ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΗΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ, παλαίμαχου κομμουνιστή που μέχρι το τέλος της ζωής του πάλευε με πάθος για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ σαν μια μικρή ένδειξη τιμής κι αναγνώρισης της προσφοράς του στο κίνημα και το ΚΚΕ.

ΕΝΛ, χωριανός του Κ.Ε.

***

ΦΩΤΟ 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΘΑ προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του, 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

Η γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά του.

* Επίσης, στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ ΝΙΟΝΙΟΥ, φίλου και συντρόφου που ήταν πολλά χρόνια φυλακή με τον Βασίλη μου, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

Μαρία Μανθά

***

ΦΩΤ. 1

Πέρασαν 14 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ. Αγαπητός και τίμιος, σεμνός αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου, συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής.

Γιάννα Τρικαλινού

***

φωτο 1

Είναι τρία χρόνια που ήρθε στην Ικαρία, μας αποχαιρέτησε και «έφυγε» για πάντα η αγαπημένη μας φίλη και συντρόφισσα ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ
Στη θύμησή της προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟ Ικαρίας του ΚΚΕ, στο Κόμμα που μέσα από τις γραμμές του πάλευε αλύγιστη, με αφοσίωση και αυτοθυσία μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της.

Φίλοι και σύντροφοι της Ρούλας από την Ικαρία

* Πέρασαν τρία χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας συντρόφισσας ΡΟΥΛΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ.

Στη μνήμη της προσφέρω 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Σαλαμίνας.

Πετράκης Νικήτας

***

φωτό 1

Στις 22 Αυγούστου 2013 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και το θάνατό του. Υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Υβέτ, τα παιδιά του Παναγιώτης - Χρυσούλα και Εφη και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης, 300 ευρώ.

***

φωτό 1

Στις 29 Αυγούστου συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο του ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΕΝΕΛΑΟΥ, αγωνιστή της ΕΑ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ. Δύο φορές τραυματίας, μία το 1947 στα Κρούσσια με βαριά αναπηρία στα πόδια, και δεύτερη φορά το 1949 στο Βίτσι. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, στην αρχή δούλεψε σε εργοστάσιο και μετά σε κομματική δουλειά, όπου τον έταξε το ΚΚΕ. Αποφοίτησε απ' το Πανεπιστήμιο με δίπλωμα καθηγητής Ιστορίας. Για την προσφορά του στην ανωτάτη σχολή τηλεπικοινωνιών όπου εργάστηκε υποδιευθυντής, του απονεμήθηκε Μετάλλιο Λένιν. Ο Μενέλαος Λαζαρίδης ήταν συνειδητός και αταλάντευτος κομμουνιστής μέχρι τα τελευταία του.

ΠΑΛΠΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΛΠΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ντεπό Θεσσαλονίκης.

Η οικογένειά του

***

φωτό 1

Στις 6/8/2013 «έφυγε» από τη ζωή η μαχήτρια του ΔΣΕ ΔΙΑΜΑΝΤΗ (Πολυχρονίδου) ΣΟΦΙΑ. Γεννήθηκε στις 15/12/1927 στο χωριό Ποντοκώμη Κοζάνης. Το 1948 εντάχθηκε εθελόντρια στον ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες του ΔΣΕ με την 18η Ταξιαρχία. Το 1949 με το τέλος του εμφυλίου βρέθηκε στη Σοβιετική Ενωση. Εκεί παντρεύτηκε τον σύντροφο Διαμάντη Δημήτριο με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, την Βασιλική και τον Γιώργο. Επαναπατρίστηκε το 1979 και έκτοτε έμενε στην Αθήνα.

Στη μνήμη της, για το 40ήμερο μνημόσυνό της, τα παιδιά της, ο αδερφός της και τα ανίψια της, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ποντοκώμης, το ποσό των 170 ευρώ.

***

φωτό 1

Ενας χρόνος πέρασε, από τις 20.8.2012, που «έφυγε» από κοντά μας η αξέχαστη και αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά μας σ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΑΝΝΙΚΟΥ. Σ' όλη της τη ζωή στάθηκε στο πλάι της εργατικής τάξης και στο Κόμμα της, το ΚΚΕ.

Στη μνήμη της και στη μνήμη των αντιστασιακών γονιών της, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΠΑΓΩΝΑΣ ΜΩΡΑΪΤΟΥ, ο σύζυγός της Μανώλης Ζαννίκος προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ηρακλείου Αττικής.

***

φωτό 1

Στις 28.7.2013 «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγος, πατέρας και αδελφός ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ, που ο χαμός του μας γέμισε πόνο και οδύνη. Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1933 στο Αστέρι Λακωνίας αλλά η καταγωγή του ήταν από τον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας. Γιος του αγωνιστή κομμουνιστή ΝΙΚΟΥ ΛΑΤΣΗ (Καλόγερου), μεγάλωσε και αντρειώθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας, ζώντας από μικρό παιδί το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Το 1944 η μητέρα του συνελήφθη και εκτελέστηκε έξω από τη Σπάρτη από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, αφήνοντας πίσω 3 ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα πέθανε 9 ετών. Από τα 1945, μετά τις διώξεις και την εξοντωτική τρομοκρατία του παρακράτους κατά των αγωνιστών της Εθν. Αντίστασης, ο Γιάννης και ο πατέρας του βρέθηκαν και πάλι στα βουνά του Πάρνωνα στον ΔΣΕ. Ο Γιάννης ήταν ένοπλος μαχητής από το 1947 έως το 1950, στη διμοιρία ανιχνευτών, ζώντας τραγικές στιγμές μετά την ήττα του ΔΣΕ. Το 1949 ο πατέρας του συνελήφθη βαριά τραυματισμένος και, έξω από τον Κοσμά, εκτελέστηκε. Ο Γιάννης ήταν αγωνιστής με ιδανικά που τα υπερασπίστηκε με ιδεολογική συνέπεια μέσα από την οργανωμένη ζωή του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Γιάννης είναι και θα είναι πάντα εδώ, στο μυαλό, στη σκέψη μας, στους αγώνες μας.

ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Κων/νου Ηλιούπολης, 300 ευρώ.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, Αθηνά Κοττή - Λάτση,

Τα παιδιά του, Νίκος και Βιολέττα Λάτση,

Τα αδέλφια του, Τάκης και Ιωάννα Λάτση,

Τα εγγόνια και τα ανίψια του

Το 40ήμερο μνημόσυνο του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΤΣΗ, θα γίνει την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου ώρα 11.30 π.μ. στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ, συζύγου, πατέρα και παππού, που «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της 10 Αυγούστου 2013. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεταξουργείο την 1η Αυγούστου του 1938. Από το 1965 έζησε με την οικογένειά του στην Πετρούπολη. Πιστός αγωνιστής στις αρχές του Κόμματος και οργανωμένος στους Λαμπράκηδες. Σταθερός μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Η σύζυγός του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν, αντί για στεφάνι, το ποσό των 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πετρούπολης.

* Επίσης, στην μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης προσφέρει, αντί για στεφάνι, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

φωτό 2

Στη μνήμη των γονιών μου, ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ και ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ ΝΙΚΟΥ, που ήτανε μέχρι το τέλος της ζωής τους πιστοί στα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού και στο ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της συζύγου μου, ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, από το Κεντρικό Κιλκίς, εγώ και τα παιδιά μου προσφέρουμε 50 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

Πέτρος Παπαδόπουλος

****

φωτό 1

Στις 24 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» για πάντα ο σύντροφος και αγωνιστής της Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ. Με πολύχρονες φυλακές και εξορίες, τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευαγγελία προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟ Αμφιάλης.

***

φωτο 1

Στις 27 Αυγούστου συμπληρώνονται 7 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΥΓΙΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το Αμάλου της Ικαρίας και αταλάντευτος οπαδός του ΚΚΕ μέχρι τέλους.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του, Γιώργος και Αγγελική και η εγγονή του Νικολέτα προσφέρουν στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, το ποσό των 150 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας του ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο (στις 25.8.2007) της συζύγου μου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, και στη μνήμη του αδελφού μου, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρω για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, το ποσό των 20 ευρώ.

Βαγγέλης Πετρόπουλος, συνταξιούχος

***

4 ΦΩΤ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΤΟΣ (φωτ.) γεννήθηκε το 1912 στη Ρεντίνα Καρδίτσας. Το 1936 υπηρετούσε τη θητεία του στη Λάρισα. Ηταν σιτιστής τάγματος, εκεί γνωρίστηκε με τις αριστερές οργανώσεις. Οπου ένας λοχαγός από το τάγμα τον επιστράτευσε στο Κόμμα. Τον τίτλο του μέλους του Κόμματος τον κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1946, στις 15/8, τον συνέλαβε ο συμμορίτης Βουρλάκης. Τον βασάνισε για πέντε μέρες και έπειτα τον εκτέλεσε στο βουνό Ζαχαράκη.

ΒΑΤΟΥΓΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΑΤΟΥΓΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
Η ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΙΡΗ του Ευαγγέλου, γεννήθηκε το 1922. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943. Το 1947 βγήκε στο Δημοκρατικό Στρατό. Ηρθε στο Γράμμο, στην ελεύθερη Ελλάδα, με την ηρωική πορεία του Απρίλη του 1948. Πολέμησε στο Γράμμο και μετά τον ελιγμό, όπου πέρασαν τα τμήματα στο Βίτσι, υπηρετούσε στην 103η Ταξιαρχία. Σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 1948, στο Βίτσι.

Ο ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (φωτ.) του Λάμπρου, γεννήθηκε στις 27/12/1954, στη φιλόξενη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη, στο 12ο συνοικισμό. Εκεί τελείωσε το δεκατάξιο σχολείο και φοίτησε στη Σχολή Ακτινολόγων - Φωτογράφων. Το 1975 επαναπατρίστηκε με τους γονείς του και όσο να αναγνωριστούν τα διπλώματά του δούλευε ως πλασιέ. Σκοτώθηκε στις 12/1/1983 σε τροχαίο στην Κρήτη.

Η ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (φωτ.) γεννήθηκε το 1928. Βγήκε στο βουνό όπου δούλεψε σε συνεργείο ραφτάδων. Μετά τον ελιγμό του Γράμμου ήταν στις μεταφορές του ΔΣΕ στο Βίτσι. Με την αποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε στην Τασκένδη. Αρχικά δούλεψε στη βιομηχανία, στο εργοστάσιο «Τασλ-Μας» και μετά από τρία χρόνια πήρε μετάθεση στη φάμπρικα στην 12η πολιτεία. Εκεί γνωρίστηκε με τον Λάμπρο Τσίρη του Ευαγγέλου και παντρεύτηκαν. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βαγγέλη και τον Ηλία. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1975. Κατοικούσε στην Αθήνα και δούλευε ως καθαρίστρια μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε. Το 2005 αρρώστησε και απεβίωσε στις 5 Σεπτέμβρη.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
Η ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ του Ανδρέα ΜΟΥΤΟΥ (φωτ.) πέθανε στις 21/1/2011, σε ηλικία 97 χρόνων. Τον άντρα της τον σκότωσε ο συμμορίτης Βουρλάκης στις 20/8/1946. Εμεινε χήρα στα 32 της χρόνια και μεγάλωσε μαζί με τη μάνα της τα τρία της παιδιά, το μεγαλύτερο 5 ετών και το μικρότερο 6 μηνών. Υπέφεραν πολύ για να τα μεγαλώσουν, γιατί ήταν ο εμφύλιος πόλεμος. Ο στρατός τους πήρε τα πράγματα και τους μετέφερε στη Λαμία.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στις μάχες του Γράμμου και Βίτσι, στη θέση Τριανταφυλλιά Φλώρινας.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου και πέθανε το 2007.

Στη μνήμη όλων παραπάνω ο Λάμπρος Τσίρης του Ευαγγέλου προσφέρει 200 ευρώ και ο Χρήστος και η Αικατερίνη Αλέξη προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω του Τομεακού Υπαίθρου Καρδίτσας.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΠΑΚΑΚΗ, η σύζυγός του Αρετή προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της Τομεακής Οργάνωσης Ρεθύμνου. Επίσης, στη μνήμη των αγωνιστών Κομμουνιστών ΜΠΑΜΠΗ και ΑΡΙΣΤΟΥ ΓΙΟΥΠΙΝΑ και σε όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Ακόμα, προς τιμή αυτών που αταλάντευτα συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους στις σημερινές δύσκολες συνθήκες μέχρι τη νίκη.


ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ

ΜΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΑΝΝΙΚΟΥ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΑΝΝΙΚΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ (Γιώργαρος)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ (Γιώργαρος)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ

ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΛΑΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΑΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ