ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ
Το αφεντικό ψηφίζει, οι υπάλληλοι χάνουν

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε όλο το μεγαλείο του

Μείωση μισθών κατά 9,5% και πετσόκομμα των επιδομάτων σε βάρος των ναυτιλιακών υπαλλήλων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ετοιμάζεται να υπογράψει η πλειοψηφία της διοίκησης, δηλαδή Αυτόνομη Παρέμβαση - ΠΑΣΚΕ (κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο, στέλεχος της ΑΠ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η δραστική μείωση των αποδοχών των ναυτιλιακών υπαλλήλων είναι πρόταση της Ενωσης Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ στην πρόσφατη συνεδρίαση.

Η πλειοψηφία αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Θ. Βασιλόπουλο να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης, απορρίπτοντας βέβαια την πρόταση της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΑΣ, να μη γίνει αποδεκτή καμία μείωση μισθών, να δοθεί μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλουν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στους υπαλλήλους και να γίνει γενική συνέλευση του κλάδου, για να απαντήσει ενωμένα στην επίθεση που αντιμετωπίζει από την εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική.

Η ΔΑΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τον κλάδο τονίζει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης «για άλλη μια φορά θυσιάζει τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών» και αποκαλύπτει ότι οι δυνάμεις αυτές ΑΠ - ΠΑΣΚΕ βρίσκονται σε ανοιχτό αλισβερίσι με τους εφοπλιστές, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης στον ΠΑΣΕΝΤ, όπου ψήφισε και ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μ. Σακέλης!

Το όνομα του προέδρου των ακτοπλόων εφοπλιστών και του γιου του φιγουράρουν μέσα στην κατάσταση ψηφισάντων του ΠΑΣΕΝΤ! Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας η κάλπη είχε «πάει» και στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΑ, όπου ο Μ. Σακέλης είναι διευθύνων σύμβουλος. Στη λίστα με τα ονόματα των ψηφισάντων στην ΑΤΤΙΚΑ, ο Μ. Σακέλης είναι τελευταίος ψηφοφόρος.

Εχουν προηγηθεί: Μείωση κατά 10% και 15% των μισθών που έχουν υπογράψει ΑΠ - ΠΑΣΚΕ στον ΠΑΣΕΝΤ με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τη Διεθνή Ναυτιλιακή Ενωση. Συνελεύσεις, με τους διευθυντές προσωπικού των ναυτιλιακών εταιρειών να κρατάνε πρακτικά!

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην κατεδάφιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων στα χέρια τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κανείς εργάτης της ΑΓΕΤ να μη δεχτεί την «οικειοθελή αποχώρηση»

Την ενέργεια της «Lafarge ΑΕ» να ανακοινώσει κίνητρα για «οικειοθελή αποχώρηση» στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ της Χαλκίδας (25% πλέον της νόμιμης αποζημίωσης) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτεί κανείς τα «κίνητρα» που προσφέρει η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, πετώντας στην ανεργία τους 236 εργαζόμενους, ενώ μέχρι τώρα έχουν απολυθεί 42 εργαζόμενοι, εφαρμόζοντας το νόμο των απολύσεων κατά 5% του προσωπικού κάθε μήνα.

«Ο στόχος σε αυτή τη φάση είναι σαφής: Θέλει να ''ξεμπερδέψει'' μια ώρα αρχύτερα, να κάμψει το ηθικό όσων αγωνίζονται, να διασπάσει τον αγώνα, να σπείρει απογοήτευση και φόβο», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Και σημειώνει: «Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ: Οτι το κλείσιμο του εργοστασίου δεν εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικής και αόριστης ''αποβιομηχάνισης'' της περιοχής, ούτε φταίνε κάποιοι ''κακοί'' επιχειρηματίες, ούτε γενικά τα ''μνημόνια'', όπως διατείνεται ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός (παλιός και ''νέος'') και οι πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Η εξέλιξη αυτή είναι επιχειρηματική κίνηση της Lafarge, αφορά αναδιάρθρωση της παραγωγής της που σκοπό έχει τη μεγιστοποίηση των υπερκερδών της σε περίοδο κρίσης. Το ''ομολογεί'' άλλωστε και η ίδια όταν υπολογίζει ότι από το 2014 θα έχει ΕΤΗΣΙΑ κέρδη 18 εκατομμύρια ευρώ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η πολυεθνική δε διστάζει να ξοδέψει τώρα μερικά χρήματα παραπάνω, γιατί ξέρει και υπολογίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα φτάσει γρηγορότερα στο στόχο της που είναι η τεράστια κερδοφορία!».

Παρέμβαση για επανασύνδεση ρεύματος

Σε άμεση παρέμβαση στη ΔΕΗ για την επανασύνδεση κομμένου ρεύματος σε σπίτι ανέργου, ο οποίος πάσχει κι από σκλήρυνση κατά πλάκας, προχώρησε το ΠΑΜΕ και ο Πολ. Σύλλογος Αγ. Διονυσίου στην Πάτρα. Ο ασθενής είναι άνεργος από πέρσι τον Οκτώβρη, ενώ, λόγω της ασθένειάς του, πρέπει να έχει ρεύμα στο σπίτι (για το ψυγείο όπου συντηρεί τα απαραίτητα και ακριβοπληρωμένα φάρμακα και για ανεμιστήρα).

Τα συνδικάτα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος συναντήθηκαν με τον διευθυντή και απαίτησαν την επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι του ανέργου. Παράλληλα, κατήγγειλαν την υποκρισία, την αναλγησία και την απανθρωπιά της Διοίκησης της ΔΕΗ, που προχωράει σε διακοπές ρεύματος σε ανέργους, σε πολύτεκνους, σε ηλικιωμένους, σε χρονίως πάσχοντες και μάλιστα Παρασκευή μεσημέρι.

«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»
Μετατρέπεται σε Κέντρο Αποκατάστασης

Τη μετατροπή του «Αμαλία Φλέμινγκ» σε Κέντρο Αποκατάστασης που θα πλαισιώνεται από κάποια απ' τα σημερινά ιατρεία και μονάδες περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Το «Αμαλία Φλέμινγκ» είναι ένα απ' τα 5 ή 6 νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο που θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα γίνει στενότερη λειτουργική διασύνδεση με τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης. Χτες, έγινε συνάντηση για το θέμα αυτό του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη με τα δημοτικά συμβούλια και φορείς των Μελισσίων και Πεντέλης. «Ανέφερα ότι δεν πρόκειται να αποφασίσουμε ερήμην των κοινωνιών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας τη συγχώνευση σαν «κάτι καλό για τους πολίτες».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»: Σε έξι νέες απολύσεις από το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης, προχώρησε τη Δευτέρα και χτες Τρίτη, η γαλακτοβιομηχανία "Ολυμπος" των αδελφών Σαράντη. Τη Δευτέρα, απέλυσε έναν εργαζόμενο μέλος του ΔΣ του κλαδικού Σωματείου στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και δύο εργαζόμενους από την Επιτροπή χώρου δουλειάς που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση. Χτες απέλυσε άλλους τρεις εργαζόμενους. Το Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας αμέσως κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας ως παράνομες τις απολύσεις των εργαζομένων και προειδοποιεί την εργοδοσία ότι θα υπερασπιστεί με κάθε πρόσφορο τρόπο τους απολυμένους εργαζόμενους και κάθε άλλο εργαζόμενο που δε σκύβει το κεφάλι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ»: Νέα μείωση μισθών (από 10% έως 15%) επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζόμενους η εργοδοσία της εταιρείας «Αφοι Κωνσταντακάτου» (διαθέτει ηλεκτρολογικό εξοπλισμό), την τρίτη κατά σειρά από την 1/1/2012. Η εργοδοσία, μετά την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των εργαζομένων ότι δε θα αποδεχτούν καμία μείωση αλλά και οποιαδήποτε άλλη αφαίρεση δικαιωμάτων τους, προχωρά «επιλεκτικά» στην εφαρμογή του μέτρου για να διασπάσει τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ: Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον όμιλο Καλοφωλιά, που εκδίδει, μεταξύ άλλων, και την εφημερίδα «Express», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οπως τονίζει, οι εργαζόμενοι εδώ και πέντε χρόνια πληρώνονται με έναντι του μισθού τους, «χρηματοδοτώντας» κατ' αυτόν τον τρόπο την εργοδοσία που χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε κάθε εργαζόμενο. Στη συγκεκριμένη εταιρεία - υπογραμμίζει η Ενωση - εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ: Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει σήμερα στις 2.30 μ.μ., στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης «Ανάπλαση» το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, απαιτώντας την ανάκληση της παράνομης απόλυσης εργαζόμενης στο κέντρο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ»: Απλήρωτοι για τις εφημερίες τους, από το Νοέμβρη του 2012, παραμένουν οι ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ» της Θεσσαλονίκης. Απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς αυθαίρετες και παράνομες περικοπές καθώς και την άμεση καταβολή των οικονομικών διαφορών των εφημεριών από το Γενάρη του 2012 μέχρι τον Οκτώβρη του 2012.

Προθεσμίες για τα οικογενειακά επιδόματα

Σήμερα, Τετάρτη, ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων για το 2013, σε δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Οι ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων, ανά κατηγορία δικαιούχων, έχουν ως εξής: Σήμερα Τετάρτη 24 Ιούλη για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω. Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη για τους δικαιούχους με δύο παιδιά. Τρίτη 1 Οκτώβρη για τους δικαιούχους με ένα παιδί.

Αυτοδίκαιη αργία σε 20 γιατρούς

Σε μια κίνηση επίδειξης πυγμής προς τους γιατρούς, αλλά και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για τους «φταίχτες» της ταλαιπωρίας τους στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την «αυτοδίκαιη αργία 20 γιατρών κλάδου ΕΣΥ, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία».

Πρόκειται για γιατρούς, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διάφορες παραβάσεις και οι υποθέσεις τους εκκρεμούν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ