ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δηλώσεις - πρόκληση για τους μισθούς των εργαζομένων

Την κατακρεούργηση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παρουσιάζει ως «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση» ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ υποκριτικά δηλώνει οτι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού μέχρι το τέλος του 2016. Σε δηλώσεις του χτες στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας προκάλεσε τους εργάτες και τις εργάτριες για άλλη μια φορά ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα έκανε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. Προχωρήσαμε σε μια νέα αντίληψη όσον αφορά τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Φτιάξαμε έναν νέο μηχανισμό κατά τα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».

«Αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργήσει από 1/1/2017 και ως τότε δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού», σημείωσε ο υπουργός. Μόνο που αυτός ακριβώς ο μηχανισμός που ψηφίστηκε συνδέει τον κατώτερο μισθό με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια πρόκειται για μόνιμο μηχανισμό συμπίεσης των μισθών στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση και το αστικό κράτος παρεμβαίνουν ευθέως στη διαμόρφωση των μισθών, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ορθώνοντας νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας επαίρεται για τις αντεργατικές αυτές παρεμβάσεις αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την αποστολή που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Το ότι ανάλογη νομοθεσία και παρεμβάσεις ήδη εφαρμόζονται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η αντεργατική επίθεση και τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων δεν αποτελούν «ελληνική εξαίρεση», αλλά βρίσκονται στην ίδια τη μήτρα της Ευρωενωσιακής Ενωσης.

Το ίδιο προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός και για το ζήτημα του 13ου - 14ου μισθού, για το οποίο ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι «το κρίσιμο αυτό θέμα δεν τέθηκε ποτέ από την τρόικα, τουλάχιστον επί υπουργίας μου, ούτε τίθεται θέμα για την κυβέρνηση το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Τελεία και παύλα». Ομως και σε αυτό οι «διαβεβαιώσεις» του αρμόδιου υπουργού δεν έχουν την παραμικρή αξία. Ηδη η κατάργηση των συμβάσεων έχουν οπλίσει το χέρι των εργοδοτών που απειλούν τους εργάτες και επιβάλλουν τους μισθούς που θέλουν με ατομικές συμβάσεις. Η παραπέρα αύξηση της ανεργίας είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, ενώ δεν είναι κρυφό ότι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού έχει τεθεί στο παρελθόν και τίποτα δεν αποκλείει να ξανατεθεί το επόμενο διάστημα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Οσο πιο κερδοφόροι τόσο πιο επιθετικοί οι εφοπλιστές

Στα 6,5 δισ. δολάρια ανέρχονται οι ναυπηγήσεις νέων πλοίων από το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσα στο α' εξάμηνο του 2013

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους, για να ανατρέψουν την ταξική, αντιλαϊκή πολιτική απευθύνουν, με χτεσινή τους, ανακοίνωση πέντε ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όσο συσσωρεύει κέρδη τόσο επιθετικότερο γίνεται, απέναντι στους ναυτεργάτες και συνολικά το λαό.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «GOLDEN DESTINY», που δημοσιεύτηκαν στο ναυτιλιακό Τύπο, το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο στο Α' εξάμηνο του 2013 επένδυσε 6,5 δισ. δολάρια για ναυπηγήσεις 110 πλοίων, ποσό αυξημένο κατά 160% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα οπότε και είχε επενδύσει 2,5 δισ. δολάρια.

Παρά την τεράστια κερδοφορία που δείχνουν αυτά τα στοιχεία, οι εφοπλιστές στην ετήσια έκθεση για το 2012 - 2013 της Ενωσης σημειώνουν ότι «οι εκτεταμένες παραγγελίες ναυπηγήσεων συνεχίζουν να απορροφούν τα περιορισμένα διαθέσιμα ποσά χρηματοδότησης, η διεθνής ναυτιλία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης το 2013», προαναγγέλλοντας νέες αξιώσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας τους, που σημαίνει ακόμα πιο σφοδρή επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών.

Την ίδια στιγμή, από τα 110 πλοία που έχουν παραγγελθεί, στα ναυπηγεία της χώρας δεν φτιάχνουν ούτε κουπί. Μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων και προτάσσοντας την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, για την οποία είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι, προωθούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στα πλοία. Ενώ με τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στα καράβια (60.000 υπολογίζονται οι χαμηλόμισθοι, αλλοδαποί ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα στα ποντοπόρα πλοία) το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ έχει φτάσει σε 1 δισ. ευρώ.

Τα σωματεία τονίζουν ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση την ίδια ώρα οι εφοπλιστές να διατυμπανίζουν το «κοινωνικό» τους έργο για τα 130 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν στην κυβέρνηση στα επόμενα τρία χρόνια, ποσό «που αντιστοιχεί με 20 δολάρια την ημέρα ανά μονάδα πλοίου».

Αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική δε βελτιώνεται μόνο ανατρέπεται, σημειώνουν τα σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες να οργανώσουν και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και να την ανατρέψουν.

Στον τζόγο και τα ακίνητα των Ταμείων

Μετά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων και η ακίνητη περιουσία τους σχεδιάζεται να ριχτεί βορά στο χρηματιστηριακό τζόγο. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας των Ταμείων, η οποία θα εισαχθεί μελλοντικά στο χρηματιστήριο και η οποία «θα λειτουργήσει με τους όρους και τα εργαλεία μιας σύγχρονης οικονομίας και κτηματαγοράς»! Μόνο που η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές τέτοιες εταιρείες και μάλιστα ακόμα χειρότερα όταν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, έχουν οδηγηθεί στο φούντο, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες και τους όρους που διέπουν τη «σύγχρονη», δηλαδή την καπιταλιστική, οικονομία.

Η κυβέρνηση, αλλά και οι επιτήδειοι της αγοράς, επενδυτικά funds και ασφαλιστικές εταιρείες μυρίζονται ψητό, πολύ περισσότερο που μέσα στην κρίση οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει. Πρόκειται για σχέδια που στόχο έχουν να αφαιρέσουν και τα όποια περιουσιακά στοιχεία έχουν απομείνει στα Ταμεία, τα οποία αποκτήθηκαν με τις εισφορές και τον ιδρώτα των εργαζομένων, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ιστορία καταλήστευσης της περιουσίας τους, που έγινε με το χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα και τελευταία με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, που θα απογυμνώσει ολοκληρωτικά τα Ταμεία από όποια περιουσία τους απέμεινε.

Συζήτηση για Υγεία - Ασφάλιση - Ανεργία

Συγκέντρωση - Συζήτηση με θέμα «Υγεία - Ασφάλιση - Ανεργία» διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λεωνιδίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιας Κυνουρίας και το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι των φορέων και στη συζήτηση θα συμμετέχει ο Ηλίας Σιώρας, γιατρός και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να βάλει εμπόδια ο λαός στα νέα μέτρα που έρχονται

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση:

«Ο υπουργός Εργασίας, για μια ακόμα φορά, προκαλεί και προσβάλλει τη νοημοσύνη των εργαζομένων ότι δεν πρόκειται να μειωθεί άλλο ο κατώτατος μισθός. Αποπροσανατολίζει και κρύβει το στρατηγικό σχεδιασμό που προωθείται, για νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις. Το κατώτερο μεροκάματο πείνας ήδη στην πράξη καταργείται, μεθοδικά, με διάφορους τρόπους. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν ήδη στα χέρια τους ένα πλήρες αντεργατικό οπλοστάσιο που πετσοκόβει διαρκώς το εργατικό εισόδημα. Οι δεσμεύσεις του Γ. Βρούτση έχουν τόση αξία όση και οι δηλώσεις προηγούμενων υπουργών ότι δε θα έρθουν νέα μέτρα.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν πλέον αρκετή πείρα για να βγάζουν συμπεράσματα. Μόνο οργανώνοντας την πάλη τους, ριζώνοντας γερά τη συμμαχία τους σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε γειτονιά, με εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και στο ΚΚΕ μπορούν να ορθώνουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, βάζοντας στόχο να την ανατρέψουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ