ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το υπουργείο Εργασίας ανακαλύπτει ανακοπή της ανεργίας

Τα «ευρήματα» από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τις ροές της απασχόλησης το μήνα Αύγουστο, επιστρατεύει για άλλη μια φορά το υπουργείο Εργασίας, για να κατασκευάσει μια «μαγική εικόνα» για την ανεργία. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο οκτάμηνο του 2013, δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας και από αυτές οι 10.969 μέσα στον Αύγουστο. Καταφεύγοντας στις αλχημείες επιμέρους και αμφίβολων στοιχείων, η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε χτες «ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης». Ομως, η μόνη «σταθεροποίηση» που βλέπουν οι εργαζόμενοι είναι ότι στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης μπήκε για τα καλά η παραπληροφόρηση, οι στατιστικές αλχημείες και το πολιτικό ψέμα.

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αυταπατών για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, γίνεται πλέον συστατικό στοιχείο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Το δρόμο αυτό χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ανάκαμψη των οικονομικών δεδομένων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών διαγράφει τους μισούς ανέργους και μειώνει την ανεργία στο 14%, από το 27% και πλέον που είναι σύμφωνα με την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ. Στα ίδια βήματα χτες ο υπουργός Εργασίας διαπιστώνει και αυτός με τη σειρά του ανακοπή των ρυθμών ανεργίας.

Βέβαια, διαφεύγει από τους αλχημιστές ότι ακόμα και αν αυτό ήταν αλήθεια, με τέτοιους ρυθμούς «σταθεροποίησης» θα χρειάζονταν σχεδόν 200 μήνες ή πάνω από 15 χρόνια για να βρουν κάποια εργασία τα δύο εκατομμύρια ανέργων! Απομένει βέβαια να εξηγήσουν σε αυτά τα δύο εκατομμύρια ανέργους, πώς θα ζήσουν την επόμενη 15ετία περιμένοντας την «ανάκαμψη».

Οσο για τα συγκεκριμένα ευρήματα αξίζει απλά να υπενθυμίσουμε ότι το σύστημα «Εργάνη» καταγράφει μόνο την επίσημη μισθωτή εργασία, αφήνοντας απέξω την αδήλωτη εργασία και τις διακυμάνσεις της απασχόλησης σε ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει το παραμικρό στοιχείο για τους αυτοαπασχολούμενους και τον πρωτογενή τομέα, όπου οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν κατά χιλιάδες. Αλλά ακόμα και για τα ίδια αυτά στοιχεία και την αξιοπιστία τους σε σχέση με την πραγματική κατάσταση της ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας «πιάνεται στα πράσα». Αρκεί να αναφερθεί ότι παραθέτει πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι το 2012 το πρώτο οχτάμηνο των ετών αυτών, είχαμε σταθερά αύξηση της μισθωτής εργασίας με τη δημιουργία συνολικά, επιπλέον130.000 θέσεων εργασίας! Είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία η επίσημη ανεργία τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 24,2% πέρσι, από το 7,6% το 2008. Και όμως, όλη αυτή την περίοδο, το υπουργείο Εργασίας «ανακαλύπτει» ότι συνεχώς δημιουργούνταν περισσότερες θέσεις εργασίας στη μισθωτή εργασία απ' αυτές που χάνονταν. Για τόση μεγάλη εγκυρότητα και αξιοπιστία μιλάμε!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο νοσοκομείων

Μαζική συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και εξόρμηση ενημέρωσης των ασθενών στις κλινικές για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» νοσοκομείο.

Σήμερα, έχουν νέα Γενική Συνέλευση. Επίσης Γενική Συνέλευση έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του ΓΝ Πατησίων και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στη Νέα Ιωνία. Οι εργαζόμενοι στο Αττικόν θα κάνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του νοσοκομείου για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη μη πληρωμή δεδουλευμένων.

Δραματικές επιπτώσεις

Με τη μεταφορά των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ και την κινητικότητα - διαθεσιμότητα (απόλυση) όλου του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού η κυβέρνηση μετατρέπει τον Οργανισμό σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, ενισχύοντας έτσι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ.

Με το κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει η Ομοσπονδία, καταργούνται υπηρεσίες που παρέχονται μέχρι τώρα δωρεάν: Συνταγογράφηση, κατ' οίκον νοσηλεία, ιατρική περίθαλψη, πλήρης βιοχημικός και ορμονολογικός έλεγχος, ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, γυναικολογικές εξετάσεις, test pap και παρακολούθηση εγκύου. Επίσης, καταργούνται τα δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, οι δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ' οίκον για τους κλινήρεις, η δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία και οι δωρεάν οδοντοστοιχίες, οι μεταλλικοί σκελετοί και τα ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά. «Ακόμα και αυτός ο αποδομημένος σήμερα ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, χωρίς προμήθειες, μηχανήματα και τεχνική υποστήριξη, εξυπηρετεί το 25% των ασφαλισμένων και αποτελεί ένα ανάχωμα. Το 45% των ήδη φτωχοποιημένων Ελλήνων δε θα έχει πρόσβαση στην Υγεία. Τα Νοσοκομεία κλείνουν, η μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τις παροχές του υπάρχοντος λειψού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Εισιτήριο αποκλεισμού» από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

«Εισιτήριο αποκλεισμού» χαρακτηρίζει η ΟΓΕ το πρόγραμμα «Εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης», που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους ανασφάλιστους και τις ανασφάλιστες, και καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους:

«Το πρόγραμμα "εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης" σε υπηρεσίες Υγείας, που εξάγγειλε η κυβέρνηση είναι ένα ακόμα πλήγμα στο δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι ασφάλιση. Είναι στην πράξη "εισιτήριο" αποκλεισμού για εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους και ανασφάλιστες. Οσοι και όσες πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα εξασφαλίσουν μόνο για τέσσερις μήνες και μόνο τρεις επισκέψεις σε γιατρούς και ελάχιστες εξετάσεις, ενώ πολλές μητέρες θα στερηθούν ακόμα κι αυτές προκειμένου να καταφέρουν να πάνε στο γιατρό το παιδί τους. Πρόκληση αποτελεί η παροχή του "εισιτηρίου" για τις εγκύους, αφού δεν καλύπτει ούτε το κόστος του τοκετού και των αναγκών του νεογέννητου.

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να δώσουν το δικό τους "εισιτήριο" χωρίς επιστροφή στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που μετατρέπει την Υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους - εργαζόμενους, άνεργους και ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στάχτη στα μάτια των ανέργων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο, σχετικά με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις αποτελούν στάχτη στα μάτια των ανέργων, τη στιγμή που ο αριθμός τους αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο, η κυβέρνηση προετοιμάζει να κάνει νέες απολύσεις, ενώ οι όποιες νέες θέσεις εργασίας είναι σε μεγάλο ποσοστό εποχικές, κακοπληρωμένες και σε μεγάλο βαθμό μερικής απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, για να απαιτήσουν μέτρα προστασίας των ανέργων, να αποκρούσουν τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που εξαπολύεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές με το λαό στην εξουσία».

Απεργία στη ΣΕΚΑΠ

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες οι περίπου 200 εργαζόμενοι της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, στην Ξάνθη, που ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία εξαγοράς, η εργοδοσία ανακοίνωσε μέσα στον Αύγουστο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Επιβεβαιώθηκε ταχύτατα ότι η πώληση δεν εξασφαλίζει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ρωσικά, τουρκικά και αμερικανικά κεφάλαια για το ποιος θα ελέγχει την καπνοβιομηχανία.

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε από τα ξημερώματα το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις συνεταιριστικών επιχειρήσεων, φέρνει απολύσεις, μειώσεις μισθών, χτύπημα γενικότερα στα εργασιακά δικαιώματα. Θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αποφασίσουν, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, να διαφυλάξουν τα εργασιακά τους δικαιώματα».

ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι οκταμηνίτες διεκδικούν δυναμικά τη σύμβασή τους

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες η στάση εργασίας των εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ. Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) για τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές που κυμαίνονται από 586 ευρώ μεικτά μέχρι 761 ευρώ μεικτά με 3 τριετίες κ.λπ. και για τις συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμής των εργολαβικών εργαζομένων.

Απαίτησαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων στην Ενέργεια στη βάση της ίσης αμοιβής για ίδια εργασία ανάμεσα σε μόνιμους, 8μηνίτες και εργολαβικούς.

«Η αδράνεια των σωματείων της ΓΕΝΟΠ και των παρατάξεων που πλειοψηφούν σ' αυτά, η προσπάθειά τους να κρατήσουν "ήσυχους" τους εργαζόμενους, η θέση τους ότι το ζήτημα της μείωσης των μισθών θα λυθεί και ότι δε χρειάζονται αγώνες, δεν πέρασε στους εργαζόμενους στα 8μηνα. Με τη συμμετοχή τους, απέδειξαν ότι την εμπιστοσύνη τους κερδίζει το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στη ΔΕΗ που εκφράζεται μέσα από το ΣΕΕΕΝ που δεν κάνει διαχωρισμό των εργαζομένων ανάλογα με το είδος σύμβασης και την εργασιακή τους σχέση (μόνιμος, οκταμηνίτης, εργολαβικός), ή από την επιχείρηση που εργάζεται (ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κ.ά.)», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ