ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Οργάνωση από τα κάτω

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει! Είναι ένα σκέτο φάντασμα. Το βεβαιώνει η «Αυγή»...

Οι ανάγκες για διαρκή παραγωγή τηλεοπτικής ατάκας έχουν αντικαταστήσει τους αρχισυντάκτες τίτλων με κειμενογράφους διαφημιστικών εταιρειών. Οπως πουλάνε το κατεψυγμένο ψάρι για σπαρταριστό, έτσι πλασάρουν μια σάπια πολιτική σαν φρεσκαδούρα, έτσι δημιουργούν πλαστή πραγματικότητα.

Το θέμα θα είχε ενδιαφέρον μόνο σαν αντικείμενο μελέτης για σπουδαστές σχολών δημοσιογραφίας, αν δεν αφορούσε στην ίδια τη ζωή.

Η κυβέρνηση που έχει γίνει «φάντασμα», υλοποιεί με εξαιρετική συνέπεια ένα προς ένα τα βήματα του αντεργατικού σχεδιασμού. Χτεσινή η αναφορά για την εγκύκλιο με την οποία κόβονται συντάξεις επειδή η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων πλούτισε και άρα δεν δικαιούται το ΕΚΑΣ.

Χτεσινή και η δημοσιοποίηση σειράς ερευνών οι οποίες καταγράφουν ασθενείς να κόβουν το χάπι στη μέση καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Και τα δύο παραδείγματα είναι αποτέλεσμα της σταθερής και επίμονης εφαρμογής μιας πολιτικής που όσοι διαχειριστές κι αν εναλλάσσονται στις κυβερνητικές θέσεις παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη, καθώς αδιατάραχτο παραμένει το σύστημα που υπηρετεί αυτή η πολιτική.

Η διαφορά των διαχειριστών είναι εντοπισμένη πλέον ξανά και ξανά μόνο ως προς το πλασάρισμα της πολιτικής στην οποία όλοι τους έχουν συμφωνήσει.

***

Εκκωφαντική σιωπή απλώνεται στον αστικό Τύπο για το συνολικό περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Κι όμως αυτή αφορά στη μαζική καταστροφή παραγωγικών μονάδων και μαζί τους την καταστροφή εργατικής δύναμης, που σε περιπτώσεις όπως του ΙΓΜΕ είναι κάτοχος υψηλού επιπέδου επιστημονικών γνώσεων.

Η σιωπή μαρτυρά τη συμπαιγνία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που βολεύτηκαν στην πιασάρικη αντιπαράθεση για την ΕΡΤ και αφήνουν στο απυρόβλητο μέτωπα που αφορούν στο παραγωγικό αύριο της χώρας.

Αντίθετα, προβάλλονται - για να τις καταπιεί ο αναγνώστης αμάσητες - φανφάρες όπως αυτή των εφοπλιστών που εμφανίζονται ως και ευεργέτες (η διπλή φορολογία στην οποία αναφέρονται είναι περίπου μηδέν φορολογία, όσο για τον «πολύ μεγάλο εργοδότη» αντιστοιχεί σε τρομακτική μείωση των ελληνικών πληρωμάτων).

Σε μια τέτοια στρέβλωση της πραγματικότητας χωρά να παρουσιαστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αυτός που θα αντιμετωπίσει την ανεργία με τη μηδενικού περιεχομένου θέση «δημιουργία θέσεων εργασίας» δίπλα στην πολύ γνωστή από τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέση για «σύνδεση επιδοτούμενης εργασίας με δημιουργία νέων θέσεων», δηλαδή για παροχή τζάμπα εργατών.

***

Το γνωστό «χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς» αποκτά κυριολεκτική σημασία σήμερα για το σύνολο των εργαζομένων, που όχι μόνο βλέπουν τη ζωή τους να στραπατσάρεται, αλλά διαπιστώνουν πως και οι όποιες πολιτικές αυταπάτες διατηρούσαν, έχουν πλέον γκρεμιστεί.

Στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές της Αθήνας αναπτύσσεται αυτή την περίοδο μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση από τα κάτω των εργαζομένων και μαζί τους εκείνων των στρωμάτων που η θέση τους βρίσκεται στη λαϊκή συμμαχία. Εκεί στραμμένη η προσοχή μας.

***

Ασχετο: Πυκνώνουν οι αναλύσεις που αναφέρονται στη «χειραγωγήσιμη περιοχή», δηλαδή στη Μέση Ανατολή. Καταγράφουμε το γεγονός ότι μόνο το ΚΚΕ πήρε για μία ακόμα φορά την πρωτοβουλία για μια περιφερειακή συνάντηση κομμάτων με αντικείμενο ακριβώς αυτό, την ιμπεριαλιστική επέμβαση.


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ

ΦΑΡΜΑΚΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: «Δύο στους δέκα χρονίως πάσχοντες καθυστερούν ή δεν εκτελούν καθόλου την συνταγή που τους έγραψε ο γιατρός τους ώστε να λάβουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, αφού αδυνατούν να καλύψουν το κόστος. Στην Ελλάδα της κρίσης η εξαθλίωση δεν σταματά εδώ: οι ασθενείς σπάνε τα χάπια τους στη μέση, κάνοντας οικονομία ακόμη και στην φαρμακευτική αγωγή τους (...) Το 25% των ρευματοπαθών ασθενών έχει ζητήσει από τον θεράποντα γιατρό του αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την προμηθευθεί (...) Ποσοστό 41,2% των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα δήλωσε ότι πληρώνει για φάρμακα από 10 έως και 50 ευρώ τον μήνα, το 22,9% από 50 έως και 100 ευρώ τον μήνα, ενώ 8% ξοδεύει έως και 500 ευρώ μηνιαίως για την φαρμακευτική αγωγή του» (στα ΝΕΑ).

ΕΓΙΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ: «Εγκύκλιος του ΙΚΑ καθορίζει τον τρόπο που θα εισπράξει το ταμείο τα ποσά που καταβλήθηκαν στους μη δικαιούχους (λόγω νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων) για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου. Σε 13.549 συνταξιούχους κόπηκε γιατί είχαν υπερβεί τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία που προβλέπονται, ενώ σε 23.011 συνταξιούχους κόπηκε το επίδομα λόγω ελλιπών μηχανογραφικών στοιχείων» (για το ΕΚΑΣ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ: «Τη στήριξή τους στη διπλή φορολογία των πλοίων για τρία χρόνια, με ελληνική και ξένη σημαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, εκφράζουν οι Ελληνες Εφοπλιστές του Λονδίνου. Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου η ναυτιλιακή κοινότητα επιστρέφει κάνοντας μια σημαντική συμβολή στο δημόσιο ταμείο της Ελλάδας ενώ είναι ένας πολύ μεγάλος εργοδότης στους Ελληνες ναυτικούς» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ: «Δημιουργία θέσεων εργασίας (...) σύνδεση επιδοτούμενης εργασίας με δημιουργία νέων θέσεων (ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία / στην ΑΥΓΗ).

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: «Η Εγγύς Ανατολή έχει γίνει, φυσικά, σκηνή αμέτρητων συγκρούσεων μέσα στους αιώνες. Αλλά η ειρήνη εξακολουθεί να ξεγλιστρά από αυτό το μέρος του κόσμου. Οπως παρατήρησε προσφάτως ο Μουρταζά Χουσεΐν, αναλυτής για την Μέση Ανατολή: "Η Συρία και το Ιράκ, πρώην ενωμένα αραβικά κράτη που σχηματίστηκαν μετά την ήττα των Οθωμανών πρώην εξουσιαστών τους, υπάρχουν σήμερα μόνο κατ' όνομα". Αυτό που θα προκύψει θα μπορούσε να είναι μια κατακερματισμένη, εύκολα χειραγωγήσιμη περιοχή (...) Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία είναι τώρα μια γεωπολιτική μάχη για την περιφερειακή κυριαρχία» (από το ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμφωνούν στην αντιλαϊκή ρότα διαφωνούν στο πλασάρισμα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δικομματική κυβέρνηση με ορίζοντα την τετραετία

ΤΑ ΝΕΑ: Εθαψαν την κάλπη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φράγμα στις εκλογές

ΕΘΝΟΣ: Νέο σκηνικό με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Ενας μένει, ένας φεύγει

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμειναν δύο κι όσο αντέξουν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συνεχίζουμε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνεχίζουν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ χωρίς ΔΗΜΑΡ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επικίνδυνα παιχνίδια με το μέλλον της χώρας

Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση φάντασμα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ωρες δύσκολες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αποπροσανατολίζουν το λαό

«ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρόβαλαν τους εαυτούς τους σαν το προοδευτικό τάχα αντίβαρο στη ΝΔ και στη μονομερή λειτουργία της κυβέρνησης. Μ' αυτή τους την ιδιότητα, διεκδίκησαν αναβάθμιση του ρόλου τους στη διαχείριση. Ενώ συμφωνούν απόλυτα στο να κλείσουν δεκάδες φορείς του Δημοσίου και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, επικέντρωσαν τη διαφωνία τους στον τρόπο με τον οποίο "έπεσε" το σήμα της ΕΡΤ, για να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον πείσουν ότι πρέπει να ανέχεται τα αντιλαϊκά μέτρα, αρκεί να τηρείται η συνταγματική τάξη και η κυβέρνηση να λειτουργεί δημοκρατικά. Επέμεναν να ξαναεκπέμψει με κάθε τρόπο η ΕΡΤ και την ίδια ώρα συναποφασίζουν νέα μέτρα και αντιδραστικές ανατροπές στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης σε βάρος του λαού».

Νομιμοποιεί τις απολύσεις

«...Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμασάει το ψευτοδίλημμα "δημοκρατία ή λιτότητα", για να χειραγωγήσει το λαό και να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα όλων των κυβερνητικών μέτρων -και για την ΕΡΤ, σαν μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης, που στόχο έχει να σωθούν τα μονοπώλια από την κρίση. Με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί να κρύψει το ταξικό υπόβαθρο της κλιμάκωσης του αυταρχισμού από την κυβέρνηση, επιβεβαίωση της οποίας είναι αναμφισβήτητα και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε το ξήλωμα της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, εκθειάζει την απόφαση του ΣτΕ, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι διασφαλίζει τα συμφέροντά τους, όταν το μόνο που κάνει είναι να νομιμοποιεί τις απολύσεις τους, δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο για τους χιλιάδες συναδέλφους τους που θα απολυθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι θα κλείσουν με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κλείνει και την ΕΡΤ».

Δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες

«...Ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί σκόπιμα την αυταπάτη ότι με μια δική του κυβέρνηση, που θα σέβεται τη δημοκρατία και τους θεσμούς του αστικού κράτους και θα ενθαρρύνει την "υγιή" επιχειρηματικότητα, ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα. Τον καλεί να προστρέξει για τη σωτηρία του στη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων, που του επιτίθεται και τον συντρίβει. Να γιατί μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αξιοποιεί το ζήτημα της ΕΡΤ για να ανακατέψουν τη μαρμίτα του αστικού πολιτικού συστήματος στα πλαίσια της προωθούμενης αναμόρφωσής του, προβάλλοντας ο ΣΥΡΙΖΑ διλήμματα που χειραγωγούν το λαό και συγκαλύπτοντας ότι θα υπηρετεί τα μονοπώλια. Δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες και αναμονή. Λαϊκή Συμμαχία και αντεπίθεση τώρα, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να σφραγίσει αυτός τις εξελίξεις» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ