ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με αγώνες τιμάμε τη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 33 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου
  • Αύριο, στις 7.30 το απόγευμα η εκδήλωση - συγκέντρωση τιμής και μνήμης έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ

Φοιτητές κι εργάτες τιμούν για άλλη μια χρονιά από κοινού τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της δεκαεννιάχρονης ΚΝίτισσας, φοιτήτριας της Παντείου, που δολοφονήθηκε στις 28 Ιούλη 1980, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου - γκέτο της ΕΤΜΑ, καθώς μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες που σχολούσαν. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η εκδήλωση - συγκέντρωση τιμής και μνήμης θα γίνει αύριο, στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός).

Να δυναμώσει η οργάνωση των νέων σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 33 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του καλεί τους νέους και τις νέες να τιμήσουν τη θυσία της, να συμμετάσχουν στην αυριανή συγκέντρωση. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 28 Ιούλη συμπληρώνονται 33 χρόνια από τη δολοφονία της σ. Σωτηρίας Βασιλακοπούλου από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ, έξω από το εργοστάσιο. Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου. Δολοφονήθηκε την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ. Οι εντολές της εργοδοσίας ήταν ρητές: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...". Με ευθύνη της αστυνομίας και της εργοδοσίας, ένα από τα λεωφορεία της εταιρείας πέφτει πάνω στη Σωτηρία, την τσακίζει με τις πίσω ρόδες και φεύγει.

Η αστική δημοκρατία σταματάει στις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, σταματάει όταν οι εργαζόμενοι ορθώνουν ανάστημα απέναντι στην εργοδοσία. Αποκαλύπτεται η δικτατορία των μονοπωλίων, που μόνιμα, με κάθε μορφή στρέφεται ενάντια στους εργαζομένους και στη νεολαία, στη ζωή και στα δικαιώματά μας.

Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το κεφάλαιο ενισχύει ακόμα περισσότερο τον αυταρχισμό, την κρατική κι εργοδοτική βία, για να εξασφαλίζει την κερδοφορία του. Το "νόμος και τάξη" που εφαρμόζει η κυβέρνηση, και με την παλιά και με τη νέα της σύνθεση, έχει στόχο να βάλει τους νέους και τις νέες στα εργασιακά κάτεργα που έχουν ετοιμάσει κεφάλαιο - ΕΕ - αστικές κυβερνήσεις, χωρίς να βγάζουν άχνα. Να δουλεύουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα. Να περιπλανώνται μόνιμα από την ανεργία στην κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές. Με αυτά τα υλικά θα γίνει και η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση σήμερα είναι να δυναμώσει η οργάνωση των νέων σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, στις λαϊκές γειτονιές. Στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα και στους συλλόγους σπουδαστών, στις επιτροπές ανέργων, στις λαϊκές επιτροπές. Η συμμετοχή στην πάλη, στη διαμόρφωση στόχων και αιτημάτων, στις μαζικές διαδικασίες. Στην οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης. Οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση. Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Η ΚΝΕ τιμώντας τη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου καλεί τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση την Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης & Ιερά Οδός)».

Πλούσια δραστηριότητα των εκπαιδευτικών

Σε κέντρο οργάνωσης του αγώνα, κέντρο συμμαχίας και κοινής δράσης, έχει μετατρέψει το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το κτιριακό συγκρότημα του «Ευκλείδη», που κάθε Τρίτη είναι ανοιχτό στο πλαίσιο των εφημεριών. Χτες το πρωί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι μαθητικών συμβουλίων, εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Δ' Διαμερίσματος, σωματείων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του «Ευκλείδη» και συζήτησαν τις εξελίξεις στην τεχνική εκπαίδευση και την παραπέρα οργάνωση του αγώνα. Παραβρέθηκε, επίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στέλεχος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Γιάννης Δελλής.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε ως αναγκαιότητα, εργαζόμενοι, μαθητές, σωματεία, μαζικοί φορείς, να παλέψουν συντονισμένα ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Αποφάσισαν, αύριο Πέμπτη, από το πρωί να πραγματοποιήσουν εξόρμηση με έντυπο υλικό τόσο έξω από το σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» όσο και στις γειτονιές, προκειμένου να ενημερώσουν το λαό για το τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην τεχνική εκπαίδευση.

Η Α', Β' και Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», γονείς, εργαζόμενοι, η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της περιοχής πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό. Την Παρασκευή, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής προγραμματίζει σύσκεψη στο 3ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, στις 11 το πρωί.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά θα κάνει σύσκεψη εκπαιδευτικών αύριο, στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας στις 10 το πρωί.

Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου διοργανώνει σύσκεψη συλλόγων γονέων, μαθητών και συνδικάτων του δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, σήμερα στις 7.30 μ.μ., στο 1ο Λύκειο. Ακόμα διοργανώνει συνέντευξη Τύπου και ανάρτηση πανό στο ΕΠΑΛ Ζακύνθου, όπου βρίσκονται σε διαθεσιμότητα - απόλυση εφτά συνάδελφοι.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει αύριο σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου και την ίδια μέρα, στις 9.30 το βράδυ, συναυλία αλληλεγγύης στους απολυμένους εκπαιδευτικούς, έξω από την πρώην Νομαρχία.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με επιτυχία συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Μαθητικού Τομέα Αχαΐας της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις τις προηγούμενες μέρες περιλάμβαναν διαγωνισμό γκράφιτι ενάντια στο φασισμό, τουρνουά μπάσκετ, συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα «Revenge» και «Πυξίδα» στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών. Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργούσε βιβλιοπωλείο και υπήρχαν επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι και πινγκ πονγκ.

To πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες:

  • Σήμερα, Τετάρτη, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Αύριο, Πέμπτη, στο Θεατράκι συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα «Agleoures Swing Gang», «Πυξίδα», «Revenge» και «Πλανόδια Καλώδια». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παράσταση Καραγκιόζη.

Στις εκδηλώσεις θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», σκάκι, πινγκ πονγκ και επιτραπέζια παιχνίδια και θα διεξαχθεί διαγωνισμός γκράφιτι ενάντια στο φασισμό.

  • Το ταξίδι του 39ου Φεστιβάλ θα περάσει και από το Κιάτο Κορινθίας σήμερα, στις 8 το βράδυ, στον Πευκιά Διμηνιού, με το πρόγραμμα της εκδήλωσης να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τουρνουά beach volley, επίδειξη καταδυτικού εξοπλισμού, προβολή βίντεο με θέμα «οι θέσεις του ΚΚΕ για το δικαίωμα στις διακοπές», συναυλία και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής». Την κεντρική ομιλία θα κάνει η Γιάννα Μαρνέζη, μέλος του ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ.
  • Προφεστιβαλική εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στη Γενισέα της Ξάνθης, οργανώνει η ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει μπροστά στο δημαρχείο και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία, προβολή βίντεο και συναυλίες με νεανικό σχήμα, τον Σαλή Ηλιάζ και τον Στάθη Καπαγερίδη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κυνική ομολογία του ταξικού εκπαιδευτικού συστήματος

«Αντί να μαθαίνουμε δεξιότητες στους νέους, τους φορτώναμε όλους στη γενική παιδεία, μετά το λύκειο έμπαιναν πανεπιστήμιο και μετά στο Δημόσιο. Στερήσαμε την κοινωνία και το εργατικό δυναμικό μας από δεξιότητες». Χιλιοειπωμένο, πάντα όμως αποκαλυπτικό το σχόλιο του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου (κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκπομπής «πρωινό ΜΕGA») για την κατεύθυνση και την ουσία του «εκπαιδευτικού» συστήματος που οραματίζονται επιχειρηματίες, κυβέρνηση και ΕΕ, προσαρμόζοντας ειδικότητες και γνώσεις στα μέτρα και τις ορέξεις του κεφαλαίου.

Μετατρέποντας τα θύματα σε θύτες και την ώρα που τα σχολεία από τον Σεπτέμβρη δε θα έχουν 10.000 αναπληρωτές, 5.000 που μετατάσσονται, 2.000 που είναι σε διαθεσιμότητα, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι «τη νέα σχολική χρονιά δε θα υπάρχει ούτε ένα κενό» κι αν κλείσουν θα ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί. Την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι ο διευθυντής του σχολείου θα τελεί χρέη γενικού δερβέναγα που θα ενημερώνει καθημερινά, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος το υπουργείο «ποιος ήρθε, ποιος δεν ήρθε, ποιος διδάσκει, τι διδάσκει»...

Απονοηματοδοτώντας βασικές έννοιες όπως τι είναι δικαίωμα, εκπαίδευση, εργασία, ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να αποπροσανατολίσει: Τους 2.000 εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από προχτές μοιράζοντας - με στόχο να λειτουργήσουν πυροσβεστικά - υποσχέσεις για απορροφήσεις σε διοικητικές υπηρεσίες και στην ομηρία της ωρομισθίας. Τους χιλιάδες μαθητές στην τεχνική εκπαίδευση που είναι στον αέρα λέγοντας ότι «αναβαθμίζονται» και θα συνεχίζουν τις σπουδές τους σε κάποιο εξίσου υποβαθμισμένο δημόσιο ΙΕΚ. Τους γονείς που αγωνιούν όταν τα παιδιά τους βίαια σπρώχνονται στη μαθητεία, όπου θα εργάζονται τζάμπα για να μάθουν μια τέχνη. Ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που αφορά την τεχνική εκπαίδευση και το γενικό λύκειο θα κατατεθεί μέσα στη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ