Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ: «Στα πρόθυρα της πτώχευσης βρίσκεται η μεγάλη γερμανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Praktiker, σύμφωνα με ανακοίνωση, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών χρεών της, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ: «Η οικονομική απόγνωση που σέρνει πίσω της η κρίση φουσκώνει το κύμα των εργαζόμενων φτωχών και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς, σε τροχόσπιτα και σε δωμάτια φτηνών ξενοδοχείων. Εκατομμύρια άλλοι στεγάζονται μαζί με συγγενείς, ανήμποροι να σταθούν στα δικά τους πόδια. Κυρίως οι νέοι ζουν παγιδευμένοι σε χαμηλά αμειβόμενες ή σε προσωρινές δουλειές, οι οποίες έρχονται να πάρουν τη θέση των μόνιμων που καταστρέφονται. "Ο πληθυσμός των εργαζόμενων φτωχών θα εκραγεί", λέει ο Ζαν - Πολ Φιτουσί, ο διάσημος καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Σήμερα στη Γαλλία περίπου 120.000 άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κοινωνικής οργάνωσης "Παρατηρητήριο των Ανισοτήτων". Η Γαλλία είναι μια πλούσια χώρα, λέει ο καθηγητής Φιτουσί. "Ομως οι εργαζόμενοι φτωχοί της ζουν σε συνθήκες του δέκατου ένατου αιώνα. Δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση, δεν μπορούν να πληρώσουν για ρούχα των παιδιών και πολλοί από αυτούς ζουν πέντε άτομα σε ένα δωμάτιο εννέα τετραγωνικών"» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ: «Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό "Demographic Research", ο ρυθμός γεννήσεων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες έπεσε καθώς η ανεργία ανέβαινε, με τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών να πλήττονται περισσότερο και να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για αργότερα εν ονόματι του ολοένα αυξανόμενου ρυθμού ανεργίας» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ: «Οι πολίτες καλούνται με νέες θυσίες να γεμίσουν ένα βαρέλι δίχως πάτο και οι κυβερνώντες επιχειρούν να "κοιμίσουν" έναν ολόκληρο λαό με το "παραμύθι" της ανάπτυξης» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: «Ιστορική αναδρομή στα 178 χρόνια κακοδιοίκησης της Ελλάδας με τίτλο "Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια" κάνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, παραθέτοντας ομοιότητες της Ελλάδας σήμερα με την Ελλάδα του 1835 (...) "Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και ο βασιλιάς της Βαυαρίας αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ουσιαστικά τον κρατικό τομέα στις 22 Απριλίου του 1835. Εκτοτε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια "πλούσια πηγή κέρδους", όπως κάποτε διατύπωσε κι ένας Ελληνας πολιτικός. Το αποτέλεσμα ήταν μια επαναλαμβανόμενη εθνική χρεοκοπία» (στο ΕΘΝΟΣ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ