοδο στη Βουλή, τώρα εμφανίζονται με 6%.

Επίσης το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που στήθηκε από εκπροσώπους μερίδας του γερμανικού κεφαλαίου εμφανίζεται να εξασφαλίζει 5% (από 3% που είχε την προηγούμενη βδομάδα). Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν 28%, οι Πράσινοι 8% και το οπορτουνιστικό διαχειριστικό κόμμα Η Αριστερά (Λίνκε) 9%.

Πάντως όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται το κλίμα για τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών, κάτι που εξάλλου προωθεί μια σημαντική μερίδα των κεφαλαιοκρατών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους κυρίως με την ΕΕ. Τις τελευταίες μέρες προς βοήθεια του υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ έσπευσαν οι πρώην σοσιαλδημοκράτες καγκελάριοι Χελμουτ Σμίτ (94 χρόνων) και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επαίνεσαν την πρόταση του πρώτου για ένα «"νέο σχέδιο Μάρσαλ" για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου» που θα κάνει δήθεν πιο... αλληλέγγυα την ΕΕ. Ο ίδιος ο Στάινμπρουκ ισχυρίστηκε ότι «κακώς» οι σοσιαλδημοκράτες πήραν απόσταση από την Ατζέντα 2010 και ότι σήμερα η Μέρκελ «θερίζει τους καρπούς των δικών τους μεταρρυθμίσεων». Μόνο που αυτές οι μεταρρυθμίσεις σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών ήταν η εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της μισοδουλειάς - μισοζωής, που ήδη ισχύει για πάνω από 7 εκατομμύρια Γερμανούς εργαζόμενους που επιβιώνουν με 400 ευρώ το μήνα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εμφάνιση κινεζικών σκαφών στις επίμαχες βραχονησίδες

ΤΟΚΙΟ.--

Με πρόσθετη ένταση φόρτισε χτες τις ήδη τεταμένες σινο-ιαπωνικές σχέσεις η εμφάνιση δύο σκαφών της κινεζικής ακτοφυλακής στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά) /Ντιαόγου (στα κινέζικα).

Το συμβάν σημειώνεται ένα 24ωρο μετά την 82η επέτειο της βάρβαρης ιαπωνικής κατοχής στην Κίνα, όπου στη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης ζητήθηκε από το Τόκιο να απολογηθεί και να αποζημιώσει τα θύματα της κατοχής και λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, ζήτησε από τις ΗΠΑ να τηρήσουν θέση ουδετερότητας που ισχυρίζονται πως τηρούν στο ζήτημα της σινο-ιαπωνικής αντιπαράθεσης για τις επίμαχες βραχονησίδες. Αφορμή για τη δήλωση του Λέι έδωσε η πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσιγκτον Ιάπωνα αξιωματούχου με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Μπερνς, κατά την οποία ο τελευταίος φέρεται να πρόσφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα των νησιών Σενκάκου.

Τα νησιά βρίσκονται 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ακτής της Ταϊβάν και 400 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Οκινάουα της Ιαπωνίας. Εκτός από τη στρατηγική τους θέση ο υποθαλάσσιος χώρος τους περιέχει σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- «Κερδίσαμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του Μάλι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου πραγματοποιεί εκεί στρατιωτική επέμβαση από τις αρχές Γενάρη. Βέβαια, η «νίκη» Ολάντ αφορά στην εξασφάλιση των γαλλικών συμφερόντων σε μια χώρα με πλούσιο υπέδαφος. Νίκη που «ενδύθηκε» με δήθεν ευαισθησία για τον μαλινέζικο λαό.

ΙΡΜΠΙΛ.-- Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ καθώς άρχισε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου 111μελούς αυτόνομου Κοινοβουλίου. Ο απλός κόσμος θα προσέλθει στις κάλπες το Σάββατο. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι και υποψηφιότητα έχουν θέσει 1.130 υποψήφιοι. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων, της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν και του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, αλλά δυναμική αναμένεται η εμφάνιση της διάσπασης της Ενωσης, του «Γκόραν».

ΡΩΜΗ.-- Το κόμμα του, και η κεντροδεξιά συμμαχία της οποίας είναι ο κορμός, θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα της χώρας δήλωσε, χτες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μία μέρα νωρίτερα, επιτροπή της Γερουσίας είχε αποφασίσει ότι μπορεί να αποκλειστεί από κάθε δημόσιο αξίωμα ο Μπερλουσκόνι λόγω της καταδίκης του από το Ανώτατο Δικαστήριο για απάτη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε κοινή άσκηση σε κινεζικό έδαφος προχώρησαν αστυνομικές δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας, για την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης». Στην άσκηση έλαβαν μέρος οι συνοριακές δυνάμεις των δύο χωρών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο επικεφαλής Γενικός Χειρουργός των ειδικών δυνάμεων του στρατού ειδοποίησε χτες τις στρατιωτικές ιατρικές υπηρεσίες να σταματήσουν άμεσα τη χορήγηση του φαρμάκου «mefloquine» που είναι κατά της ελονοσίας εξαιτίας σοβαρών -έστω και σπάνιων- παρενεργειών, όπως εγκεφαλικές βλάβες, κατάθλιψη, παραισθήσεις, άγχος, ψυχωτική συμπεριφορά. Το φάρμακο είχε φτιαχτεί στα εργαστήρια του αμερικάνικου στρατού από τη δεκαετία του '70 και συνταγογραφούνταν επί δεκαετίες όχι μόνον στις ειδικές δυνάμεις αλλά και σε εκατομμύρια ταξιδιώτες που μετέβαιναν σε χώρες με κρούσματα ελονοσίας.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νοτιοαφρικανοί αστυνομικοί έδωσαν ψευδείς καταθέσεις για τη σφαγή 34 απεργών μεταλλωρύχων του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα τον Αύγουστο του 2012, διαστρέβλωσαν και πλαστογράφησαν στοιχεία ή απέκρυψαν έγγραφα αποφάνθηκε χτες η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που είχε διοριστεί από τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα για να ερευνήσει τα γεγονότα.

ΤΟΚΙΟ.-- Την καταστροφή και των έξι (αντί των τεσσάρων) πυρηνικών αντιδραστήρων του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα διέταξε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μετά από τρίωρη επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στο χώρο της καταστροφής.

ΜΕΞΙΚΟ
Αυξάνονται θύματα και καταστροφές από νέο κυκλώνα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Σε δεινή κατάσταση είναι οι κάτοικοι στις βορειοδυτικές περιοχές του Μεξικού εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Μανουέλ» που αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα «κατηγορίας 1», που κινείται με ταχύτητες 120 έως 150 χλμ., προκαλώντας μέσα στις τελευταίες έξι μέρες το θάνατο τουλάχιστον 81 ανθρώπων (οι περισσότεροι στην πολιτεία Γκερέρο), ενώ αγνοούνται 58 κάτοικοι του ορεινού χωριού Λα Πιντάδα (κοντά στο Ακαπούλκο) με 600 κατοίκους, το 50% του οποίου καταπλακώθηκε χτες από τόνους λάσπης.

Οι πλημμυροπαθείς υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1.200.000, εκ των οποίων πολλοί έχουν μείνει άστεγοι. Κάπου 40.000 ξένοι τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλημμυρισμένα πολυτελή ξενοδοχεία του Ακαπούλκο, όπου χτες αναφέρθηκαν βασικές ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και πόσιμο νερό, αλλά και οι πρώτες λεηλασίες σε καταστήματα της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Μεξικανό υπουργό Εσωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Οσόριο Τσονγκ, πάνω από 330 δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις σφοδρότατες καταιγίδες και κυκλώνες των τελευταίων ημερών και στις οποίες έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα πρώτα θύματα και οι πρώτες σοβαρές καταστροφές σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στις μεξικάνικες ακτές σε Ειρηνικό Ωκεανό και Κόλπο του Μεξικού από το σαρωτικό πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Μανουέλ» και του κυκλώνα «Ινγκριντ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ