Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Το υπουργείο Εργασίας ανακαλύπτει ανακοπή της ανεργίας

Τα «ευρήματα» από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τις ροές της απασχόλησης το μήνα Αύγουστο, επιστρατεύει για άλλη μια φορά το υπουργείο Εργασίας, για να κατασκευάσει μια «μαγική εικόνα» για την ανεργία. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο οκτάμηνο του 2013, δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας και από αυτές οι 10.969 μέσα στον Αύγουστο. Καταφεύγοντας στις αλχημείες επιμέρους και αμφίβολων στοιχείων, η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε χτες «ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης». Ομως, η μόνη «σταθεροποίηση» που βλέπουν οι εργαζόμενοι είναι ότι στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης μπήκε για τα καλά η παραπληροφόρηση, οι στατιστικές αλχημείες και το πολιτικό ψέμα.

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αυταπατών για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, γίνεται πλέον συστατικό στοιχείο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Το δρόμο αυτό χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ανάκαμψη των οικονομικών δεδομένων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών διαγράφει τους μισούς ανέργους και μειώνει την ανεργία στο 14%, από το 27% και πλέον που είναι σύμφωνα με την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ. Στα ίδια βήματα χτες ο υπουργός Εργασίας διαπιστώνει και αυτός με τη σειρά του ανακοπή των ρυθμών ανεργίας.

Βέβαια, διαφεύγει από τους αλχημιστές ότι ακόμα και αν αυτό ήταν αλήθεια, με τέτοιους ρυθμούς «σταθεροποίησης» θα χρειάζονταν σχεδόν 200 μήνες ή πάνω από 15 χρόνια για να βρουν κάποια εργασία τα δύο εκατομμύρια ανέργων! Απομένει βέβαια να εξηγήσουν σε αυτά τα δύο εκατομμύρια ανέργους, πώς θα ζήσουν την επόμενη 15ετία περιμένοντας την «ανάκαμψη».

Οσο για τα συγκεκριμένα ευρήματα αξίζει απλά να υπενθυμίσουμε ότι το σύστημα «Εργάνη» καταγράφει μόνο την επίσημη μισθωτή εργασία, αφήνοντας απέξω την αδήλωτη εργασία και τις διακυμάνσεις της απασχόλησης σε ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει το παραμικρό στοιχείο για τους αυτοαπασχολούμενους και τον πρωτογενή τομέα, όπου οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν κατά χιλιάδες. Αλλά ακόμα και για τα ίδια αυτά στοιχεία και την αξιοπιστία τους σε σχέση με την πραγματική κατάσταση της ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας «πιάνεται στα πράσα». Αρκεί να αναφερθεί ότι παραθέτει πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι το 2012 το πρώτο οχτάμηνο των ετών αυτών, είχαμε σταθερά αύξηση της μισθωτής εργασίας με τη δημιουργία συνολικά, επιπλέον130.000 θέσεων εργασίας! Είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία η επίσημη ανεργία τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 24,2% πέρσι, από το 7,6% το 2008. Και όμως, όλη αυτή την περίοδο, το υπουργείο Εργασίας «ανακαλύπτει» ότι συνεχώς δημιουργούνταν περισσότερες θέσεις εργασίας στη μισθωτή εργασία απ' αυτές που χάνονταν. Για τόση μεγάλη εγκυρότητα και αξιοπιστία μιλάμε!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ