Αύριο η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
Χιλιάδες νέοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο της νεολαίας του ΚΚΕ και συναντήθηκαν στη μεγάλη νεανική πολιτεία που στήθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», τον ιστορικό τόπο που είναι ποτισμένος από το αίμα και τον ιδρώτα των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στα κτίριά του.
Με ενθουσιασμό συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες, στις συζητήσεις που έγιναν στα περίπτερα των μαθητών, της εργασίας και των ΑΕΙ -ΤΕΙ, στα καλλιτεχνικά σεμινάρια, στο «τηλεπαιδνίδι» με θέμα «αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» και φυσικά στις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις σκηνές.
Την τιμητική του είχε και φέτος ο παιδότοπος. Τα παιδιά ήταν οι ίδιοι πρωταγωνιστές στο «σανίδι» και στο παιχνίδι. Αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι ζωγραφίζοντας σε πέτρες, κατασκευάζοντας κορνίζες, τραγούδησαν, έπαιξαν μουσικοκινητικά παιχνίδια, παρουσίασαν την παράσταση «το χαρούμενο λιβάδι» και παρακολούθησαν με προσοχή γιατί «το γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα».
Από τη συζήτηση στο Εργατικό Στέκι |
Με μια δυνατή εικόνα πρόχειρων τάφων αναδείχθηκε ότι ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών με θύματα την εργατική τάξη, τους λαούς, στις εκατόμβες που στήνουν με τα όπλα, τους πολέμους και τις επεμβάσεις, αλλά και στους χώρους δουλειάς στα σύγχρονα κάτεργα, μπορεί να σταματήσει με την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των εκμεταλλευτών.
Στο περίπτερο της εργασίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της 2ης μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ, «Αλήθειες και ψέμματα για το σοσιαλισμό». Ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη σήμερα να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη και οι οργανωμένοι ταξικοί αγώνες. Να δυναμώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να ισχυροποιηθεί η λαϊκή συμμαχία, να δυναμώσουν οι αγώνες σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με τα συμφέροντα και την εξουσία των αφεντικών. Ξεκαθάρισε ότι «η εργατική τάξη και τα παιδιά της μπορούν να ξεμπερδέψουν με το βραχνά των κρίσεων, με τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μόνο αν πάρουν στα χέρια τους την εξουσία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το τσάκισμα του αστικού κράτους, φτιάχνοντας το δικό της κράτος, το εργατικό, το σοσιαλιστικό κράτος. Το μοναδικό κράτος που μπορεί κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής, απαλλαγμένο από τις δεσμεύσεις στην ΕΕ και τους άλλους οργανισμούς, και μέσα από μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της χώρας, και να παράγει με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».
γέμισε χαρούμενες φατσούλες ο παιδότοπος |
Ακολούθησε θεατρική παράσταση από μαθητές, που έπαιξαν το έργο του Κώστα Βάρναλη «Το κελάηδισμα της τσίχλας», συναυλία ραπ ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και διαδραστικό παιχνίδι «Μάντεψε ποιος είναι ακραίος σήμερα και ποιος όχι» με την απονομή αναμνηστικών δώρων (τετράδια, αφίσες, κοσμήματα κ.ά.) σε όσους συμμετείχαν.
8.30 μ.μ. Αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ στα 45 χρόνια ΚΝΕ - 95 χρόνια ΚΚΕ
9.30 μ.μ. Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα
11.15 μ.μ. Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό.
8.15 μ.μ. Χορευτικό από το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Φίλοι της Παράδοσης»
9.00 μ.μ. Συζήτηση με θέμα «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών στην κατάργηση της εκμετάλλευσης», με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή
10.00 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με τον Κώστα Πρατσινάκη
11.30 μ.μ. Κρητικό Παραδοσιακό γλέντι με τον Μιχάλη Τζουγανάκη.
8.15 μ.μ. Συναυλίες με τα μαθητικά συγκροτήματα: «Passepartout», «Μαύρα Πλήκτρα», «Move on the Groove»
10.15 μ.μ. Συναυλία με τον «MC YINKA»
12.00 μ.μ. Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, «Μπλε», Νίκο Ζιώγαλα.
6.00 μ.μ. «Γνωρίζοντας τον κομμουνιστή ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο». Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Χρωμοφοβία». Ζωγραφιά για την ειρήνη σε ένα μεγάλο σεντόνι
7.30 μ.μ. Αφιέρωμα στα λαϊκά παραμύθια με την Αννα Σιταρίδου και την Ιροντίνα Κάνδραλη
8.15 μ.μ. Μουσικοκινητικά παιχνίδια
9.00 μ.μ. Παράσταση Καραγκιόζη.
8.00 μ.μ. Συζήτηση με θέμα: «Μισή ζωή - μισοάνεργος - μισοεργαζόμενος».
8.00 μ.μ. Συζήτηση με θέμα: «Ανεργος πτυχιούχος, είναι διαβατήριο για την εργασία η μετανάστευση;» θα μιλήσει ο Λευτέρης Μαμάτας, ερευνητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
8.00 μ.μ. «Σε μια κοινωνία ψεύδους το να λες την αλήθεια είναι πράξη επαναστατική», παρουσίαση της 3ης μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθεια και ψέματα για το σοσιαλισμό», θα μιλήσει η Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.