Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς |
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε, ήδη, χτες το πρωί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ωριαία συνάντηση, ο Τζάρμπα, συνοδευόμενος από τους Μπουρχάν Γκαλιούν, Μισέλ Κίλο και Νατζίμπ Γκχαντμπιάν, έθεσαν εκ νέου και με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της χορήγησης εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς από τις ΗΠΑ. Το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης καθώς και της αντίδρασης του Κέρι δεν έγινε γνωστό.
Ο Τζάρμπα, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, μίλησε για «κατάσταση απόγνωσης» στο πεδίο των μαχών στη Συρία υποστηρίζοντας ότι μέχρι να υπάρξει «σαφής δέσμευση του συριακού καθεστώτος σε πολιτική λύση, θα πρέπει να υπάρχουν όπλα για να αμυνθούμε» αναφερόμενος προφανώς στις αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες του συριακού στρατού σε διάφορες μάχες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι απολύτως κατανοητές «οι ανησυχίες» ότι τα όπλα μπορεί να φτάσουν σε «λάθος χέρια, σε χέρια εξτρεμιστών» και προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και να διαχωρίσει τη θέση της «Συμμαχίας» από τη δράση ακραίων οργανώσεων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».
Από την πλευρά του ο Κέρι απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα του εξοπλισμού και επικέντρωσε στην αναγκαιότητα «επιτάχυνσης» επαφών και διαδικασιών προκειμένου να πραγματοποιηθεί το γρηγορότερο δυνατό «η Διεθνής Σύνοδος για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης». Υποστήριξε ότι οι συνομιλητές του δήλωσαν ότι επίσης επιδιώκουν να γίνει και να επιτύχει η Σύνοδος και ότι δεσμεύονται να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση πιθανότατα με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, αλλά και άλλους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται, μετά από πρόσκληση της Αγκυρας, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν», του μεγαλύτερου κόμματος των Κούρδων στη Συρία, του οποίου οι πολιτοφύλακες, εδώ και ημέρες, εμπλέκονται σε νικηφόρες μάχες με μισθοφόρους ενόπλους ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τουρκική ηγεσία έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από την προέλαση των Κούρδων πολιτοφυλάκων και από το γεγονός ότι θέτουν υπό τον έλεγχό τους ολοένα περισσότερες περιοχές κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου καθώς και ορισμένα μεθοριακά περάσματα που, μέχρι πρότινος, ελέγχονταν από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.
Κατά τις ίδιες πηγές, τη μεγαλύτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Σαλίμ Μουσλίμ, του επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν», ο οποίος έχει τονίσει ότι στοχεύει στη σύσταση ενός προσωρινού διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβει την ευθύνη για τις κουρδικές περιοχές τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στη Συρία. Η Αγκυρα φέρεται να επιδιώκει να λάβει δεσμεύσεις από τον Μουσλίμ ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιχειρήσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής εντός τουρκικού εδάφους (με δεδομένες τις στενές σχέσεις της Ενωσης με το ΡΚΚ και του γεγονότος ότι πολλοί αντικαθεστωτικοί βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία), ότι δεν θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει αυτόνομη οντότητα δίπλα στα τουρκικά σύνορα και ότι θα παραμείνει αν όχι σταθερά απέναντι, τουλάχιστον «ουδέτερος» ως προς τις μάχες ανάμεσα στο συριακό στρατό και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.
Τέσσερις νεκροί και 86 τραυματίες στην Αλεξάνδρεια
ΚΑΙΡΟ.--
Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο με ογκώδεις συγκεντρώσεις οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αντιπάλων τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αρχηγού του στρατού να «εκφράσουν τη στήριξή τους στη μεταβατική ηγεσία» βρίσκονταν σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι σε πολλές πόλεις της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί, με άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και σημεία ελέγχου είχαν αναπτυχθεί σε δρόμους και συνοικίες, ενώ ελικόπτερα πετούν διαρκώς πάνω από τις πόλεις. Ηδη, νωρίς το απόγευμα αναφέρονταν συγκρούσεις στην Νταμιέτα και στη συνοικία Σάμπρα του Καΐρου. Αργά το βράδυ, αναφέρονταν σοβαρά επεισόδια στην Αλεξάνδρεια με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 86 τραυματίες.
Λίγο πριν την έναρξη των αντίπαλων συγκεντρώσεων, η ανακοίνωση των νέων αιγυπτιακών αρχών ότι η δικαιοσύνη εξετάζει κατηγορίες σε βάρος του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι για συνεργασία με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» (επίσης απορρέουσα από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους») στη διάρκεια της εξέγερσης που εκδηλώθηκε την περίοδο των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011, κατά την οποία δραπέτευσαν περίπου 30 φυλακισμένα μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ο Μούρσι, έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά». Και αυτό γιατί κατά στη δραπέτευση δολοφονήθηκαν 14 Αιγύπτιοι φρουροί, κάτι που συνεπάγεται αυτόματα εμπλοκή σε δολοφονία και επίθεση κατά αστυνομικών, ενώ η αναφορά της «Χαμάς» αμέσως αποδίδει στους δραπέτες την κατηγορία της συνεργασίας «με ξένη οργάνωση ενάντια στις αρχές ασφαλείας».
Ο Ισάμ αλ Αριάν, εκπρόσωπος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και τόνισε ότι ακόμη και αν υπάρχει ψήγμα αλήθειας, ο Μούρσι, ως εκλεγμένος πρόεδρος, χαίρει αμνηστίας και μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο με βάση την προβλεπόμενη, για τις περιπτώσεις αυτές, διαδικασία από το σύνταγμα.
Η γνωστοποίηση των καταγγελιών, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη τοποθέτηση ως προς το καθεστώς κράτησης στο οποίο υπάγεται, δηλαδή αυτό της προφυλάκισης ενώ συνεχίζεται η έρευνα για ένα αδίκημα, εκτίναξε στο «κόκκινο» την οργή των υποστηρικτών του και των μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που συνεχίζουν τις καθημερινές διαδηλώσεις καταγγέλλοντας την ανατροπή του. Από την άλλη, αντίπαλοι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και υποστηρικτές του στρατού ανταποκρίνονταν κατά χιλιάδες στο κάλεσμα του επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατηγού αλ Σίσι, να εκφράσουν «με την παρουσία τους στους δρόμους τη στήριξή τους για τη μεταβατική διαδικασία και την αναγκαιότητα ριζικής αντιμετώπισης των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών».
Η ένταση και ο διχασμός ήταν τόσο έκδηλος που το ενδεχόμενο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών (και με δεδομένη την παρουσία οπλοφόρων εκατέρωθεν) φάνταζε, το μεσημέρι χτες, σχεδόν βεβαιότητα. Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούσαν ότι εξίσου εμπρηστική θα ήταν και μια απόπειρα του στρατού, ενθαρρυμένου από ογκώδη ανταπόκριση στο κάλεσμα του αλ Σίσι, να απομακρύνει τους οπαδούς των «Αδελφών Μουσουλμάνων» από τις καθιστικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούν έξω από το τέμενος Ράμπαα αλ Ανταουίγια στο Κάιρο ή και αλλού.
Γενική απεργία και διαδηλώσεις οργής κατά «Ενάχντα» και «Αδελφών Μουσουλμάνων» μετά τη νέα δολοφονία πολιτικού ηγέτη της αντιπολίτευσης
ΤΥΝΙΔΑ.--
Οι ανακοινώσεις αυτές φάνηκαν να εξαγριώνουν περαιτέρω τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχε κηρύξει για χτες η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών προκαλώντας γενική παράλυση σε όλες τις μετακινήσεις (αεροπορικές, οδικές κλπ) αλλά και κλείσιμο όλων των κρατικών υπηρεσιών και πολλών καταστημάτων. Ηδη από νωρίς το μεσημέρι χιλιάδες κόσμου είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Ενωσης στην Τύνιδα, στο Σφαξ, στο Κεφ, αλλά και στο Σίντι Μπουζίντ, που είναι η γενέτειρα του δολοφονηθέντος.
Η οικογένειά του Μπράχμι ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται για σήμερα η κηδεία του προκειμένου να μη δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, ο πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι χαρακτήρισε τη δολοφονία του Μπράχμι «πλήγμα για όλη την Τυνησία», κήρυξε 24ωρο πένθος και ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» καταδίκασε επίσης με σκληρή γλώσσα την επίθεση αποδίδοντάς την σε εξτρεμιστές ισλαμιστές «εχθρούς του τυνησιακού λαού που θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση».
Εντούτοις, η οργή δε φαίνεται να εκτονώνεται και εντάθηκε περαιτέρω από την απόφαση ισλαμιστικών οργανώσεων να καλέσουν σε αντιδιαδηλώσεις μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής. Στις συγκεντρώσεις το μεσημέρι, ήδη, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν κατά του «Ενάχντα», που οι διαδηλωτές θεωρούν ότι δεν έχει, πραγματικά, επιδιώξει να καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών γιατί τελικά αυτή ευνοεί τα σχέδιά του για διατήρηση στην εξουσία. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση διάλυση της κυβέρνησης και έστρεφαν την οργή τους γενικώς κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων», από τους οποίους προέρχεται και το «Ενάχντα».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κόμματα της αντιπολίτευσης, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, συμφώνησαν να προχωρήσουν στο σχηματισμό ενός «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας» το οποίο ζητά τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μόνο για την ολοκλήρωση της εκπόνησης του συντάγματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τη διενέργεια νέων εκλογών εντός των επομένων μηνών. Το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης απέρριψε ο πρωθυπουργός του «Ενάχντα» Αλί Λαραγιέντ, ενώ ο πολιτικός ηγέτης του κόμματος Ρασίντ Γκανούσεϊ, δήλωνε με νόημα ότι η «Τυνησία δε θα γίνει Αίγυπτος».