ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Καταστράφηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί

Η φωτιά σε μια υψηλής οικοδομικής αξίας περιοχή στη Βαρυμπόμπη αναδεικνύει και πάλι ότι η πολιτική της κυβέρνησης οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, ενώ οι τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και δάση

Eurokinissi

Ηταν 22.30 το βράδυ της Δευτέρας όταν σε πευκόφυτη έκταση στη θέση Κιθάρα στη Βαρυμπόμπη έπιασε φωτιά. Με το δυνατό αέρα η πυρκαγιά δεν άργησε να επεκταθεί και έτσι, ξεκίνησε η φωτιά που κατέστρεψε ένα δάσος που έχει μπει στο στόχαστρο εμπρηστών. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες και τουλάχιστον 10 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί. Κοντά στο σημείο της προχτεσινής φωτιάς, στις 17 Ιούλη είχε εκδηλωθεί άλλη πυρκαγιά...

Από τις πρώτες ώρες πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εκκενώσεις κατοικιών στις οδούς Μίχα (σ.σ. βρίσκεται κοντά στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά), Ορφέως, Ιόλης, Βελανιδιάς, Δαβάκη και στην Αγ. Κυριακή, όπως και στις οδούς Πτολεμαίου και Μ. Αλεξάνδρου στους Θρακομακεδόνες. Ο ισχυρός αέρας άλλαζε συνεχώς φορά στη φωτιά και προκαλούσε αναζωπυρώσεις και νέες επικίνδυνες εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες με κίνδυνο το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς να κατευθυνθεί προς τον Εθνικό Δρυμό όπου δεν υπήρχαν δρόμοι για να αναχαιτιστεί, ενώ φυσούσαν άνεμοι έντασης έως πέντε μποφόρ. Μετά από αρκετές ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις οριοθέτησαν τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Περίπου στις 4 τα ξημερώματα, η πυρκαγιά απείλησε τον οικισμό των Θρακομακεδόνων. Νωρίτερα, απειλήθηκε και το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά η φορά του αέρα άλλαξε στις 3 και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε.


Eurokinissi

Από την αρχή, στο σημείο έσπευσαν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων. Στην πορεία, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και έφτασαν τους 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 96 ατόμων, δέκα εθελοντικά οχήματα με 20 άτομα, 15 υδροφόρες ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 60 στρατιώτες και 3 μηχανήματα του Στρατού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες πέταξαν 10 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, ενώ οι δυνάμεις συντονίζονταν από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Η προσπάθεια πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων να μη φτάσει η φωτιά στο δάσος της Πάρνηθας που είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά του 2007, ήταν τεράστια. Στις 3 τα ξημερώματα, οι φλόγες πλησίασαν στο κέντρο αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, το κέντρο δεν απειλήθηκε.

Από τις πρώτες ώρες της φωτιάς κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν στην περιοχή.

Περιοχή υψηλής οικοδομικής αξίας

«Είναι η πολλοστή φορά που προσπαθούν να βάλουν φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο. Εδώ και χρόνια το παλεύουν. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το πέτυχαν. Εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη πυρκαγιά προ 20ημέρου, ξεκίνησε η χτεσινοβραδυνή γύρω στις 11 το βράδυ, αφήνοντας πίσω της καταστροφή. Δεν είναι κάτι τυχαίο. Είναι μια προσπάθεια υλοποίησης προεδρικών διαταγμάτων που θέλουν να δοθεί το "φιλέτο" της Πάρνηθας σε ιδιώτες. Είναι μια διαδικασία που σταδιακά ήδη έχει υλοποιηθεί από τις προηγούμενες πυρκαγιές. Μια σειρά κτίσματα έχουν "φυτρώσει" μέσα σε δασώδεις εκτάσεις. Είναι μια περιοχή υψηλής οικοδομικής αξίας». Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών του ΚΚΕ Β. Τοπαλιανίδης στο ραδιόφωνο του «902».


Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «ήταν το μόνο ανέπαφο πράσινο κομμάτι που είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς να καεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αυτό το διευκόλυνε και η μείωση του προσωπικού σε Δασαρχείο και Πυροσβεστική. Δεν υπάρχουν σχέδια προστασίας της Πάρνηθας, ούτε σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Εχει "αφεθεί στην τύχη" της για να παραδοθεί στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Μετά το 2007, 60 στρέμματα δόθηκαν δώρο στο καζίνο. Δε θα σταματήσουν όσο τους αφήνουμε κι εμείς». Ο δημοτικός σύμβουλος είπε πως υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε 10-15 σπίτια στην οικιστική περιοχή της Αγ. Κυριακής, ενώ παρατήρησε ότι θα έπρεπε να υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός για την προστασία της περιοχής.

Στο μεταξύ, τη λήψη έκτακτων μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

«Αλλοτε από εγκληματική αμέλεια, άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες λόγω της ώρας ή της περιοχής συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη χτες (σ.σ. προχτές) το βράδυ στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος» είπε, «ξεχνώντας» ότι το προσωπικό του δοκιμάζεται από τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα λόγω των μεγάλων περικοπών στον προυπολογισμό του. Σημείωσε δε ότι «ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, οι μισές περίπου πυρκαγιές από όσες έχουν εξιχνιαστεί τα αίτιά τους οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση». Το τελευταίο «ανακαλύφθηκε» από τον υπουργό την ώρα που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η τωρινή, απέδιδαν τις δασικές πυρκαγιές, γενικά και αόριστα στον απρόσεκτο ανθρώπινο παράγοντα.

Ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς περιπολίες στα δάση, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση, από τη δύση ως την ανατολή του ηλίου, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες αστικών κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις πρόσφατες πυρκαγιές:

«Οι φωτιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα μάλιστα σε επιλεγμένες περιοχές - φιλέτα, όπως Βαρυμπόμπη, Μαρκόπουλο, Κουβαρά, Μαραθώνα, καίγοντας ακόμα και σπίτια, αναδεικνύουν την έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης, συνολικά τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα δάση για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόρευμα, γι' αυτό και ενισχύει την επιχειρηματική δράση σ' αυτά με διαδικασίες fast track, ενώ, σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και εκχωρεί τη διαχείριση ορεινών όγκων σε ιδιώτες. Ολα αυτά συνθέτουν το αντιλαϊκό - αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο, που αποτελεί την αιτία των εμπρησμών.

Την ίδια στιγμή είναι διαρκής η υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων.

Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε τις ελλείψεις και τα κενά στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική, την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Να μην υπάρχουν τριών ειδών εργασιακές σχέσεις στην Πυροσβεστική (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί).

Τα τελευταία χρόνια μεταφέρονται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στην Τοπική Διοίκηση, γεγονός που οδηγεί σε παραπέρα κατακερματισμό, ενώ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια με νέα χαράτσια, μέσω της δημοτικής φορολογίας, για πυρασφάλεια και πυροπροστασία. Το ΚΚΕ από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου με επανειλημμένες παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους απ' αυτήν την κατάσταση και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη - διαχείριση του δασικού πλούτου, την προστασία και αξιοποίησή του, προς όφελος του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ