ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινές δράσεις εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων για την υπεράσπιση της Κυριακής - αργίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο Δήμο της Αθήνας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο Δήμο της Αθήνας
Μέσα από κοινή συνέντευξη Τύπου και σύσκεψη, όπου συμμετείχαν 16 κλαδικά Σωματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών και Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων καταρτίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την υπεράσπιση της Κυριακής - αργίας.

Απαιτώντας «Κάτω τα χέρια από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία», τα σωματεία των εργαζομένων και οι ενώσεις των αυταπασχολουμένων έστειλαν μήνυμα κοινής πάλης και συντονισμένου αγώνα ενάντια σε κάθε απόπειρα κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων, να συντρίψουν όχι μόνο τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες που ήδη κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο «πνιγμένοι» από τα χρέη και χτυπημένοι από την καπιταλιστική κρίση, αλλά και τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο.

Αποφάσισαν:

1. Τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, που χτυπά την Κυριακή - αργία, να γίνει κινητοποίηση με προορισμό τη Βουλή.

2. Την Τρίτη 23 Ιούλη, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να υπάρξουν εξορμήσεις και πικετοφορίες ενημέρωσης στις γειτονιές της Αττικής. Ταυτόχρονα να βγουν ανακοινώσεις που να μοιραστούν πλατιά, ενώ, με ντουντούκες, από αύριο κιόλας, με βαρύτητα το Σάββατο, να γίνουν πλατιές εξορμήσεις και ενημερώσεις παντού.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το απόγευμα, Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων και Εμπόρων και κλαδικά Σωματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών, πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αθήνας, στο πλαίσιο καθορισμένης συνάντησης με το δήμαρχο Γ. Καμίνη. Αντί όμως για το δήμαρχο, τους υποδέχθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες έφραξαν την είσοδο, με συνέπεια να ακυρωθεί η συνάντηση με το πρόσχημα ότι ο δήμαρχος δεν ήταν ενημερωμένος, ενώ το γνώριζε από τις 13 Ιούλη. Το γεγονός κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι.

Η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπάλληλων Αθήνας, τόνισε: «Με στοιχεία του ΣΕΠΕ και της ΕΣΕΕ 100.000 εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν σε πολυεθνικές εταιρείες και με κέρδη γύρω στο 30% είναι απλήρωτοι, δουλεύουν ανασφάλιστοι. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η επίθεση του κεφαλαίου, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, η μονοπώληση της αγοράς ούτε θέσεις εργασίας φέρνει - το αντίθετο μάλιστα - οδηγεί στον αφανισμό χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους. Αλλά και από τότε που απελευθερώθηκε το ωράριο, οι εργασιακές σχέσεις για τον εμποροϋπάλληλο, έχουν πάψει να ισχύουν».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η Μ. Τσαγκατάκη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»), η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο. Αναφερόμενη, δε, στη λεγόμενη «Συμμαχία για την Κυριακή αργία», τόνισε πως «δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις λυκοσυμμαχίες».

Ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, εστίασε σε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την Κυριακή - αργία. Και τόνισε: «Η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βαδίζοντας στα χνάρια όλων των προηγούμενων, στη σκέψη της δεν έχει τη δημιουργία υγιούς, για τη μικρή επιχείρηση, περιβάλλοντος, αλλά διαμέσου αυτού του μέτρου, πιο γρήγορα, να εξαφανίσει τους μικρούς από την αγορά».

«Η κατάργηση - τόνισε στη συνέχεια - της Κυριακής αργίας είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Η κατάργησή της συνδέεται και με τις οδηγίες της ΕΕ για εργάσιμη εβδομάδα των εφτά ημερών και τις "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες" όπου το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο θα δραστηριοποιείται χωρίς τους "ενοχλητικούς" μικρούς, και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Πετυχημένη η σύσκεψη του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Αθήνας

Με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων από ενώσεις ΕΒΕ και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων από όλη την Αθήνα, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ ευρεία σύσκεψη του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων του Δήμου Αθήνας, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, με σκοπό την οργάνωση της δράσης ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η ανάγκη παραμερισμού των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, καθώς επίσης και το κάθε μέλος του Συλλόγου και των τοπικών Ενώσεων, να «οργώσουν» τις γειτονιές, «συνάδελφο τον συνάδελφο» μέσα από συσκέψεις και εκδηλώσεις να οργανωθεί η αντίσταση από «τα κάτω». Επισημάνθηκαν μια σειρά στοιχεία για τις αρνητικές συνέπειες που έχει το μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, στοιχεία που αναφέρουν και επίσημοι οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, το οποίο σε πρόσφατη έρευνά του επισημαίνει:

-- Η διεύρυνση του ωραρίου σε μια σειρά πόλεις της ΕΕ έφερε συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων χωρίς όμως αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα. Οι επιπτώσεις στην απασχόληση από το διευρυμένο ωράριο είναι αρνητικές. Το εργασιακό κόστος αυξάνεται περισσότερο απ' ό,τι οι πωλήσεις, ιδιαίτερα τις Κυριακές. Τα μικρά καταστήματα μειώνουν τις θέσεις εργασίας (καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο των κερδών, γεγονός που αναγκάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους να δουλεύουν πολύ περισσότερο), ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα κυρίως τροφίμων δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης. Εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μείωσης των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη.

Ο αγώνας αυτός, τονίστηκε, πρέπει να ξεδιπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, επιδιώκοντας ευρύτερες συμμαχίες καθώς η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας θα επηρεάσει αρνητικά πολλούς άλλους κλάδους, εκτός αυτού του εμπορίου.

Στη σύσκεψη και τη συνέντευξη συμμετείχαν: Σύλλογοι Εμποροϋπάλληλων Αθήνας, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Λαυρίου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, Επιχειρησιακά Σωματεία ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA, LIDL Αττικής, «Κωσταντακάτου». Οι Ενωσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων Αθήνας, Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας, Ραπτών - Επιδιορθωτών Αθήνας, Κουρέων - Κομμωτών, Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων, οι Ενώσεις ΕΒΕ Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας.

Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν:

  • ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερο ωράριο.
Τουρισμός για πολύ λίγους

Εμπαιγμό απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους που στερούνται και το ελάχιστο δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή αποτελεί το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που φέρει τον τίτλο «Τουρισμός για όλους», η πρώτη φάση του οποίου δίνει δικαίωμα εξαήμερων διακοπών σε 38.700 άτομα. Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Τουρισμού, ο ΕΟΤ επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με 14 ευρώ αν πρόκειται για ξενοδοχεία, 12 ευρώ για ενοικιαζόμενα δωμάτια και 6 ευρώ για κάμπινγκ, ενώ αναφέρει ρητά ότι το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων στα καταλύματα διαμορφώνεται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το πρόγραμμα επιδοτεί κυρίως τις επιχειρήσεις ενώ για τους δικαιούχους δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα στοιχίσουν οι έξι ημέρες, που προβλέπει το πρόγραμμα.

Τα δελτία θα μοιράζονται ώσπου να εξαντληθούν στα κατά τόπους ΚΕΠ από τις 19 Ιούλη ενώ επιπλέον έχουν τεθεί πολύ χαμηλά ετήσια εισοδηματικά κριτήρια, 16.000 ευρώ για μεμονωμένους δικαιούχους και 28.000 ευρώ για οικογένειες με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά παιδί. Για τους συνταξιούχους το πρόγραμμα ξεκινά από το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη.

Λουκέτο σε ασφαλιστική εταιρεία

Λουκέτο στην ασφαλιστική εταιρεία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» έβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία οδηγείται σε ασφαλιστική εκκαθάριση.

Πρόκειται για ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στους κλάδους ασφάλισης ζημιών με έμφαση στον κλάδο των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η εταιρεία παρουσίαζε σημαντική έλλειψη κεφαλαίων, με συνέπεια η Τράπεζα της Ελλάδας να προβεί στη δέσμευση όλων των περιουσιακών της στοιχείων και στην αναστολή της δυνατότητας νέων ασφαλιστικών εργασιών, ενώ έθεσε συγκεκριμένη ημερομηνία, εντός της οποίας η εταιρεία θα έπρεπε να εξεύρει τα αναγκαία κεφάλαια. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2013
Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς

Οι εξοντωτικοί φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα για τα εισοδήματα του 2012, είναι ασφαλώς το σημαντικότερο πρόβλημα στη φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία για πρώτη φορά γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Αλλά δεν είναι το μόνο. Ενώ ολοκληρώνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη και ως σήμερα έχει υποβληθεί μόνο το 1/3 των φορολογικών δηλώσεων (υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια), οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Σε δηλώσεις του ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, διέψευσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ανέφερε ότι δε θα δοθεί νέα παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Οι ημερομηνίες που «τρέχουν» με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ είναι:

- για τα ψηφία 1 και 2 ως και τις 22 Ιούλη

- για τα ψηφία 3 και 4 έως και τις 29 Ιούλη

- για τα ψηφία 5 και 6 έως και τις 5 Αυγούστου

- για τα 7 και 8 έως και τις 12 Αυγούστου

- για το ψηφίο 9 έως και τις 26 Αυγούστου

- για το ψηφίο 0 έως και τις 30 Αυγούστου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ