ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ
Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 30.000 παιδιά

Περισσότερα από 30.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ, καθώς δεν επαρκεί η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών Παιδικής Φροντίδας της Αυτοδιοίκησης για να καλυφθούν όλες οι θέσεις των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Κ. Ασκούνη προς τον υπουργό Εργασίας και η οποία κοινοποιείται στους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Γ. Μιχελάκη και Κ. Χατζηδάκη, με βάση τα φετινά στοιχεία 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές τη νέα σχολική περίοδο, ενώ η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ επαρκεί για 60.000 θέσεις. Κατά συνέπεια, 31.153 βρέφη και νήπια θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού και πέρσι την ίδια περίοδο είχαν αποκλειστεί 53.000 παιδιά, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση μειώνοντας το λεγόμενο κόστος ανά παιδί και κόβοντας ακόμα κι απ' το φαΐ των παιδιών, ενέταξε στο πρόγραμμα άλλα 18.000 παιδιά. Παρ' όλα αυτά, είχαν μείνει εκτός 35.000.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με την επιστολή του ζητά να αυξηθούν τα κονδύλια και συγκεκριμένα το συνολικό ποσό από 150 εκατ. ευρώ να ανέλθει στα 225 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που με βάση τις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) (...) είτε με μεταφορά πόρων από τα ΕΠ (σ.σ. Επιχειρησιακά Προγράμματα) (...) είτε με μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ (σ.σ. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"), ώστε άμεσα να καλυφθούν και οι αιτήσεις των 31.153 επιπλέον παιδιών που μένουν εκτός προγράμματος και να στηριχθούν οι οικογένειές τους σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».

Σε απάντησή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, αναφέρει πως από την περασμένη Παρασκευή έχει απευθύνει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Πυρκαγιά στην Αρκαδία

Δεκάδες ήταν τα μέτωπα που ξεπήδησαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορες δασικές περιοχές της χώρας και οι οποίες προκάλεσαν καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Συγκεκριμένα, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και χτες το πρωί, είχαν σημειωθεί 204 πυρκαγιές με πιο σημαντικές αυτές της Ηλείας και της Ανδρου και οι οποίες δεν κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές. Αντίθετα, σημειώθηκε ένας τραυματισμός πυροσβέστη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας μετά την πτώση του από βράχια στην περιοχή Κλινδία.

Χτες, σειρά είχαν τα Ανω Δολιανά Αρκαδίας να αντιμετωπίσουν τις πύρινες εστίες. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι και αρχικά κατάκαιγε δασική έκταση (σε κομμάτι του Πάρνωνα που είχε σωθεί το 2007 από τις φωτιές). Οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης. Οι 34 πυροσβέστες με τα 14 οχήματα και το πεζοπόρο τμήμα ενισχύθηκαν νωρίς το απόγευμα, φτάνοντας συνολικά τους 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 3 υδροφόρες δήμων.

Παράλληλα, το έργο της κατάσβεσης, εξαιτίας του δυσπρόσιτου του εδάφους, στηρίχθηκε στα εναέρια μέσα. Ετσι, στις 6 το απόγευμα ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο καναντέρ, δύο ελικόπτερα και πέντε ψεκαστικά «πετζετέλ». Ως αργά το βράδυ, το μέτωπο βρισκόταν ανατολικά του χωριού και σε μεγάλο υψόμετρο και επισήμως ήταν σε ύφεση.

Από την άλλη, σχεδόν άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χτες το πρωί σε ρέμα στην περιοχή Αδάμες Κηφισιάς. Στο σημείο βρέθηκαν για να την καταστείλουν, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα του Σώματος, 2 υδροφόρες του δήμου και 3 οχήματα ΟΤΑ.

Υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς σε αρκετούς νομούς και περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία «3» εντάσσονται οι νομοί Αττικής, Ευβοίας, Κυκλάδων, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Δωδεκανήσου και Εβρου καθώς και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του Ιονίου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟ ΒΡΕΦΟΣ: Την 20χρονη μητέρα και τη 44χρονη γιαγιά του άτυχου βρέφους που βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη στη χωματερή των Λεχαινών, αναζητά η Αστυνομία. Οπως ανακοινώθηκε, σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για την υπόθεση. Υπενθυμίζεται πως το βρέφος βρέθηκε νεκρό από μετανάστες που έψαχναν στα σκουπίδια και επάνω του υπήρχε ο ομφάλιος λώρος. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιατροδικαστή, το αγόρι γεννήθηκε στην ώρα του, ήρθε στον κόσμο μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχε ύψος περίπου 50 εκατοστά και ζύγιζε σχεδόν τρία κιλά.

ΣΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ εναντίον καταστήματος τον Απρίλη του 2004 είχε χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το ένα από τα όπλα που βρέθηκαν σε ταχύπλοο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών πριν από περίπου 15 μέρες. Για τη συγκεκριμένη επίθεση δεν είχε εντοπιστεί ο δράστης.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χρωματοπωλείο στο Περιστέρι. Η φωτιά εκδηλώθηκε, στο κατάστημα επί της οδού Κώστα Βάρναλη 13, περίπου στις 12.15 το μεσημέρι και λόγω των εύφλεκτων υλικών πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, έσπευσαν στο σημείο 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα οι οποίοι κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο σχεδόν 30 λεπτά της ώρας αργότερα.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ, μετά από 16 χρόνια η Κάτια Γιαννακοπούλου. Τον Ιούλη του 1997 είχε σκοτώσει τον αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη, στη Νέα Σμύρνη. Το συμβούλιο Εφετών Θήβας με βούλευμά του έκανε δεκτή την αίτησή της για αποφυλάκιση σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο καθώς, αν και ισοβίτισσα, έχει εκτίσει 16 χρόνια κλειστής φυλακής και έχει επιδείξει καλή διαγωγή. Η Κ. Γιαννακοπούλου είχε συλληφθεί δύο μέρες μετά τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη έξω από μοναστήρι στη Μάνδρα Αττικής. Η ίδια ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι πυροβόλησε με οκτώ σφαίρες τον ιερέα με τον οποίο είχε συνδεθεί με πολύχρονο ερωτικό δεσμό. Η τότε 42χρονη γυναίκα σκότωσε έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη τον 59χρονο αρχιμανδρίτη, μη μπορώντας να αντέξει τη λήξη του παράνομου δεσμού τους.

Αστυνομική επιχείρηση στο Ζεφύρι

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση καταστολής ήταν σε εξέλιξη από νωρίς χτες το πρωί στο καταυλισμό των Ρομά στο Ζεφύρι Αττικής. Συνολικά πάνω από 100 αστυνομικοί και άνδρες της Ασφάλειας βρέθηκαν στην περιοχή και προχωρούσαν σε αθρόους ελέγχους με πρόσχημα «την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας». Οπως ανακοινώθηκε, ελέγχθηκαν 285 άτομα και προσήχθησαν 110. Από αυτούς, συνελήφθησαν δύο άνδρες. Παράλληλα, ελέγχθηκαν 688 οχήματα, κόπηκαν 150 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αφαιρέθηκαν εννέα άδειες κυκλοφορίας, ισάριθμες άδειες οδήγησης και ένα ζευγάρι πινακίδων.

Πριν λίγες μέρες, για τον ίδιο λόγο, είχαν πραγματοποιηθεί παρόμοιες επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά σε Νομούς της Πελοποννήσου. Από τις επιχειρήσεις αυτές που έγιναν σε καταυλισμούς Ρομά σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία, είχαν ελεγχθεί συνολικά 2.285 άτομα και είχαν προσαχθεί για τα περαιτέρω 714. Από αυτούς, συνελήφθησαν συνολικά 283 άτομα.

Χωρίς ρεύμα Σαντορίνη και Θήρα

Μια πυρκαγιά στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη ήταν η αιτία να μείνουν χωρίς ρεύμα τόσο το νησί όσο και η Θήρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η φωτιά εκδηλώθηκε από βλάβη σε μία μηχανή παραγωγής ρεύματος στην περιοχή Μονόλιθο προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η άμεση αποστολή ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννητριών) στη Θήρα αποτελεί τον κύριο στόχο της ΔΕΗ για την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη ενίσχυση της ηλεκτροδότησης του νησιού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του νησιού». Τέλος, επισημαίνεται πως μετά «την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, θα γίνουν όλες εκείνες οι έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ