Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέα επεισόδια στο σίριαλ με το χρέος

Αλλεπάλληλες δηλώσεις και δημοσιεύματα σε Γερμανία και άλλες χώρες

Το χρέος κυριαρχεί στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, αλλά αυτό που κρύβει είναι η ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης
Το χρέος κυριαρχεί στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, αλλά αυτό που κρύβει είναι η ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης
Νέα επεισόδια καταγράφει καθημερινά το σίριαλ των δηλώσεων από αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη διαχείριση του κρατικού χρέους στην Ελλάδα και κατ' επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Χτες, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί 11 δισ. ευρώ για την κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών της αναγκών την περίοδο 2014 - 2015, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Ο ίδιος σχολίασε τους υπολογισμούς των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, πως «μπερδεύουν το καθαρό και το μεικτό ποσό», αλλά «η εκτίμηση των 11 δισ. ευρώ δεν είναι παντελώς εξωπραγματική».

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ δήλωσε χτες ότι ο προκάτοχός της, Γκ. Σρέντερ, δεν έπρεπε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη. Οπως είπε σε προεκλογική συγκέντρωση, «η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μπει στο ευρώ (...) Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και ήταν η αφετηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

«Αναπόφευκτη» θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, Γεργκ Ρόχολ.«Ακόμη και με ένα σημαντικό "κούρεμα", για παράδειγμα, του μισού της χρέους, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί το επίπεδο του χρέους της μετά από μια αναδιάρθρωση», δήλωσε στον ελληνικό Τύπο («Real News»).

Την ίδια ώρα, στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) διαμηνύουν την αντίθεσή τους σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «η ολική επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2020» και ότι μέχρι τότε «οι Ευρωπαίοι εταίροι και ο ESM έχουν αναλάβει όχι μόνο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και να επεξεργαστούν εναλλακτικά σενάρια ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014, που εκτιμάται γύρω στα 11 δισ. ευρώ».

Είναι πολύ πρόωρο να αξιολογηθεί το ύψος της πρόσθετης «βοήθειας» που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. «Η τρόικα θα κάνει τη δουλειά της και θα υπολογίσει το πιθανό χρηματοδοτικό κενό και εμείς με τη σειρά μας ακολουθώντας τη φυσιολογική ροή της διαδικασίας θα υποβάλουμε σχετική πρόταση το φθινόπωρο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος, αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην Ιταλία, πρόσθεσε με νόημα ότι η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάκαμψη, απαιτώντας έμμεσα από το λαό να βάλει την ουρά στα σκέλια.

Σημάδι της κρίσης στη Γαλλία είναι, τέλος, το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε η ανεργία τον Ιούλη, καθώς ο αριθμός όσων ζητούν εργασία έφθασε τα 3.285.700, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας (άνοδος 0,2% σε σχέση με τον Ιούνη και 10% στη διάρκεια ενός έτους). Η ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξάνεται για 27 συνεχόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ