ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Ζητά να διασφαλιστούν η κρατική χρηματοδότηση των εταιρειών και οι θέσεις εργασίας

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου σε βάρος της Αμυντικής Βιομηχανίας
Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου σε βάρος της Αμυντικής Βιομηχανίας
Ερώτηση στους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σπύρος Χαλβατζής με θέμα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που εφαρμόζει κι αυτή η κυβέρνηση και αναδεικνύει τους κινδύνους, τις γενικότερες αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής κατά των εργαζομένων και της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Η πορεία των ΕΑΣ ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα υπονόμευσαν και τα υποβάθμισαν, στηρίζοντας εμμέσως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα με υψηλές παραγωγικές δυνατότητες.

Είτε μπει άμεσα λουκέτο είτε βρεθεί άλλος τρόπος εκκαθάρισης, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Θα κλείσουν ή θα πουληθούν τμήματα των ΕΑΣ, θα οδηγηθούν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραπέρα εξάρτηση της χώρας από τα μονοπώλια του κλάδου στον κρίσιμο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συρρικνώνοντας την ελληνική πολεμική βιομηχανία ακόμα περισσότερο.

Τις εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια τα κλείνουν όχι γιατί μειώθηκε η σημασία τους, όχι γιατί οι παραγωγικές δυνατότητες και οι λειτουργίες τους δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας αλλά γιατί εξυπηρετούν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Τα εργοστάσια των ΕΑΣ, οι εγκαταστάσεις και οι μονάδες παραγωγής οχημάτων της ΕΛΒΟ είναι παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας, οι οποίες στα χέρια του λαού μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση των προγραμμάτων σχεδιοποιημένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έχοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών ολόκληρου του λαού.

Η κατάσταση αυτή εξελίσσεται την ίδια ώρα που στην περιοχή οξύνονται οι ανταγωνισμοί, αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η ύπαρξη και λειτουργία της πολεμικής βιομηχανίας γίνεται όλο και πιο αναγκαία ώστε να μην αδυνατίζει η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή που οι θέσεις εργασίας έχουν συρρικνωθεί κατά εκατοντάδες η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν και να συμφωνήσουν στη σφαγή τους».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση της εταιρείας, για να εξασφαλιστούν όχι μόνο οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις μέσω αναθέσεων παραγγελιών.
  • Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.
ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ
Σε ανοιχτή γραμμή κυβέρνηση - τρόικα

Μέχρι τα τέλη της βδομάδας η οριστική κυβερνητική πρόταση και η απάντηση για τις κρατικές επιδοτήσεις

Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ - ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες ήταν το αντικείμενο χτεσινών διαδοχικών συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση της Κομισιόν για τις «κρατικές επιδοτήσεις» θα σταλεί μέχρι το τέλος της βδομάδας, αλλά το παζάρι θα συνεχιστεί, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, που έρχονται στην Αθήνα στις 22 Σεπτέμβρη.

Το περίγραμμα της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το εξής:

  • ΕΑΣ («Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»): Διάσπαση της εταιρείας σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι. Διατήρηση στρατιωτικού σκέλους για κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το μη στρατιωτικό θα εκκαθαριστεί «εν λειτουργία».
  • ΕΛΒΟ: Επίσης σχεδιάζεται η διάσπαση. Ενα τμήμα θα «εκκαθαριστεί εν λειτουργία» και το δεύτερο, μετά τις αναδιαρθρώσεις, θα «παραμένει για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων».
  • ΛΑΡΚΟ: Λόγος γίνεται για τη «βιώσιμη λειτουργία» της επιχείρησης με στόχο την «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση».

Τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» προβλέπουν συρρίκνωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους», κατάργηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κρίνονται ασύμφορες, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών - «επενδυτών» για τα κερδοφόρα κομμάτια και δραστηριότητες. Εργαλείο εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων είναι οι λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις», τις οποίες, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους, επικαλούνται τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η ΕΕ, μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις προκύπτουν και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο:

  • «Και οι τρεις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας», ενώ «κατά μέσο όρο τα τρία τελευταία χρόνια χρειάστηκαν περίπου 150 εκατ. ευρώ».
  • Τα ΕΑΣ και η ΛΑΡΚΟ είναι στην «Επιτροπή Ανταγωνισμού για παράνομη κρατική βοήθεια». Σύμφωνα με την ΕΕ, την οποία επικαλείται και αξιοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, η «κρατική βοήθεια» φτάνει στη ΛΑΡΚΟ στα 135 εκατ. ευρώ και για τα ΕΑΣ στο 1,1 δισ. ευρώ.
  • Σε κάθε περίπτωση τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο, εξέλιξη που σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα «εκκαθαρίζονται τα μέρη που δεν είναι βιώσιμα» με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ώστε να «επιστραφεί στο Δημόσιο η κρατική βοήθεια»...

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Στη συνέχεια, πορεύτηκαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μπούρα. Ακολούθησε ξανά πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών.

ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο την Κυριακή για τη ΛΑΡΚΟ

Στις 12 μ. στην παραλία Λάρυμνας

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για τη ΛΑΡΚΟ. Το συλλαλητήριο θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι, στην παραλία Λάρυμνας, απέναντι από την πύλη της ΛΑΡΚΟ. Για τη μετακίνηση προς το χώρο της συγκέντρωσης, τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη. Λεωφορεία δρομολογεί και η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ, στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Πάρκου (Λαμία). Στο συλλαλητήριο καλούν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ).

Συναντήθηκαν Βενιζέλος - Νίμιτς

Συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο είχε χτες στην Αθήνα ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Ο Μ. Νίμιτς, ο οποίος σήμερα θα επισκεφτεί τα Σκόπια, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και είπε ότι ο Ελληνας υπουργός του παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά και για την τελευταία πρόταση που είχε υποβάλει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον περασμένο Απρίλη («Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι σε κατάλληλο χρόνο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας.

Δημοσίευμα για «λουκέτο» στον ΟΣΕ

Το άμεσο κλείσιμο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας ως «προαπαιτούμενο» μέτρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, φέρεται να ζητά η τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News». Απαντώντας το δημοσίευμα, το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «τo κλείσιμο ή η απαξίωση του Οργανισμού δεν περιλαμβάνονται επ' ουδενί στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Απεναντίας, κυβερνητική πρόθεση είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του Οργανισμού και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη βασικά και μεγάλα έργα σιδηροδρομικών υποδομών σε όλη τη χώρα».

Ο ΟΣΕ απασχολεί σήμερα περί τους 2.740 υπαλλήλους και λειτουργεί ως διαχειριστής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ROSCO) έχουν αποσπαστεί από τον Ομιλο και οι μετοχές τους έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι την ερχόμενη Δευτέρα 16/9, ενώ η συγκυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει στον μελλοντικό ιδιοκτήτη, μέσω αντίστοιχων συμβάσεων, ετήσια κρατική επιδότηση 50 εκατ. για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών για πέντε χρόνια, μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης τροχαίου υλικού και μακροχρόνια συμφωνητικά για τη μίσθωση επιλεγμένων ακινήτων.

Συλλυπητήρια

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σ. Βιβή Δάγκα για το θάνατο του πατέρα της Θανάση, καθώς και στην οικογένειά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ