«Εδώ και ένα χρόνο είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, σε σύμπραξη φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής και ΜΚΟ, με πρόσχημα την καταπολέμηση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας, όμως όχι μόνο δεν το λύνουν αλλά το ανακυκλώνουν και μάλιστα με τους χειρότερους όρους. Η μέχρι τώρα εξέλιξη έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σ' αυτά που είχαμε προβάλλει σε προηγούμενες συζητήσεις και μας δικαιώνει για τη στάση μας καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους, ενώ εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν χωρίς ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και χωρίς μέτρα προστασίας.
Εργαζόμενοι που συμμετέχουν σ' αυτά τα προγράμματα με τα δουλεμπορικά γραφεία των ΜΚΟ αλλά και συγκεκριμένα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (720 συνολικά), μας ενημέρωσαν ότι ενώ έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δράσης, υπάρχει υπόλοιπο οφειλομένων από τον Απρίλη. Σε ερώτηση των εργαζομένων προς το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για την καθυστέρηση της πληρωμής, τους ενημέρωσαν, ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη μη έγκαιρη αποστολή των δικαιολογητικών μισθοδοσίας προς το υπουργείο Εργασίας.
Η εξέλιξη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δείχνει πως αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά διαφθορεία και με πρόσχημα τη μείωση της καλπάζουσας ανεργίας προωθεί προγράμματα όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας που δηλώνει "πρέπει να επεκταθούν, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να ανακουφιστούν οι άνεργοι", με μισθούς όμως πείνας, χωρίς δικαιώματα, αποτελώντας το όχημα για την αφαίρεση κατακτήσεων από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μεταφέροντας τα βάρη από την κρίση σε αυτά και συμβάλλοντας στην κατάργηση της σταθερής εργασίας και των Συλλογικών Συμβάσεων. Ως εκ τούτου:
Ζητούμε από την Περιφέρεια, που είναι συμπράττων φορέας και ως εκ τούτου συνυπεύθυνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, να μας απαντήσει:
ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ τέθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ένας 41χρονος αστυφύλακας, ο οποίος φέρεται να εκβίαζε μία 34χρονη. Οπως κατήγγειλε η τελευταία, ο κατηγορούμενος ασκούσε το επάγγελμα του ντετέκτιβ και τον είχε προσλάβει για να συλλέξει πληροφορίες για τρίτο άτομο έναντι του ποσού των 300 ευρώ. Οταν η γυναίκα αποφάσισε να σταματήσει την εν λόγω έρευνα, εκείνος απαιτούσε τα υπόλοιπα 200 ευρώ που του χρωστούσε εκβιάζοντάς την. Ετσι, δόθηκε ραντεβού όπου και ο 41χρονος συνελήφθη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΘΩΟΥΣ έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, μετά από διαδικασία μόλις έξι δικασίμων, τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια και αφορά το θάνατο του 24χρονου ομογενή Ν. Σακελίων, φοιτητή της Αρχιτεκτονικής. Ο 24χρονος το 2008 στη διάρκεια αστυνομικού «ελέγχου» έπεσε σε κώμα και ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, ενώ οι αστυνομικοί, σύμφωνα με καταγγελίες, τον είχαν εγκαταλείψει αναίσθητο στο οδόστρωμα της οδού Αναξαγόρα. Πάντως, αν και οι απολογίες των κατηγορουμένων εξόργισαν τον εισαγγελέα της έδρας που εκτίμησε ότι «ούτε παιδιά Δημοτικού δε θα μπορούσαν να τους πιστέψουν», ωστόσο πρότεινε την απαλλαγή τους, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε καμιά ευθύνη τους για το θάνατο του Σακελίων...
ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο καταυλισμούς Ρομά πραγματοποιήθηκε χτες στη Μεσσηνία όπου, εκτός από τους αθρόους ελέγχους, κατεδαφίστηκαν 14 καταλύματα. Η επιχείρηση αυτή προστίθεται στις δύο προηγούμενες που σημειώθηκαν προχτές σε Κόρινθο και Αργος με πρόσχημα «την πρόληψη και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών». Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, είχαν ελεγχθεί 400 άτομα και 165 οχήματα και είχαν προσαχθεί 113 άτομα. Από αυτούς συνελήφθησαν 29. Παράλληλα, φέρεται να βεβαιώθηκαν 83 παραβάσεις. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε Κόρινθο και Αργος ελέγχθηκαν 405 άτομα και 202 οχήματα. Από τους παραπάνω προσήχθησαν 106 άτομα και συνελήφθησαν 71.
ΜΙΑ 37ΧΡΟΝΗ γυναίκα, η Α. Μπενικσή, βρέθηκε νεκρή στην απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού που κρατούνταν για υποθέσεις ναρκωτικών. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ως αιτία θανάτου καρδιολογικά προβλήματα. Πάντως, όπως επισημαίνουν από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές, η Α. Μπεκινσή είχε διαγνωστεί με πρόβλημα καρδιάς πριν 15 ημέρες, όταν μεταφέρθηκε μετά από μια κρίση στο νοσοκομείο. Σύντομα, όμως, την επανέφεραν στην απομόνωση. Επίσης, στις 15 Απρίλη, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, είχε αυτοκτονήσει στις ίδιες φυλακές η Μ. Θεοδωράκη, που κρεμάστηκε στο κελί της. Αλλά και η Α. Μπεκινσή, λίγο πριν το θάνατό της, είχε κάνει απόπειρα, αλλά, τότε, το προσωπικό την πρόλαβε. Πριν δύο μήνες πέθανε από «φυσιολογικά αίτια» (καρδιά) - κατά την επίσημη εκδοχή - η Αθ. Τζιούρα, σε ηλικία 53 ετών, στην ίδια πτέρυγα.
Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου, διοργανώνει εκδήλωση για τη Μάχη της Σήραγγας στα Τοπόλια που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές, την Κυριακή 4 Αυγούστου και ώρα 11.30 το πρωί στο Κατσωματάδο, στη σήραγγα Τοπολίων.
Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.33 χτες το πρωί στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Σαμοθράκης. Ο σεισμός έγινε αισθητός στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στη Θράκη, χωρίς, πάντως, να αναφερθούν κάποιες ζημιές. Σύμφωνα με το σεισμολογικό σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο και σε απόσταση 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας στην Τουρκία που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο.