ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Ψήγματα μιας πολιτικής που ζητά ανατροπή

Μέσα στο γενικό χαμό των ανταγωνισμών ξεμείναμε και από πλούσιους!

Αυτό τουλάχιστον λένε τα στοιχεία που δόθηκαν για τη φορολογία.

Μόνο 7.000 άτομα δηλώνουν ένα κάποιο εισόδημα. Εντάξει, είπαμε ότι η κρίση καταστρέφει και κεφάλαια αλλά εδώ όπως φαίνεται τους ξέκανε.

Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα: Αφού οι πλούσιοι είναι μόνο 7.000 κι αυτοί φτωχομπατήρηδες των 100 - 150 χιλιάρικων, κι αφού 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι χαμένοι, πού πήγε το χρήμα που λείπει;

Η εξήγηση ότι όλο το χαρτί το μάζεψε η μπάνκα, είναι μία. Η άλλη είναι η γνωστή παλιά: Το χρήμα είναι εκεί που ήταν πάντα: Στις επιχειρήσεις των καπιταλιστών, καθώς αυτοί μόνο παίρνουν από το δημόσιο ταμείο, ποτέ δε δίνουν. Και φοροαπαλλάσσονται...

***

Μιας και μιλάμε για χρήμα: Τα προβλήματα στα ταμεία των νοσοκομείων δε δημιουργήθηκαν από τα τρωκτικά που πράγματι υπάρχουν και είναι εύκολο να τα χτυπήσεις.

Τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα κύρια της υποχρηματόδοτησης από το κράτος που σπρώχνει έτσι στην εμπορευματοποίηση του τομέα. Το παραμύθι με τους ιδιώτες ελεγκτές ήδη έχει αναδειχθεί σε παγίδα που οδηγεί σε μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας για όσους δεν έχουν να πληρώσουν.

***

Στην πρόνοια η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη:

Για να προωθήσει την πολιτική που κόβει επιδόματα η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν ξεφούρνισε το παραμύθι ότι από 156 τυφλούς που εξέτασε στην Κάλυμνο βρήκε ότι οι 100 δεν ήταν τυφλοί. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Το ανάθεμα έπεσε βαρύ.

Ωσπου χτες η κυβέρνηση δήλωσε ότι τελικά μόνο οι 28 δεν είναι τυφλοί. Οργανώσεις τυφλών επιμένουν πως και γι' αυτούς τους 28 είναι πιθανόν η εξέταση να δείξει ότι είναι τυφλοί. Δεν άλλαξε η κατάστασή τους, αλλά τα κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση ώστε να ταιριάζουν στο τι θέλει να κάνει με το ταμείο.

Η λάσπη έχει γίνει ένα από τα βασικά υλικά της κυβερνητικής πολιτικής.

Αφού κοντά ένα χρόνο τρέλανε τον κόσμο με τις περίφημες συντάξεις - μαϊμού, τώρα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Η λάσπη, όμως, έκανε τη δουλειά της.

***

Είναι θέμα αρχής πλέον: Κάθε κυβερνητική ανακοίνωση να αντιμετωπίζεται εξαρχής σαν ψέμα που έχει σκοπό να κάνει ζημιά στην εργατική τάξη.

Ειδικά οι εξαγγελίες που αφορούν στη μόρφωση των παιδιών.

***

Να μιλήσουμε λίγο και για δημοκρατία, μιας και χτες τη γιορτάζανε:

- Στη Χαλκίδα απολύθηκε η πρόεδρος του σωματείου μετά την απεργία.

- Στο Ρέθυμνο, σε φροντιστήριο έγινε μείωση μισθού και στη συνέχεια απόλυση για τον ίδιο λόγο.

- Στα «Ηνωμένα Βουστάσια» επίσης απόλυση τη μέρα της απεργίας.

***

Στη γειτονική Βουλγαρία δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Ηδη καταγράφονται μισθοί μικρότεροι και από αυτούς της Κίνας. Το καταγράφει έρευνα της βουλγαρικής καθημερινής Εφημερίδας «24 Chassa» («24 Ωρες»). Σύμφωνα με την έρευνα, η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή στη Βουλγαρία, η οποία αυξήθηκε πρόσφατα σε 310 λεβ, ισοδυναμεί με 206,24 δολάρια ΗΠΑ. Η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή στην Κίνα είναι 264 δολάρια και ισοδυναμεί με 397 λεβ. Η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή της Βουλγαρίας είναι χαμηλότερη ακόμη και από αυτή στην Ινδονησία (228 δολάρια), Ταϊλάνδη (240 δολάρια), Μαλαισία (297 δολάρια) και Φιλιππίνες (329 δολάρια), ενώ οι τιμές στη Βουλγαρία είναι σημαντικά υψηλότερες απ' ό,τι σε όλες αυτές τις προαναφερόμενες χώρες (πηγή: 902.gr)

***

Για τέλος αφήσαμε το καλύτερο:

Αυτές τις μέρες γίνεται ντόρος με τις περίφημες πεντάμηνες συμβάσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Πρόκειται για συμβάσεις με προνόμιο:

Τα νέα παιδιά θα δουλέψουν πέντε μήνες αλλά θα πληρωθούν μετά το πεντάμηνο. Ποιος τη χάρη τους δηλαδή, θα πάρουν μαζεμένα δύο χιλιάρικα, για να ανοίξουν περίπτερο...

***

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις για όποιον θέλει να το πάρει ανάποδα, απ' αυτές που δεν παίζουν στον αστικό Τύπο:

- Μια εργαζόμενη σε σύσκεψη των σωματείων επισιτισμού δηλώνει «το ΠΑΜΕ, σας το λέω καθαρά ήταν ασπίδα στο φόβο μας. Εκεί άρχισαν να ανοίγουν οι ορίζοντές μας (...) ευχαριστώ που μου δώσατε τα ψήγματα αυτής της αφύπνισης».

- Μια άνεργη περιγράφει στη λαϊκή επιτροπή τι σημαίνει να ζεις με το κερί στον 21ο αιώνα κι ύστερα καταλήγει: Μάθαμε ότι μόνος του κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα.


ΑΝΑΚΑΤΕΜΑΤΑ

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: «Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αμερικανική πλευρά θα πιέσει με ό,τι μέσο μπορεί το Βερολίνο. Το ΔΝΤ θα εντείνει τις πιέσεις του σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και όπου αλλού χρειασθεί (...) Η αμερικανική παρέμβαση θα εκτυλιχτεί ανάμεσα στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και τις ευρωεκλογές της άνοιξης» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΤΟ ΧΡΗΜΑ: «Σοκ υπερφορολόγησης δέχθηκαν το 2012 περισσότεροι από 4.800.000 έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς διαπίστωσαν ότι ενώ η φορολογία τους αυξήθηκε δραματικά, τα εισοδήματά τους διαρκώς συρρικνώνονται σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. το μέσο δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώθηκε κατά περίπου 18% σε σύγκριση με το 2011. Ομως, την ίδια στιγμή, η μέση φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους αυξήθηκε κατά 52%. Περισσότεροι από 1.100.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν πέρυσι στην εφορία μέσο ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου 6.000 ευρώ ή το μήνα 500 ευρώ. Σε σύνολο περίπου 5.500.000 φορολογικών δηλώσεων, 7.011 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα από 98.000 έως 150 εκατ. ευρώ το χρόνο» (στα ΝΕΑ)

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: «Το πάρτι των δισεκατομμυρίων στον χώρο της Υγείας είναι γνωστό εδώ και χρόνια: άλλωστε, έτσι διογκώθηκαν σε εξωπραγματικά νούμερα οι νοσοκομειακές δαπάνες, οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή τα Ταμεία (...) βεβαίως και οι ιδιώτες ελεγκτές δεν είναι πανάκεια: αν δεν διασφαλιστεί ότι θα κάνουν τη δουλειά τους προς όφελος των Ταμείων, είναι πολύ πιθανό να δούμε τη διαφθορά να επιστρέφει από την πίσω πόρτα!» (στα ΝΕΑ)

Η ΛΑΣΠΗ: «"Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τη διακοπή συντάξεων σε μη δικαιούχους αναπήρους, καθώς η έρευνα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: «Τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα Λύκεια επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη δραστική μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τη στροφή των νέων από την εκπαίδευση στην κατάρτιση μέσω των ΙΕΚ» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΕΘΝΟΣ: Οι μισθωτοί αναστενάζουν από Εφορία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διαθεσιμότητα, πόσοι, πού, πότε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναζητούνται ακόμη 5.000 υπάλληλοι για διαθεσιμότητα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πεντάμηνη απασχόληση για 50.000 ανέργους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εργασία για 50.000 ανέργους

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Ξεπούλημα - εξπρές για ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Βυθίζεται» στο δημόσιο χρέος ο ευρωπαϊκός νότος

Η ΑΥΓΗ: Θυσίες στον βρόντο στο 160,5% το χρέος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελέγχους στις τράπεζες ξεκίνησε η Black Rock

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τέλη ΙΧ κάθε μήνα

Η ΕΛΛΑΔΑ: Νέα απάτη στους ομολογιούχους

ΤΑ ΝΕΑ: Ωρολογιακή βόμβα οι φυλακές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οξυνση αντιθέσεων

«Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα υπάρχει από την εποχή του πρώτου ακόμη μνημονίου, το 2010 (...) και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση (...) η ίδια συζήτηση υπάρχει, αναπαράγεται και εκφράζεται με ένταση και μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως τα δύο μείγματα πολιτικής δε χωρίζονται με σινικό τείχος, για παράδειγμα και στις ΗΠΑ χρειάστηκαν και πάρθηκαν πέρσι πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αλλά και τα αστικά οικονομικά επιτελεία, με αφορμή το πρόγραμμα της Ευρωζώνης για την ανεργία μίλησαν για χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Που σημαίνει ότι η αστική πολιτική παίρνει υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε καπιταλιστικής οικονομίας και την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων».

Κουβάρι

«(...) οικονομικά επιτελεία των ΗΠΑ κάνουν λόγο για την ανάγκη να "πέσουν" κεφάλαια στη βιομηχανία, αλλά και για χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, οι ΗΠΑ το υπολογίζουν στα 20 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι οι τράπεζες και μετά την ανακεφαλαιοποίηση δε θα καταφέρουν να ρίξουν κεφάλαια στην αγορά. Εκφράζουν επίσης ενδιαφέρον για την τόνωση του τραπεζικού τομέα. Και πιέζουν τη Γερμανία να αντιμετωπίσει τις τράπεζες, ως συνολικό ζήτημα Ευρωζώνης, ώστε να ενισχυθεί ο Νότος και η Ελλάδα (...) υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, που καλοβλέπουν ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και μάλιστα ακόμη και με την Ελλάδα εκτός ευρώ (π.χ. εφοπλιστές, ενεργειακοί όμιλοι, εξαγωγείς, τελευταία ενδιαφέρον δείχνουν και οι τραπεζικοί όμιλοι κλπ)»...

Τους κινεί ο ανταγωνισμός

«Η οξεία αντιπαράθεση σ' αυτήν την υπόθεση έχει σχέση επίσης με το ποια οικονομία θα ισχυροποιηθεί έναντι των ανταγωνιστών, άρα θα κερδίσει μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά (...) όσο για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και Γερμανίας για την οικονομία της Ελλάδας, αφενός υπάρχουν τομείς της που τους ενδιαφέρουν άμεσα (...) αφετέρου είναι και η γεωστρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο (...) η ατζέντα του ταξιδιού του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ περιλαμβάνει από την οικονομία ως το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Σ' αυτά θέλουν οι ΗΠΑ να συμβάλλει η κυβέρνηση σε όφελός τους. Η συνδιαχείριση του Αιγαίου, και λόγω υδρογονανθράκων, και το Κυπριακό διαπλέκονται επίσης. Να μην ξεχνάμε το σχέδιο "Μεγάλη Μέση Ανατολή", αμερικάνικης έμπνευσης και τις συνέπειές του σε Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία κλπ. Μόνο που και αυτά οξύνουν τους ανταγωνισμούς τους. Η Ελλάδα είναι ήδη πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Και αυτοί είναι επικίνδυνοι για το λαό. Καμιά αναμονή για το όφελος των εντός και εκτός Ελλάδας "σωτήρων". Το κεφάλαιο θέλουν να σώσουν για να εντείνεται η σκλαβιά της εκμετάλλευσης» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ