ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
Σελ. /28
Προβλήματα εξουσίας

Μια ακόμα είδηση από τη Γερμανία ήρθε να βάλει στη θέση τους όσους επιμένουν να ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση κακοδιαχείρισης.

Η επιχείρηση κολοσσός που πτωχεύει έχει κέρδη, αλλά όχι τόσα που να ικανοποιούν τους μετόχους της καπιταλιστές. Επιλέγουν, λοιπόν, τη χρεοκοπία για να απαλλαγούν από διάφορες υποχρεώσεις και να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους αλλού.

Η είδηση ότι κλείνει το Πράκτικερ στη Γερμανία με τη μετοχή του να χάνει ήδη το 67% της αξίας της ταρακούνησε τον ελληνικό κλάδο της εταιρείας, που έσπευσε να δηλώσει ότι η εδώ επιχείρηση όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά καταγράφει και νέα κέρδη.

Είτε στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα η αλήθεια είναι μία: Με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» και άλλα τέτοια παραμύθια που λένε για την κρίση στην Ελλάδα, η κρίση είναι μία. Τον χαρακτήρα της περιγράφουν με την πράξη τους οι Γερμανοί μέτοχοι: Εφόσον τα κέρδη τους δεν είναι τα αναμενόμενα κλείνουν το μαγαζί. Να ποιος, πώς και πότε κλείνει, λοιπόν, τις επιχειρήσεις.

***

Η περιγραφή που ακολουθεί για τις πλούσιες χώρες ανήκει στην ίδια κατηγορία με την προηγούμενη. Αναδεικνύει την επίπτωση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου εργασίας. Οσο η χώρα - δηλαδή οι καπιταλιστές - πλουτίζουν, τόσο η άλλη χώρα - δηλαδή οι εργάτες της φτωχαίνουν. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης, ούτε λάθος διανομής για να το λύσεις με «δίκαιη αναδιανομή». Είναι πρόβλημα εκμετάλλευσης και το λύνεις καταργώντας τους εκμεταλλευτές.

***

Οταν χρόνια πριν το ΚΚΕ εφιστούσε την προσοχή στα προβλήματα των νέων ζευγαριών, η σχετική καμπάνια έμοιαζε να 'ναι κάπως έξω απ' όσα η επικαιρότητα που κατασκευάζουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης έδειχνε. Τώρα, το πρόβλημα καταγράφεται και στις επίσημες έρευνες. Οι νέοι δεν μπορούν να στήσουν το δικό τους σπιτικό κι όταν το στήνουν δύσκολα κάνουν παιδιά. Η σχέση με την ανεργία ευθέως ανάλογη.

***

Ολες οι εκκλήσεις για συναίνεση «ενόψει ανάπτυξης» πέφτουν στο κενό. Γιατί η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια στις αυταπάτες. Ολες οι μέχρι τώρα θυσίες αποδείχτηκε ότι πράγματι ρίχτηκαν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Εκεί κατευθύνονται και οι επόμενες. Μέχρι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για τη μόνη θυσία που τους αναλογεί: Αυτήν που απαιτείται στην πάλη για την ανατροπή.

***

Πόσα χρόνια κρατά αυτό το παραμύθι με το «διογκωμένο δημόσιο τομέα»; Μέχρι που έκαναν την απογραφή και είδαν ότι ήταν πολύ λιγότεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι απ' όσους έλεγαν. Τώρα, το θέμα επανέρχεται και πάλι με ρεπορτάζ απέξω για να αποδείξει ξανά ότι αυτό που φταίει είναι οι πολλοί εργαζόμενοι. Ξέρουν ότι λένε ψέματα και καταφεύγουν σε γελοιότητες.

Η κατάσταση στο δημόσιο είναι απαράδεκτη. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο αριθμός των εργαζομένων. Αντίθετα. Θέλει κι άλλους για να καλυφθούν οι διευρυμένες σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Αυτό που θέλει να χτυπήσει η προπαγάνδα, που μιλά για υπεράριθμους, είναι η ίδια η αντίληψη - κατάκτηση και αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Εχουν κάνει την «κινητικότητα» σημαία και μέσα απ' αυτήν θέλουν να αξιοποιούν την εργατική δύναμη όσο όποτε και όπως θέλουν.

Είναι κεντρική πολιτική της ΕΕ που θέλει τον εργαζόμενο να μεταφέρεται από επάγγελμα σε επάγγελμα από επιχείρηση σε επιχείρηση από χώρα σε χώρα, περνώντας από τη μία κατάρτιση στην άλλη χωρίς δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις, έναν φτηνό και πάντα εξαρτώμενο από το αφεντικό του εργάτη που δεν θα τολμά να σηκώσει κεφάλι στον καπιταλιστή και το κράτος του.

Στις τελευταίες εξελίξεις με το πολυνομοσχέδιο αναδεικνύεται ολόκληρο το πρόβλημα εξουσίας.


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ: «Στα πρόθυρα της πτώχευσης βρίσκεται η μεγάλη γερμανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Praktiker, σύμφωνα με ανακοίνωση, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών χρεών της, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ: «Η οικονομική απόγνωση που σέρνει πίσω της η κρίση φουσκώνει το κύμα των εργαζόμενων φτωχών και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς, σε τροχόσπιτα και σε δωμάτια φτηνών ξενοδοχείων. Εκατομμύρια άλλοι στεγάζονται μαζί με συγγενείς, ανήμποροι να σταθούν στα δικά τους πόδια. Κυρίως οι νέοι ζουν παγιδευμένοι σε χαμηλά αμειβόμενες ή σε προσωρινές δουλειές, οι οποίες έρχονται να πάρουν τη θέση των μόνιμων που καταστρέφονται. "Ο πληθυσμός των εργαζόμενων φτωχών θα εκραγεί", λέει ο Ζαν - Πολ Φιτουσί, ο διάσημος καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Σήμερα στη Γαλλία περίπου 120.000 άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κοινωνικής οργάνωσης "Παρατηρητήριο των Ανισοτήτων". Η Γαλλία είναι μια πλούσια χώρα, λέει ο καθηγητής Φιτουσί. "Ομως οι εργαζόμενοι φτωχοί της ζουν σε συνθήκες του δέκατου ένατου αιώνα. Δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση, δεν μπορούν να πληρώσουν για ρούχα των παιδιών και πολλοί από αυτούς ζουν πέντε άτομα σε ένα δωμάτιο εννέα τετραγωνικών"» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ: «Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό "Demographic Research", ο ρυθμός γεννήσεων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες έπεσε καθώς η ανεργία ανέβαινε, με τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών να πλήττονται περισσότερο και να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για αργότερα εν ονόματι του ολοένα αυξανόμενου ρυθμού ανεργίας» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ: «Οι πολίτες καλούνται με νέες θυσίες να γεμίσουν ένα βαρέλι δίχως πάτο και οι κυβερνώντες επιχειρούν να "κοιμίσουν" έναν ολόκληρο λαό με το "παραμύθι" της ανάπτυξης» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: «Ιστορική αναδρομή στα 178 χρόνια κακοδιοίκησης της Ελλάδας με τίτλο "Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια" κάνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, παραθέτοντας ομοιότητες της Ελλάδας σήμερα με την Ελλάδα του 1835 (...) "Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και ο βασιλιάς της Βαυαρίας αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ουσιαστικά τον κρατικό τομέα στις 22 Απριλίου του 1835. Εκτοτε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια "πλούσια πηγή κέρδους", όπως κάποτε διατύπωσε κι ένας Ελληνας πολιτικός. Το αποτέλεσμα ήταν μια επαναλαμβανόμενη εθνική χρεοκοπία» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ Καλούν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Η τελική σύγκρουση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ηφαίστειο που ξυπνά η κοινωνία

ΕΘΝΟΣ: Στην Υγεία το νέο κύμα διαθεσιμότητας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Απολύουν» και 15.000 μαθητές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ρύθμιση για νέες οφειλές σε εφορίες και Ταμεία

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ο εμπαιγμός των μετατάξεων για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Δημόσια Ταπείνωση

Η ΑΥΓΗ: Αλμα ανατροπής και δημιουργίας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η τρόικα δεν ξέρει τι να κάνει

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φοβούνται «αντάρτικο» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Συζήτηση για τα νέα μέτρα αρχίζει από το Σεπτέμβριο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλό σήμα κινδύνου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το εργαλείο

«Το πολυνομοσχέδιο - οδοστρωτήρας της συγκυβέρνησης και οι νέες σαρωτικές ανατροπές, που φέρνει στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια το καλύτερο εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, για να υλοποιήσουν προαποφασισμένα μέτρα και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, που υπηρετούν τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αποκαλύπτουν επίσης τις επιφανειακές και δημαγωγικές θέσεις των λεγόμενων "αντιμνημονιακών δυνάμεων", που αποκόβουν τα μνημόνια από τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν, την ΕΕ και τα μονοπώλια.

Καμιά υποταγή

(...) Από το πολυνομοσχέδιο και από τη συνολικότερη πολιτική των κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Χαμένοι θα είναι, για μια ακόμη φορά, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν ακριβά την κρίση, αλλά και τους στόχους της όποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης. Κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα έχουν στη διάθεσή τους ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέα πεδία κερδοφορίας και επενδύσεων, νέες απαλλαγές και έναν κρατικό μηχανισμό ακόμη πιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Ο λαός τώρα χρειάζεται να ορθώσει το ανάστημά του. Καμία υποταγή στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Να μην περάσει η διασπαστική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που διαιρεί τους εργαζόμενους σε "δημόσιους - ιδιωτικούς", "εργαζόμενους - άνεργους", για να μένει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και οι πολιτικές που το υπηρετούν. Καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που, ενώ αποδέχονται την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα, κοροϊδεύουν το λαό ότι, ως "νέοι σωτήρες", θα τον απαλλάξουν από τα βάσανα με διαπραγμάτευση εντός των τειχών. Δεν υπάρχει σωτηρία για το λαό μέσα στην ΕΕ, στις συμπληγάδες των μονοπωλίων και την εξουσία τους.

Οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης

(...) Χρειάζεται οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορεί να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Με αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, εργατική - λαϊκή εξουσία» (από την ανακοίνωση του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ