Αλλεπάλληλες δηλώσεις και δημοσιεύματα σε Γερμανία και άλλες χώρες
Το χρέος κυριαρχεί στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, αλλά αυτό που κρύβει είναι η ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης |
Ο ίδιος σχολίασε τους υπολογισμούς των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, πως «μπερδεύουν το καθαρό και το μεικτό ποσό», αλλά «η εκτίμηση των 11 δισ. ευρώ δεν είναι παντελώς εξωπραγματική».
Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ δήλωσε χτες ότι ο προκάτοχός της, Γκ. Σρέντερ, δεν έπρεπε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη. Οπως είπε σε προεκλογική συγκέντρωση, «η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μπει στο ευρώ (...) Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και ήταν η αφετηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
«Αναπόφευκτη» θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, Γεργκ Ρόχολ.«Ακόμη και με ένα σημαντικό "κούρεμα", για παράδειγμα, του μισού της χρέους, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί το επίπεδο του χρέους της μετά από μια αναδιάρθρωση», δήλωσε στον ελληνικό Τύπο («Real News»).
Την ίδια ώρα, στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) διαμηνύουν την αντίθεσή τους σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «η ολική επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2020» και ότι μέχρι τότε «οι Ευρωπαίοι εταίροι και ο ESM έχουν αναλάβει όχι μόνο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και να επεξεργαστούν εναλλακτικά σενάρια ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014, που εκτιμάται γύρω στα 11 δισ. ευρώ».
Είναι πολύ πρόωρο να αξιολογηθεί το ύψος της πρόσθετης «βοήθειας» που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. «Η τρόικα θα κάνει τη δουλειά της και θα υπολογίσει το πιθανό χρηματοδοτικό κενό και εμείς με τη σειρά μας ακολουθώντας τη φυσιολογική ροή της διαδικασίας θα υποβάλουμε σχετική πρόταση το φθινόπωρο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος, αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην Ιταλία, πρόσθεσε με νόημα ότι η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάκαμψη, απαιτώντας έμμεσα από το λαό να βάλει την ουρά στα σκέλια.
Σημάδι της κρίσης στη Γαλλία είναι, τέλος, το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε η ανεργία τον Ιούλη, καθώς ο αριθμός όσων ζητούν εργασία έφθασε τα 3.285.700, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας (άνοδος 0,2% σε σχέση με τον Ιούνη και 10% στη διάρκεια ενός έτους). Η ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξάνεται για 27 συνεχόμενους μήνες.
Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική τροπολογία
Ψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ». Την εταιρεία συστήνουν από κοινού η κυβέρνηση και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με στόχο να αποτελέσει ενός είδους ΤΑΙΠΕΔ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που σήμερα διαχειρίζεται η Εκκλησία. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Επιχειρηματολογώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ανάμεσα σε άλλα:
«Εμείς είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία ακριβώς διευκολύνει ακόμη περισσότερο και εντάσσει μέσα στο νέο καθεστώς, στις νέες ανάγκες, στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες την αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Βεβαίως, σε εμάς ως ΚΚΕ είναι καθαρή η θέση για την ανάγκη διαχωρισμού των ρόλων ανάμεσα στην Εκκλησία και στο κράτος και ότι στην Εκκλησία πρέπει - όχι μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά συνολικά στο κάθε θρησκευτικό δόγμα - να δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να επιτελεί και να περιορίζεται στους λατρευτικούς σκοπούς. Απ' αυτήν την άποψη, θεωρούμε ότι μέσα σε αυτή τη λογική δεν εντάσσεται η συγκεκριμένη διαδικασία, η συγκεκριμένη διάταξη».
Ολοκληρώθηκε, χτες, ενώπιον του δικαστηρίου, η απολογία του Α. Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι δεν δωροδοκήθηκε, μίλησε για «κουτσομπολιά» που χρησιμοποιούνται σε βάρος του και ανέφερε ότι είναι στοχοποιημένος. Σχετικά με κατασχεθέντα χειρόγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του, ισχυρίστηκε ότι «είναι πλαστά και φαντασιώσεις». Τέλος, επικαλούμενος δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ανέφερε ότι η «Ferrostall» διένειμε μίζες ύψους 70 - 80 εκατ. ευρώ και ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που ασχολήθηκε με την υπόθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένους Ελληνες και ξένους, μη πολιτικά πρόσωπα, που ελέγχονται ποινικά και από τα ελληνικά δικαστήρια. Αθώοι δήλωσαν επίσης οι εκπρόσωποι εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι επιχειρηματίες Κ. Αντωνιάδης και Π. Ζαχαριάδης. Ο αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού, Π. Σταμάτης, δήλωσε ότι είναι «παντελώς αθώος», χαρακτηρίζοντας «παράπλευρη απώλεια» την παραπομπή του.
Την ανάγκη συγκρότησης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού συζήτησαν σε χτεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και ο Χάρης Καστανίδης. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν για συμπόρευση των δυνάμεων του χώρου. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτη του 2012, ο Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε μαζί με την Λούκα Κατσέλη τη σύσταση της Κοινωνικής Συμφωνίας, η οποία, στις αμέσως επόμενες εκλογές «φλέρταρε» ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, εντάσσεται στη γενικότερη κινητικότητα για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και αντανακλά την αγωνία της αστικής τάξης να διαμορφώσει εφεδρείες για τη χειραγώγηση του λαού.