ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Ο,τι ξορκίζουν θα τους βρει

Καθημερινές πια οι αναφορές για την έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους. Οι άρρωστοι σπρώχνονται στους ιδιώτες. Επίσημη η βεβαίωση για νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο η απόλυτη μετατροπή του σε έναν μηχανισμό - τροχονόμο που θα μοιράζει δουλειά στο μεγάλο κεφάλαιο του κλάδου. Στην Πρόνοια η κατάσταση δραματική.

Εκεί που πας να πεις «αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν», διαβάζεις την είδηση από τη Γερμανία και καταλαβαίνεις ότι και χωρίς μνημόνιο μια χαρά τα καταφέρνουν οι καπιταλιστές.

***

Μείωση της παραγωγής γάλακτος από υποσιτισμό των ζώων. Καταστροφή από χαλάζι στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Αλλά το κλάμα δεν πέφτει για το γεγονός ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες. Το κλάμα στον αστικό Τύπο είναι για τις εξαγωγές που κινδυνεύουν. Το κλάμα αφορά την καπιταλιστική παραγωγή και τα κέρδη της.

Θα πεις εσύ «να γιατί όλος ο τομέας της διατροφής δεν μπορεί να ανήκει στους καπιταλιστές». Και θα σε περιμένει στη γωνία ο αρθρογράφος που βλέπει παντού «κομμουνιστικοποίηση» της χώρας.

***

Αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ οι συνταξιούχοι του ίδιου χώρου δεν βγάζουν το μήνα με τη σύνταξη.

Κι όμως, στο «Βήμα», βλέπουν σ' όλα αυτά την κομμουνιστικοποίηση της χώρας, ξεπερνώντας και τον Πάγκαλο που περιόρισε την επικράτεια των κομμουνιστών στη ΝΕΤ!

Λάλησαν;

Οχι. Δεκαετίες καλλιέργησαν τον τρόμο ότι θα 'ρθούν οι κομμουνιστές να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Τώρα τα παίρνουν οι τράπεζες κι όσα δεν προλαβαίνουν να τα πάρουν οι τράπεζες απειλεί να τα πάρει η εφορία.

Δεν έχουν παρανοήσει. Δεκάδες χρόνια ζουν με τον εφιάλτη ότι οι εργάτες θα πάρουν την εξουσία. Κι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι πάλι από τους εργάτες θα το βρουν. Να προλάβουν προσπαθούν. Ξέρουν ότι είναι δική τους, καταδική τους η πολιτική που εξαθλιώνει καθημερινά την εργατική τάξη, η πολιτική που τσακίζει και τους αυτοαπασχολούμενους.

Φροντίζουν να συκοφαντούν τον κομμουνισμό όχι γιατί πιστεύουν στο ξόρκι, αλλά γιατί ξέρουν ότι είναι αντικειμενική ανάγκη οι εργάτες να στραφούν ξανά εκεί.

Κάποτε έλεγαν ότι ο καπιταλισμός τα καταφέρνει με τις κρίσεις του. Τώρα βουλιάζει και ξαναβουλιάζει. Αναγκάζονται έτσι να μιλάνε με ορίζοντα το πολύ εξαμήνου σ' όλα τα πλάνα τους, γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Εχουν κατεβάσει στα τάρταρα την εργατική δύναμη και ανάταξη δε βλέπουν.

***

Το «πουσάρισμα» που κάνουν σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις να εμφανιστούν ως δήθεν αριστερές ως και κομμουνιστικές, ενώ κινούνται μέσα στα πλαίσια του συστήματος αυτό μαρτυρά: Τον τρόμο τους για την ώρα που οι εργάτες θα έχουν κάνει το βήμα και θα σαρώσουν κάθε ανάχωμα. Και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι από σήμερα στους αγώνες έτσι μπαίνει το θέμα: Ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, συσπείρωση δυνάμεων για την αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη έδειξε τα όριά της.

Η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και την εξουσία στους εργάτες είναι η προοπτική.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΝΙΚΟΥ

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ: «Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο από αυτά της ΕΛΣΤΑΤ (...) είναι το γεγονός ότι ως χώρα είχαμε μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά 30%. Και αυτό δεν συνέβη επειδή συρρικνώθηκε το ζωικό κεφάλαιο (κι αυτό έγινε σε ένα βαθμό) αλλά κυρίως γιατί τα ζώα υποσιτίζονται λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να αγοράσουν ζωοτροφές! Και φυσικά η ζημιά είναι ανυπολόγιστη σε ένα από τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα μας όπως είναι η φέτα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά φέτος είχαμε και τις χαλαζοπτώσεις στην Ημαθία, την Πέλλα και τον Τύρναβο όπου κυρίως παράγεται το βιομηχανικό ροδάκινο με αποτέλεσμα να έχουμε μία μείωση της παραγωγής κατά 30 ως 40% που συνεπάγεται απώλεια αγορών στο εξωτερικό για την κομπόστα όπου κατέχουμε τα σκήπτρα, με τους Κινέζους ωστόσο να ακολουθούν...» (στο ΒΗΜΑ).

ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ: «Δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ (...) Μόλις 2 στους 10 συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δηλώνουν ότι η σύνταξή τους επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών όλου του μήνα (...) ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία του 75% η σύνταξη αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Ενας στους τέσσερις ασφαλισμένους έχει σταματήσει να καταβάλλει εισφορές στο ταμείο, ενώ οι μισοί ασφαλισμένοι εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους για το επόμενο διάστημα» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΛΑΛΗΣΑΝ; «Η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε μια φοβερή πραγματικότητα, κυρίως ως προς την κοινωνική εκρηκτικότητα ενός προγράμματος που έχει καταστήσει τη χώρα ένα είδος κομμουνιστικής κοινωνίας, χωρίς τα "καλά" του υπαρκτού σοσιαλισμού. Είναι λίαν αμφίβολο αν ακόμα και η έλευση του ΚΚΕ στην εξουσία θα είχε φέρει τέτοια κομμουνιστικού τύπου μέτρα στη χώρα: με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η ιδιωτική περιουσία βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο σε βαθμό δήμευσης (...) Η μόνη διέξοδος είναι να μην έχει κανείς τίποτα (...) Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πραγματικά ένα κακέκτυπο του υπαρκτού σοσιαλισμού... (...) Είναι πλέον σαφές: το "παιγνίδι" έχει οριστικά χαθεί, χωρίς επιστροφή...» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κινδυνεύει με λουκέτο το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο δρόμο υπάλληλοι δήμων, εκπαιδευτικοί

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Οι δήμιοι των δήμων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε τρεις δόσεις 6,8 δισ.

ΤΑ ΝΕΑ: Δόση με δόσεις και «δώρο» ο ΦΠΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαστίγιο και δόση - καρότο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γερμανικό νούμερο για τη δόση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κουρεμένη δόση δανείου και βαρύ χρονοδιάγραμμα

Η ΕΛΛΑΔΑ: Η μεγάλη απάτη της διαπραγμάτευσης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Γερμανοί ψαλίδισαν τη δόση

Η ΑΥΓΗ: Ανθρωποθυσίες για ψαλιδισμένη δόση

ΕΘΝΟΣ: Αλλάζουν όλα στα επαγγελματικά ακίνητα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο Γιώργος ζει σαν πρίγκηπας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χωρίς προστασία οι απόμαχοι της δουλειάς

«Στη Γερμανία, η ασφάλιση για την περίπτωση αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτική από το 1995. Η μέριμνα αυτή χρηματοδοτείται ισόποσα από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες αλλά ποτέ δεν καλύφτηκαν οι ανάγκες αυτού του ασφαλιστικού δικαιώματος.

Σήμερα, οι απόμαχοι της δουλειάς με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, με πρόβλεψη να διπλασιαστούν το 2050.

Η πλέον έντονη έλλειψη παρατηρείται στον τομέα της "βοήθειας στο σπίτι", όπου η παροχή υπηρεσιών πληρώνεται με την ώρα!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Παροχής Ιδιωτικών Κοινωνικών Υπηρεσιών, στα γηροκομεία λείπουν 30.000 νοσοκόμες, ενώ το 2020 το έλλειμμα προσωπικού μπορεί να φτάσει τις 220.000. Σκληρές συνθήκες εργασίας εκτός από την έλλειψη προσωπικού.

Ανάλογα με τον τύπο του γηροκομείου οι τρόφιμοι οφείλουν να πληρώνουν από 1.000 έως 3.000 ευρώ το μήνα, αφού τα ποσά που χορηγεί η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ανεπαρκή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, στη Γερμανία 400.000 ηλικιωμένοι αδυνατούν να πληρώσουν, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, κατά περίπτωση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορεί να εκτιμήσουν ότι πρέπει να πουληθεί ακόμη και το σπίτι, που έχει ο γέροντας ή η γερόντισσα, για να καλυφθεί το κόστος του γηροκομείου.

Ετσι, οι οικογένειες αναζητούν φθηνότερες λύσεις, με αποτέλεσμα την επιλογή της μεταφοράς των παππούδων και των γιαγιάδων σε χώρες με εξαιρετικά χαμηλό κόστος περίθαλψης, μακριά από παιδιά, εγγόνια και συγγενείς, μακριά από τη χώρα στην οποία κατέθεσαν τον ιδρώτα της δουλειάς τους, γεμίζοντας τα σεντούκια των καπιταλιστών. 7.000 Γερμανοί ηλικιωμένοι ζουν σε γηροκομεία της Ουγγαρίας, 3.000 στην Τσεχία και 600 στη Σλοβακία.

Και χωρίς μνημόνιο

Η είδηση αυτή από μόνη της αποτελεί απάντηση σε όλους όσοι αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους με τις αντιμνημονιακές τους κορόνες.

Στη Γερμανία, την ισχυρή οικονομία της ΕΕ, που δεν έχει μνημόνια και τρόικες, η κοινωνική πολιτική ακολουθεί πιστά το στρατηγικό στόχο της ΕΕ. Να τσακιστούν όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη αυτής της λυκοσυμμαχίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων όχι μόνο στην κρίση, αλλά και στην ανάκαμψη των οικονομιών τους» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ